Juriste Isa Kriens geeft uitleg over mondkapjesplicht en over advies orde van Advocaten

door | 6 dec 2020 | COVID-19 ziekte

Juriste Isa Kriens geeft in het onderstaande filmpje advies over de mondkapjesplicht.

 

 

Advies Orde van Advocaten

Op 27 oktober stuurde het Kabinet (o.a.) de consultatieversie van de mondkapjes-verplichting naar de Nederlandse Orde van Advocaten. De NOvA werd gevraagd om binnen een week te reageren. Dat hebben ze gedaan. Isa Kriens vat het advies als volgt samen:

Uitgangspunt is dat een verplichting tot het dragen van een mondkapje zowel medisch noodzakelijk als proportioneel dient te zijn. Er moet vast staan dat een mondkapje bestemd is om te worden gedragen om jezelf of de ander zoveel mogelijk te beschermen tegen besmetting.

Het dient specifiek om het Covid-19 virus te gaan en een mogelijk gunstig bijeffect voor wat betreft overige, andere virussen (verkoudheid/griep) doet niet ter zake. Dit geldt ook voor het voorkomen van een druk op de zorg vanwege deze andere virussen.

Uit de toelichting bij de Regeling blijkt dat er geen onderbouwde medische noodzaak is, anders dan dat enige positief effect wordt verwacht in aanvulling op bestaande maatregelen, specifiek in situaties waar het houden van afstand niet altijd lijkt te lukken (…).

De minister wijst naar een OMT-advies waaruit de medische noodzaak zou blijken, maar deze verwijzing wordt niet gevolgd door de adviesCie. In het betreffende OMT-advies wordt aandacht gevraagd voor een eenduidige lijn, maar er staat niets over een medische noodzakelijkheid; het OMT omschrijft zelfs situaties waarin het dragen van een mondkapje een tegengesteld effect kan hebben. De gebrekkige onderbouwing wat betreft de medische noodzaak klemt des te meer omdat er geen eisen worden gesteld aan de kwaliteit van het mondkapje.

Website

De website van Vaccinvrij wordt steeds uitgebreid.
Ga regelmatig kijken!

 

Gratis boek

Download GRATIS boek: ‘Zorgwekkende gevolgen van vaccinaties’

 

Blog

De informatie op dit blog is onderbouwd met officiële bronnen. De bronnen staan onder de betreffende blogs; iedereen die dat wil kan ze controleren of bestuderen.

In de reguliere voorlichting ontbreken veel specifieke bronnen en relevante informatie. Deel daarom dit blog in uw netwerk. Dit kan door op de social media iconen te klikken aan de linkerkant van deze pagina.

Volg ons op social media

Sinds kort ook actief op Telegram.

Meld u aan voor de nieuwsbrief

 

 

Share This