Wetenschap & industrie

Zijn farmaceutische bedrijven te vertrouwen?

In 2016 er 24 miljard dollar winst gemaakt alleen al op de verkoop van vaccins. Deze markt groeit zeer snel. Volgens het rapportGlobal Human Vaccines Market 2016-2020’ zal de winst in 2020 opgelopen zijn tot 61 miljard dollar.

De enorme winsten die op medicijnen en vaccins gemaakt worden maken deze industrie tot een machtige, maar helaas ook corrupte industrietak.

“Niemand heeft het probleem van Big Pharma zo onweerlegbaar, systematisch en nietsontziend op tafel gelegd als de Deense hoogleraar Peter Gøtzsche. De farmaceutische industrie maakt zich schuldig aan misdadige praktijken op systematische schaal. De grote farmaceuten verdoezelen onderzoeksresultaten, verzwijgen bijwerkingen, kopen artsen om, infiltreren nascholingen, corrumperen patiëntenorganisaties, plaatsen leugenachtige advertenties en bedriegen tijdschriftredacties via ghostwriters. Ze verdienen miljarden met hun dubieuze pillen door te liegen over de kosten van ontwikkeling en productie.” aldus Bert Keizer in het voorwoord van ‘Dodelijke medicijnen’ van Peter Gøtzsche

 

 

 

De Nederlandse overheid kiest ervoor om zaken te doen met bedrijven die een strafblad hebben. Het bedrijfsleven informeert beleidsmakers over nieuwe vaccins. Controleert de overheid de integriteit van het bedrijfsleven?

 

Pfizer: Farma-gigant Pfitzer krijgt in 2009 een boete van 2,3 miljard dollar omdat het bekende dat het ‘incorrecte informatie had verstrekt met de intentie om te frauderen en te misleiden’.

Pfizer is de producent van NeisVac-CTM het menigokokken C vaccin dat baby’s kregen met 14 maanden. Per 01-05-2018 krijgen ze MenACWY (producent: GSK)

 

GSK: GlaxoSmithKline treft in 2011 een schikking van 3 miljard dollar omdat het bedrijf reclame heeft gemaakt voor niet goedgekeurde toepassingen van zijn geneesmiddelen, waaronder Wellbutrin, Paxil, Advair, Avandia en Lamictal.

GSK is de producent Infanrix hexa® het vaccin tegen DKTP, Hib en Hep B dat baby’s krijgen met 2 maanden, 3 maanden, en 4 maanden. En van Boostrix® Polio het DKTP-vaccin dat kinderen krijgen op de leeftijd van 4 jaar.

GSK is de producent van Synflorix®, geconjugeerd vaccin, het vaccin dat bij 2 en 4 maanden en 11 maanden ingespoten wordt.

GSK is de producent van Nimenrix, het MenACWY -vaccin dat baby’s krijgen met 14 maanden.

 

Sanofi Adventis: In 2009 betaalde Sanofi Adventis meer dan 95 miljoen dollar om een fraude aanklacht te schikken, omdat het bedrijf incorrecte informatie gegeven had over de prijs van meerdere geneesmiddelen.

Sanofi adventis is de producent van Act-Hib®, Revaxis®, Stamaril®, Typhim VI®, Vaxigrip® Act-Hib®, en Revaxis® zijn kindervaccins. Sanofi Pasteur – een geaffilieerd bedrijf is de producent van M-M-RVaxPro® – het BMR vaccin dat gegeven wordt op de leeftijd van 14 maanden en 9 jaar.

 

Wie kan ons één reden geven waarom wij bedrijven die zich misdragen wat betreft de veiligheid van medicijnen zouden kunnen vertrouwen wat betreft de veiligheid van vaccins?

 

Brandy Vaughan www.learntherisk.orgis een ex-farma medewerker, die nu mensen tracht te waarschuwen over de gewetenloze praktijken van grote farmaceutische bedrijven. (ondertiteling aanzetten rechtsonder in scherm)

 

Share This