Framing

Framing of denkraam is een Engelse term die begin 21e eeuw in het Nederlands terechtgekomen is en verwijst naar een overtuigingstechniek in communicatie.1

Als een deskundige over een onderwerp of een persoon een sterke overtuiging heeft, dan hebben ‘niet-deskundigen’ de neiging om dat onderwerp of die persoon door de bril van die overtuiging te zien.

Als de CB-arts, of het RIVM per definitie zegt: “Vaccins zijn veilig”. Of “Antivaxxers zijn onverantwoordelijk.” Of “Vaccinvrij is onbetrouwbaar”- hebben zij in feite vaccins, kritische ouders en de Stichting Vaccinvrij geframed.

Als het frame eenmaal is geplaatst, wordt het een waarheid die veelal onaantastbaar wordt.

Vraag bij alles waarvan autoriteiten zeggen dat het “zo is”, op basis waarvan die conclusie is getrokken. In de meeste gevallen wordt framing bewust of onbewust gebruikt om te manipuleren of de censureren.

“Antivaxxers” bijvoorbeeld is een woord dat niet van de groep die daarmee wordt aangeduid afkomstig is. Als de meeste ouders die onder die noemer worden geschaard zich al een naam zouden willen geven, dan zou dit de term: ‘ex-vaxxer’ of ‘non-vaxxer’ zijn. Ex-vaxxers hebben eerst vanuit het volste vertrouwen hun kindje laten vaccineren, maar zijn gestopt wegens het optreden van ernstige bijwerkingen. Non-vaxxers hebben zich vaak maandenlang verdiept in het onderwerp en besluiten niet te vaccineren wegens o.a. het ontbreken van veiligheidsnormen en objectief wetenschappelijk bewijs dat het veilig is.

Er wordt veelvuldig van framing gebruikt gemaakt in de voorlichting en berichtgeving over vaccins.

 

 

Bron:
1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Framing

Share This