Heeft u geen vertrouwen meer in de politiek en gaat u daarom niet stemmen? Recentelijk vond een interessante bijeenkomst plaats in het Antropia-gebouw in Zeist.
Het vertrouwen in de verkiezingsuitslag neemt af, volgens Police For Freedom-oprichter Dennis Spaanstra. Daarom werd Controle Verkiezingen opgericht, om de resultaten beter te kunnen controleren. Deze organisatie hield afgelopen zondag een bijeenkomst in Driebergen. Verslaggever Erwin Taams van BLCKBX was erbij.
Er zijn twee manieren waarop u kunt meehelpen om te controleren of de verkiezingen eerlijk verlopen:
1. Controle verkiezingen.nl
2. Challenge transparantie.nl
1. Controle verkiezingen
Controle verkiezingen heeft deze uitnodiging uitgestuurd:
Op 22 november 2023 worden de vervroegde Tweede Kamerverkiezingen gehouden.
Wat kan ik doen? Allereerst: ga stemmen! En overtuig zoveel mogelijk mensen in jouw omgeving om dat ook te gaan doen. Hoe meer mensen stemmen, hoe lastiger het wordt om de uitslag te frauderen!
Wat kan ik nog meer doen? Heel eenvoudig: zorg dat je op 22 november bij het sluiten van de stembus in jouw stembureau aanwezig bent om getuige te zijn bij het tellen van de stemmen en de controle van de uitslag. Hoe dat in zijn werk gaat, leggen we uit nadat je je hebt aangemeld.
Meld je aan! Ga naar Controle Verkiezingen
Met jouw hulp kun je bijdragen aan een transparant en eerlijk verloop van de verkiezingen. Help mee, zodat elke stem daadwerkelijk telt! Tip: je kan je ook aanmelden als vrijwilliger bij je lokale stemkantoor. Daar staat een kleine vergoeding tegenover, en dan ben je direct in de positie om een controle uit te voeren! – Controle verkiezingen
2. Challenge transparantie
Challenge transparantie verkiezingen zoekt voor 22 november 2023:
“Tenminste 1000 Amsterdamse en 10.000 Nederlandse “meester-burgers” om waar te nemen bij de landelijke verkiezingen, op het eigen stembureau in de eigen buurt. Deze challenge wil toewerken naar bestuurlijke transparantie en toegankelijkheid door co-inspiratie en co-creatie van onderop. Om te beginnen door waar te nemen en observaties achteraf te delen over het verkiezingsproces.
Meedoen betekent dat je gaat waarnemen/kijken tijdens de verkiezingen en daarna in verbinding blijft (bijvoorbeeld via de Telegram groep; daarnaast kun je ook groepjes en groepen vormen in je eigen gemeente). Voorzitters en tellers van stembureaus worden ook van harte uitgenodigd mee te lezen en te denken. De 10 vragen zijn een hulpmiddel om gericht te gaan kijken naar het proces dat plaatsvindt tijdens en na het stemmen tellen. Je hoeft niet meteen het antwoord te weten. Het is een hulpmiddel om wat gerichter te kijken naar onderdelen van het stemproces, o.a. communicatie, het vervoer ed van de stemzakken, de publicatie van resultaten. Lees verder “De 10 vragen van de challenge“.
Hoe verhoudt de Challenge zich tot het initiatief van Controle Verkiezingen?
“Deze challenge is geen vervanging of concurrentie van Controle Verkiezingen. Je kunt ook aan beide initiatieven tegelijk meedoen. Deze challenge heeft een andere insteek: uiteindelijk is het doel dat we zelf het verkiezingsproces gaan vormgeven, en dat er nieuwe verbindingen ontstaan. Bijvoorbeeld tussen waarnemers, andere betrokken meester-burgers, voorzitters van stembureaus en mensen die voor een gemeente werken. Visie is dat we zelf de oplossingen voor falende systemen in huis hebben, en dat we daarvoor vooral veel relaties en netwerken moeten creeren, die niet weer centraal geleid moeten zijn.
In dit initiatief willen we de waarnemingen, kennis en oplossingen voor gesignaleerde problemen werkelijk bottum-up in beeld brengen, maar ook de oplossingen van onderop laten ontstaan via nieuwe netwerken, die niet centraal geleid worden. De groepen die zich vormen kunnen op basis van gelijkwaardigheid elkaar vinden en met elkaar van gedachten wisselen, om te beginnen in de Telegramgroep. De challenge is dus vooral een inspiratie en hulpmiddel om die nieuwe relaties te gaan vormgeven, op basis van groeiend bewustzijn over ons verkiezingsproces.”
Voor meer info en aanmelden: Challenge transparantie.nl