Over het berekenen van de vaccinatiegraad en net doen alsof ongevaccineerden maar een klein groepje zijn

door | 24 sep 2021 | COVID-19 ziekte

De vaccinatiegraad lijkt de heilige graal te zijn in Nederland. Afhankelijk van de manier waarop de vaccinatiegraad in percentages wordt weergegeven kunnen aantallen opeens veel groter of kleiner lijken dan ze zijn. Mensen die zich de minderheid voelen zijn gemakkelijker te beïnvloeden. En Hugo de Jonge schermt constant met het getal van 1,8 miljoen, alsof in feite heel Nederland al is gevaccineerd. Maar het zou zo maar eens kunnen dat het er 5,25 miljoen zijn. En het zou ook zo maar eens kunnen dat er met leugens en creatieve berekeningen een illusie geschapen wordt als zoveelste truc om de mensen ertoe te bewegen die spuit in hun arm te laten zetten.

 

 

Vaccinatiegraad volgens het AD

Op 31 augustus 2021 bericht het AD:

Vaccinatiegraad in Nederland stokt: ‘Hier worden minste prikken gezet van hele EU’
 
“Zo was in Nederland het aantal mensen met minimaal een prik op 1 augustus 68,3 procent en op 29 augustus stokte de teller op 69,2 procent. Dit gaat om de gehele bevolking, vanaf 0 jaar.” – AD1

 

 

Vaccinatiegraad volgens de Volkskrant

Twee weken later maakt de Volkskrant bekend dat de vaccinatiegraad op een andere manier berekend gaat worden.

Op 15 september 2021 meldt deze krant:

‘Vaccinatiegraad stijgt na herberekening van RIVM, priktempo verder gedaald’
 
“De belangrijkste coronacijfers van woensdag: de Nederlandse vaccinatiegraad is ineens een paar procent gestegen. Dat is het gevolg van een herberekening van het RIVM. De priksnelheid is juist gedaald: tot het niveau van eind januari, toen de campagne net begon.” – Volkskrant2

De Volkskrant vervolgt:

‘Bijna 82 procent van volwassenen volledig gevaccineerd na herberekening RIVM’
 
“De Nederlandse vaccinatiegraad onder volwassenen is deze week in één klap gestegen van 77,1 naar 81,7 procent. De toename komt vooral doordat het RIVM personen die na een doorgemaakte coronabesmetting één prik hebben gekregen nu ook meetelt als volledig gevaccineerd.”

Kennelijk was de herberekening nog niet doorgevoerd bij de ECDE (European Center For Disease Control) – een Europees instituut dat onder meer een databank beheert voor de vaccinatiegraad.”

 

 

Vaccinatiegraad volgens het ECDC

Op 16 september ’21 is te zien op de website van de ECDC dat in Nederland het aantal mensen dat tenminste één dosis Covid-vaccin heeft gekregen 69,2% bedroeg.3 Met andere woorden hetzelfde percentage als dat er twee weken eerder in het AD stond. In de onderstaande tabel staat het percentage van mensen die ten minste één dosis vaccin hebben gekregen volgens het AD en de ECDE.

 

 

 
Op 17 september 2021 staan in dezelfde tabel op de website van het ECDC de bijgewerkte percentages. En nu wordt duidelijk hoe een verandering in de berekening een totaal ander beeld van de situatie creëert.

 
Twee dagen na de aankondiging van de herberekening is de vaccinatiegraad niet een paar procent gestegen maar het aantal mensen die tenminste één prik hebben gekregen nam toe van 69,2% naar 85,8%.4 Dat is ruim 15%! In de onderstaande tabel – een schermafbeelding van dezelfde pagina maar dan twee dagen later – ziet u de door de nieuwe berekening toegenomen cijfers.

 

 

 
Waarom is dit verschil zo belangrijk? Op 17 september wordt er gesuggereerd dat de cijfers omhoog zijn gegaan, terwijl op 16 september het ECDE nog dezelfde percentages aanhield als die waarover in de krant stond dat “het stokt”.

In feite staat de toename stil, maar door een nieuwe berekening wordt de illusie gewekt dat er een toename van 15% is.

