NRC – 3 april 2017: Kinkhoestvaccin bij zwangere beschermt baby

door | 26 apr 2017 | Media

Wat er (niet) in de krant staat!

Ellen Vader en Door Frankema geven aanvullende informatie – en stellen vragen over wat we in de kranten lezen. (in het rood tussen de zwarte tekst, overgenomen uit de krant)

Vaccinatie tegen kinkhoest van zwangere vrouwen beschermt hun baby’s in de eerste kwetsbare maanden goed tegen die ziekte. Onze vraag aan Sander, de journalist: hoe komt u aan deze informatie? Het kinkhoest vaccin beschermt ‘normale kinderen’ vaak niet eens tegen kinkhoest. Hoe weten we dat het baby’s jonger dan twee maanden kan beschermen? En is die ‘bescherming’ eigenlijk wel nodig? Hoeveel baby’s onder de twee maanden zijn de afgelopen tien jaar overleden zijn de kinkhoest? Hoeveel baby’s onder de twee maanden hebben het überhaupt gehad? Waar zijn de cijfers?

Vaccinatie van zwangeren tegen kinkhoest beschermt hun kinderen in de twee maanden na de geboorte tegen deze gevaarlijke infectieziekte. Hoe komt u aan deze informatie?  Tot op heden is het alleen maar duidelijk dat het kinkhoest vaccin niet afdoende werkt. Het vaccineren van zwangeren met een vaccin dat niet afdoende werkt schiet niet echt op. Zou men in plaats van ‘meer’ vaccins niet eerst moeten zorgen voor een vaccin dat ‘werkt’? Dat is een cruciale periode, want de baby’s zijn dan zelf nog niet gevaccineerd en hebben weinig afweer tegen de kinkhoestbacterie. De hersenen van baby’s/ foetussen zijn zeer kwetsbaar! We mogen tijdens de zwangerschap niet roken of drinken, maar een neurotoxische (schadelijk voor het hersenweefsel) stof zoals aluminium in ons bloed laten spuiten kan geen kwaad? De bescherming blijkt uit een omvangrijke studie uitgevoerd in de Verenigde Staten, waarvan de resultaten maandag gepubliceerd zijn in het medische tijdschrift Pediatrics. Is die studie uitgevoerd door een onafhankelijk instituut? Waarschijnlijk niet. Gefinancierd door farma? Waarschijnlijk wel. De bescherming van het vaccin was 91,4 procent effectief in de eerste twee maanden. Die uitkomst komt precies overeen met bevindingen van een eerder Brits onderzoek. De criteria waaraan ‘bescherming’ wordt afgemeten is de mate waarin het vaccin in staat is het lichaam aan te zetten tot het maken van antilichamen. Wij zijn geïnteresseerd in het onderzoek dat laat zien in hoeverre antilichamen in staat zijn het individu te beschermen. Op bijsluiters lezen we namelijk dat vaccins ‘niet in alle gevallen beschermen’. Met andere woorden sommige kinderen hebben de juiste hoeveelheid antilichamen en krijgen toch kinkhoest!

Kinkhoest wordt veroorzaakt door de bacterie Bordetella pertussis, die zich nestelt in de longen. Vooral bij heel jonge kinderen en ouderen kan de ziekte ernstig verlopen. Omdat het hoesten vaak maandenlang aanhoudt wordt kinkhoest ook wel de ‘100-dagenhoest’ genoemd.

De infectie kan vooral bij pasgeboren baby’s gevaarlijk worden. Ze kunnen in een hoestkramp raken; ze stoppen langdurig met ademhalen en lopen blauw aan. Dan kan een kind zelfs overlijden, in Nederland gebeurt dat ongeveer 1 à 2 per jaar. Ondanks de hoge vaccinatiegraad! Sterker nog het aantal kinkhoestgevallen neemt alleen maar toe. Volgens een rapport van de WHO waren er in 1980 30 gevallen van kinkhoest (waarschijnlijk allemaal boven de 2 maanden). In 2014 waren dat er 8.960 (waarschijnlijk ook allemaal boven de 2 maanden). Zouden we ons niet af moeten vragen of we überhaupt op de goede weg zitten met die vaccins tegen kinkhoest???  Bron: http://apps.who.int/immunization_monitoring/globalsummary/timeseries/tsincidencepertussis.html

