Mazelen “stevig in opmars” in België – of spelen kinderen “mazeltje”?

door | 16 aug 2019 | BMR-vaccin, Media, Overig, Vaccins, Ziektes

VRT nieuws is een grote Belgische nieuwssite; volgens eigen zeggen betrouwbaar, helder en prikkelend. Maar de berichtgeving over de mazelen kunnen we zoals bij zovele reguliere mediakanalen niet serieus nemen. Journalisten laten zich misleiden door titels en kinderen die “mazeltje spelen”?

Op 13-08-2019 bericht VRT nieuws dat “de mazelen stevig in opmars is in België en de rest van de wereld”.1 Wij citeren ‘vaccinatie-expert Pierre Van Damme:

“In de Europese regio komt het leeuwendeel van de besmettingen uit Oekraïne (tussen 20.000 en 30.000 gevallen). Daar is de vaccinatiegraad voor de meeste vaccineerbare ziekten zeer laag.”

 
“Omdat mazelen zo besmettelijk zijn, gaan die als eerste opduiken in de vorm van een epidemie en we vrezen ook voor andere epidemieën uit Oekraïne. Dit zou weleens de bron kunnen zijn van heel wat infectieziekten voor de rest van Europa. Dus dit wordt met argusogen opgevolgd.”
– VRT NWS

 

 

Over Pierre Van Damme

 
Professor dr. Pierre Van Damme is vaccinatie-expert, en een invloedrijk persoon binnen het vaccinatiebeleid in België en daarbuiten. Hoe kan het ook anders want de Europese Commissie en de farmaceutische industrie ondersteunen zijn activiteiten. In de ‘Declaratie belangenverstrengeling van de EU’ over de achtergronden van Van Damme, staat dat hij al sinds 1985 nauwe banden onderhoudt met verschillende farmagiganten, zoals GSK/Merck/Novartis/Pfizer en Crucell. In de media in België mag Van Damme alles zeggen wat hij wil. Hij is de expert, of de opiniemaker, dat hangt er maar vanaf hoe u het bekijkt.

 

 

Over het gevaar van de mazelen en de cijfers van de WHO

 
“Mazelen is een zeer besmettelijke ziekte die gemakkelijk tot een epidemie kan leiden als de vaccinatiegraad te laag is.” – VRT NWS

“De mazelen zijn wereldwijd in opmars. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Alles samen zijn dit jaar tot nu toe al ruim 360.000 gevallen van mazelen geteld.” – VRT NWS

Vrouwen in MadagascarDe cijfers van de WHO zijn wereldwijde cijfers en het grote aantal wordt als argument gebruikt om aan te tonen dat de mazelen gevaarlijk is. Het lijkt misschien een groot aantal, maar we hebben een wereldbevolking die naar de acht miljard gaat, waarvan er overigens 815 miljoen honger hebben.3,4 Het aantal ziektegevallen op zich zegt niet zo veel over het ‘gevaar van de mazelen’. Noch het feit of er wel of niet een hoge vaccinatiegraad is. Het gaat om de levensomstandigheden in de landen waar de kinderen de mazelen krijgen.

“De grootste epidemieën van mazelen doen zich voor in landen waar veel te weinig wordt gevaccineerd zoals Congo, Madagascar en Angola. Maar ook in landen als Kazachstan, de Filippijnen, Thailand en Oekraïne zijn er veel gevallen.” – VRT NWS

Madagascar en Angola zijn volgens de Verenigde Naties LDC(Least Developed Countries)-landen, en voor de rest van de bovengenoemde landen geldt ook dat grote delen van de bevolking grote armoede kennen. Dit zegt de VN over LDC-landen:2

“De minst ontwikkelde landen vormen het armste en zwakste deel van de internationale gemeenschap. Ze omvatten meer dan 880 miljoen mensen (ongeveer 12 procent van de wereldbevolking), maar vertegenwoordigen minder dan 2 procent van het mondiale BBP (bruto binnenlands product) en ongeveer 1 procent van de wereldhandel in goederen.”