 

 

Vragen over de vaccinatiegraad

“De toename komt vooral doordat het RIVM personen die na een doorgemaakte coronabesmetting één prik hebben gekregen nu ook meetelt als volledig gevaccineerd” zegt de Volkskrant.

Vraag 1: Hoe kan het dan dat de groep van mensen die slechts één keer zijn gevaccineerd ook is toegenomen – namelijk met 15%?
Vraag 2: Waarom krijgen mensen die al een coronabesmetting hebben doorgemaakt – en dus op natuurlijke wijze immuniteit hebben opgebouwd – überhaupt nog een injectie?
Vraag 3: Wordt de immuniteit toegeschreven aan het “volledig gevaccineerd zijn” in plaats van aan natuurlijke immuniteit?

 

 

1,8 miljoen is minimaal 3 miljoen

Hugo de Jonge houdt de bevolking constant voor dat het allemaal heel goed gaat met de deelname aan de vaccinatiecampagne en dat er slechts een klein groepje mensen is – waarvoor hij totaal geen begrip heeft – die zich niet wil laten vaccineren.

Maar als je verder leest in het eerder genoemde artikel uit de Volkskrant stellen zij, net als het AD twee weken daarvoor, dat de vaccinatiegraad 68% is berekend over de hele bevolking:

“Voor de hele Nederlandse bevolking komt de vaccinatiegraad na de herberekening uit op zo’n 68 procent. Dat is nog altijd lager dan in Denemarken, waar vorige week alle coronamaatregelen zijn opgeheven – iets wat Nederland ook hoopt te doen wanneer de vaccinatiegraad het toelaat.” – Volkskrant2

Kortom, laat je niet gek maken. Hugo de Jonge rekent zich rijk.

Als we uitgaan van 69,2% met ten minste één dosis zoals de ECDC noemt vóór de herberekening op 16 september 2021, zijn 30,8% van de mensen in het geheel niet gevaccineerd. Dat komt neer op ruim 5 miljoen mensen in Nederland, inclusief de minderjarigen. Als je de ongeveer 2 miljoen kinderen tot 12 jaar eraf trekt, houd je nog steeds 3 miljoen volwassenen over, die totaal ongevaccineerd zijn. Toch beduidend meer dan 1,8 miljoen wat zo vaak wordt geroepen.

 

 

 

 
Bronnen:

1. https://www.ad.nl/binnenland/vaccinatiegraad-in-nederland-stokt-hier-worden-minste-prikken-gezet-van-hele-eu~a58192c3/
2. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/vaccinatiegraad-stijgt-na-herberekening-van-rivm-priktempo-verder-gedaald~b4636d61/
3. https://vaccinetracker.ecdc.europa.eu/public/extensions/COVID-19/vaccine-tracker.html#uptake-tab
4. https://vaccinetracker.ecdc.europa.eu/public/extensions/COVID-19/vaccine-tracker.html#uptake-tab (aangepast)

 

 

Over de auteurs:
Joris Baas is vader van twee gedeeltelijk gevaccineerde kinderen en zeer actief in het verzamelen en verspreiden van informatie over vaccineren.

Door Frankema is moeder van twee ongevaccineerde, inmiddels volwassen dochters, schrijfster van het boek ‘Vaccinvrij – ouders, artsen en wetenschappers over vaccin en vaccinvrij opgroeien’ en initiatiefneemster van de stichting Vaccinvrij.
 

 

Website

De website van Vaccinvrij wordt steeds uitgebreid.
Ga regelmatig kijken!

 

Gratis boek

Download GRATIS boek: ‘Zorgwekkende gevolgen van vaccinaties’

 

Blog

De informatie op dit blog is onderbouwd met officiële bronnen. De bronnen staan onder de betreffende blogs; iedereen die dat wil kan ze controleren of bestuderen.

In de reguliere voorlichting ontbreken veel specifieke bronnen en relevante informatie. Deel daarom dit blog in uw netwerk. Dit kan door op de social media iconen te klikken aan de linkerkant van deze pagina.

Volg ons op social media

Sinds kort ook actief op Telegram.

Meld u aan voor de nieuwsbrief

 

 

Share This