In Nederland adviseerde de Gezondheidsraad al in december 2015 om zwangere vrouwen tegen kinkhoest te vaccineren om zo hun kinderen te beschermen. Het ministerie moet beslissen, staat er positief tegenover, maar laat de betaalbaarheid en uitvoerbaarheid nog onderzoeken. Economische redenen.. geen medische redenen! In de Verenigde Staten, België en het Verenigd Koninkrijk is die moederlijke kinkhoestvaccinatie wel ingevoerd. In Amerika worden kinderen ook gevaccineerd tegen de griep, vanaf 6 maanden krijgen ze elk jaar een griepprik… en ze krijgen ook vaccins tegen waterpokken, en meer, en op de dag van hun geboorte worden ze al gevaccineerd tegen Hepatitis B – pfffft…  En hoe zit het met de gezondheid van de Amerikaanse kinderen? 54% van hen heeft chronische aandoeningen! Is dat ons voorbeeld?

Daarmee krijgt een baby al bij de geboorte antistoffen tegen kinkhoest mee, zodat het de gevaarlijke periode kan overbruggen tot het moment waarop het zelf gevaccineerd kan worden (vanaf twee maanden oud). Mogen we eerst de cijfers hebben? Hoeveel baby’s onder de twee maanden zijn de afgelopen 10 jaar overleden aan kinkhoest? Twee? Drie? Hoeveel baby’s gaan we ermee ‘redden’? Hoeveel gaan we ermee beschadigen? „Het Amerikaanse onderzoek is een heel mooie bevestiging van de eerdere Britse studie”, zegt arts-epidemioloog Nicoline van der Maas in een reactie. „Dat onderzoek was heel anders opgezet en geeft toch hetzelfde resultaat. Dat schept vertrouwen in deze aanvullende vaccinatie.” Van der Maas weet als geen ander dat het kinkhoest vaccin niet werkt. De volgende slide komt uit haar presentatie:  ‘Kinkhoest, niet onder controle – een overzicht van de epidemiologische situatie’. Deze presentatie heeft ze heeft gegeven op de Vaste prikdag (nascholing voor CB-artsen) op 25 april 2013, en is te vinden op het internet:

Bron: http://www.rivm.nl/dsresource?objectid=a6374593-8de6-4ca5-b43f-d6db15925ed9&type=org&disposition=inline

 

Het kinkhoest vaccin faalt. Het aantal meldingen ervan blijft stijgen. Daarom wordt het vaccin ‘vervroegd’ gegeven vanaf 2 maanden i.p.v. drie maanden. (1999). Helpt niet. Het aantal meldingen blijft stijgen. Er wordt een extra vaccin toegevoegd (2002) Helpt niet, het aantal meldingen blijft stijgen. Daarom wordt het a-cellulair vaccin ni gevoerd (2005). Dit was voornamelijk vanwege de vele bijwerkingen – niet aangegeven op deze grafiek. Helpt niet. Het aantal bijwerkingen blijft hoog en het aantal meldingen blijft stijgen. Deze ontwikkeling schept niet veel vertrouwen!

In Nederland worden kinderen al sinds 1954 tegen kinkhoest gevaccineerd. Het vaccin is verwerkt in een combinatieprik tegen diverse andere infectieziekten. Alle kinderen kunnen deze vaccinatie krijgen op een leeftijd van 2, 3 ,4 en 11 maanden, en bij 4 jaar oud. Vijf keer in totaal!! Vijf keer – en nóg hebben we niet het resultaat dat ze willen. Vandaar dat nu de zwangere vrouwen eraan moeten geloven. Pfffft