Met andere woorden – er is sprake van extreme armoede in die landen. En extreme armoede gaat gepaard met ondervoeding waardoor de kinderen verzwakt zijn en ‘geen weerstand hebben’. Volgens World Hunger facts is in 45% van de sterftegevallen aan de mazelen honger de onderliggende oorzaak.3

 

De grote truc is de burger voortdurend bang te maken voor een ziekte en voor het tekort aan vaccins zonder de context van de verschillende levensomstandigheden of de nadelen van vaccins te benoemen.

 

Over de mazelen uitbraak in de Oekraïne

 
De afgelopen jaren was er een tekort aan mazelen-vaccins in Oekraïne. De vaccinatiegraad was met 31% in 2016 de laagste van heel Europa, en toch was er geen sprake van een noemenswaardig aantal mazelen-gevallen. In 2017 kwamen er voldoende vaccins beschikbaar voor een ‘inhaalcampagne’ en 90% van de kinderen in Oekraïne kregen de BMR. Het directe gevolg – aantoonbaar met de grafieken van de WHO zelf – was een explosie van 12.000 mazelengevallen.

Wat blijkt? Er kleeft een nadeel aan de BMR. Het vaccin kan een ‘mazelachtig beeld’ veroorzaken omdat we levende virussen inspuiten die zich in het kinderlichaam kunnen vermenigvuldigen. Meer leest u in ons artikel: Uitbraak van 12000 gevallen van de mazelen in Oekraïne is veroorzaakt door recente vaccinatiecampagne?
En op de pagina ‘mazelen en BMR-vaccin
 

 

Over de kindertjes die mazeltje spelen.

 
Bovenaan het artikel van VRT NWS staat het plaatje van zielige kindertjes met de mazelen, alleen ze hebben volgens ons geen mazelen, maar een viltstift te pakken gehad. De vlekjes bij de mazelen zijn veel diffuser, zoals u kunt zien op het screenshot van het RIVM over de mazelen onderaan.

 
Vergelijk de vlekjes op de wang bij het jongetje rechts in het beeld op het boven-, en onderstaande plaatje

 

 

 

 

 

 

 

De moraal van dit verhaal?

Laten we genieten van het leven en ons niet bang laten maken door journalisten, vaccinatie-experts en spelende kinderen. Laten we ons best doen om kennis te nemen van aanvullende informatie en te allen tijde ons gezond verstand gebruiken.

 

 

 

 


Bronnen:

1. https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/08/13/mazelen-stevig-in-opmars-in-belgie-en-de-rest-van-de-wereld/?fbclid=IwAR2rTclqhEeZck_4xcUVO2lJGpWlWQEVU09dLzuC4HG7ZyqC8gGWnYqgIPo
2. https://unohrlls.org/about-ldcs/
3. https://www.worldhunger.org/world-hunger-and-poverty-facts-and-statistics/
4. https://www.worldometers.info/nl/
5. https://stichtingvaccinvrij.nl/uitbraak-van-12-000-gevallen-van-de-mazelen-in-oekraine-is-veroorzaakt-door-recente-vaccinatiecampagne/

 

 

 

Over de auteurs:
Ellen Vader is moderator van de facebookgroep van de Stichting Vaccinvrij en maakt deel uit van ons kernteam
Door Frankema is schrijfster van het boek ‘Vaccinvrij – ouders, artsen en wetenschappers over vaccins en vaccinvrij opgroeien’, en initiatiefneemster van de Stichting Vaccinvrij.

Website

De website van Vaccinvrij wordt steeds uitgebreid.
Ga regelmatig kijken!

 

Gratis boek

Download GRATIS boek: ‘Zorgwekkende gevolgen van vaccinaties’

 

Blog

De informatie op dit blog is onderbouwd met officiële bronnen. De bronnen staan onder de betreffende blogs; iedereen die dat wil kan ze controleren of bestuderen.

In de reguliere voorlichting ontbreken veel specifieke bronnen en relevante informatie. Deel daarom dit blog in uw netwerk. Dit kan door op de social media iconen te klikken aan de linkerkant van deze pagina.

Volg ons op social media

Sinds kort ook actief op Telegram.

Meld u aan voor de nieuwsbrief

 

 

Share This