Deze vaccinatiereeks beschermt echter niet levenslang. Mogen we het onderzoek zien dat überhaupt bewijst dat het vaccin beschermt? Daarvoor is onderzoek nodig met een ongevaccineerde controlegroep uiteraard. En dat betekent dat de kinkhoestbacterie in Nederlandse kelen en longen aanwezig is en verkoudheid veroorzaakt – niet de ernstige kinkhoest die bij kinderen levensgevaarlijk kan zijn. Sinds de jaren negentig is het aantal besmettingen in Nederland weer gestegen, net als in andere landen ter wereld. Dat komt waarschijnlijk omdat de algemene weerstand van kinderen afneemt. Onze kinderen worden zieker, niet gezonder – alle medische interventie ten spijt.. De vaccinatiegraad is sinds de jaren 90 nog steeds 95% „In 2012 was er een piek en in 2014 een kleine opleving”, zegt Van der Maas. „Nu is het weer even wat rustiger, maar misschien krijgen we volgend jaar weer een piek.” Het is absurd dat de ‘dreiging’ dat we weer een piek krijgen als argument gebruikt wordt om zwangere vrouwen te vaccineren. ALS het vaccin zou werken dan zouden al die gevaccineerde kinderen helemaal geen kinkhoest meer krijgen – met andere woorden er geen kinkhoest meer zijn. Sommige GGD’s in Nederland promoten al kinkhoestvaccinatie onder zwangeren, vertelt Van der Maas. Tussen 2010 en 2016 leed 6,4 tot 22,2 per 10.000 kinderen tot een half jaar oud aan kinkhoest. Zwangere vrouwen pas toch op! Er wordt géén los kinkhoestvaccin gebruikt. Boostrix (DKT) wordt aan bevolen voor zwangeren. Dus als je je laat vaccineren, laat je jezelf inspuiten met drie ‘ziektes’ tegelijk (difterie, kinkhoest, tetanus), plus een hele rits chemische stoffen, waaronder het gevaarlijke neurotoxische aluminium. Weet iemand wat hier de mogelijke consequenties van kunnen zijn op de ongeboren baby?

Sander – of een andere journalist… zoek je dat eens uit alsjeblieft??!

Meer info: www.vaccinvrij.nl – pagina ‘Zwangeren’ https://www.vaccinvrij.nl/zwangeren/

 

P.S. Het zou niet aan de ouders moeten zijn om dit uit te zoeken… maar goed – hier zijn nog wat cijfers. Helaas, niet uit de krant – we hebben ze zelf gevonden:

 

  1. In de periode 2005-2014 zijn 5 pertussis sterfgevallen onder jonge zuigelingen gerapporteerd in Nederland. Bron: https://www.gezondheidsraad.nl/nl/taak-werkwijze/werkterrein/preventie/vaccinatie-tegen-kinkhoest-doel-en-strategie
    In België zijn er geen sterfgevallen meer geweest de laatste drie jaar. Voorheen waren er maximaal twee sterfgevallen per jaar. Bron: http://www.knack.be/nieuws/gezondheid/epidemie-van-kinkhoest-in-belgie/article-normal-521537.html
    Is er een medische noodzaak voor zwangere vrouwen in België om gevaccineerd te worden?

 

  1. Terug naar Nederland: in de laatste 9 jaar dus 5 sterfgevallen onder jonge zuigelingen. Hoeveel van deze ‘jonge zuigelingen’ jonger dan twee maanden was is onbekend. Laten we zeggen: één?.. twee?
  2. Dus het komt erop neer dat om te voorkomen dat één à twee baby’s jonger dan twee maanden ‘gered worden’ – over een periode van 9 jaar 9 generaties baby’s – dat zijn er miljoenen – blootgesteld worden aan de gevaren van het vaccin. En farma wrijft zich in de handen.

 

Het originele artikel verscheen op 03-04-2017 in het NRC: https://www.nrc.nl/nieuws/2017/04/03/vaccin-bij-zwangere-beschermt-baby-7871440-a1553042

 

Over de auteurs:

Ellen Vader onderzoekt, verzamelt, en schrijft over vaccin gerelateerde onderwerpen.

Door Frankema is moeder van twee ongevaccineerde kinderen, schrijfster van ‘Vaccinvrij! – Ouders, artsen en wetenschappers over vaccins en vaccinvrij opgroeien’  en initiatiefneemster van de Stiching Vaccinvrij.

Website

De website van Vaccinvrij wordt steeds uitgebreid.
Ga regelmatig kijken!

 

Gratis boek

Download GRATIS boek: ‘Zorgwekkende gevolgen van vaccinaties’

 

Blog

De informatie op dit blog is onderbouwd met officiële bronnen. De bronnen staan onder de betreffende blogs; iedereen die dat wil kan ze controleren of bestuderen.

In de reguliere voorlichting ontbreken veel specifieke bronnen en relevante informatie. Deel daarom dit blog in uw netwerk. Dit kan door op de social media iconen te klikken aan de linkerkant van deze pagina.

Volg ons op social media

Sinds kort ook actief op Telegram.

Meld u aan voor de nieuwsbrief

 

 

Share This