Ouderplatform

Het woord is aan de ouders

Ouders over: Infectieziektes bij gevaccineerde en bij ongevaccineerde kinderen

Het ouderplatform is een plek waar ouders elkaar ondersteunen en inspireren door het delen van hun ervaringen. Doet u mee?

Uw bijdrage maakt verschil. 4-6 zinnen is genoeg — meer mag ook. Klik hier

 
Heeft u ook ervaring met kinderziektes (de bof, mazelen, kinkhoest, rodehond, roodvonk, waterpokken, vijfde en zesde ziekte?) Of andere infectieziektes? Hoe bent u ermee omgegaan? Laat u inspireren en voeg uw eigen ervaring ook toe. Het gaat niet om prachtig proza, het gaat erom dat zichtbaar wordt dat we bestaan en met velen zijn.

De kinderen gezien, de ouders gehoord

3 kinderen, alle 3 niet gevaccineerd, jongste is 4 maanden, kregen kinkhoest, geen dokter aan te pas gekomen en alle 3 kerngezond er weer uit gekomen.

Niet gevaccineerd: kinkhoest
“3 kinderen, alle 3 niet gevaccineerd, jongste is 4 maanden, kregen kinkhoest, geen dokter aan te pas gekomen en alle 3 kerngezond er weer uit gekomen.
Besmet door een kindje wat wel was ingeent, maar op het cb werd dit afgedaan als onmogelijk!” ~ Janny Waal


Ik herinner mij nog heel goed dat mazelen een hele gewone kinderziekte was. Als je dát had meegemaakt was je echt toe aan de lagere school, zei mijn moeder.

Niet gevaccineerd: mazelen
“Ik herinner mij nog heel goed dat Mazelen een hele gewone kinderziekte was. Als je dát had meegemaakt was je echt toe aan de lagere school, zei mijn moeder. Baby’s – ook in gezinnen waar een kind mazelen had – kregen dat zeer, zeer zelden. Het was iets voor oudere kleuters, kinderen rond de zes jaar. Soms iets eerder, soms iets later, afhankelijk van of je er bevattelijk voor was en of het in jouw omgeving heerste.

Halve klassen bleven ziek thuis, en de andere helft van de klas volgde meestal daarná. Zeer, zeer zelden kwamen er complicaties bij, soms speelde een toch al aanwezige verkoudheid een grimmig spel met oorontsteking of longontsteking. Kinderen bleven een dag of twee in bed, als je geluk had mocht je in ‘Het Grote Bed’, met een paar boeken, wat bezoek van opa of oma en als ze trek hadden kregen ze – toch een beetje feestelijk – hun eten óp bed, net als in het ziekenhuis! Er werd vooral veel gekoortst en geslapen. Niks onder de douche, hoogstens tandenpoetsen.

Niemand kreeg pilletjes tegen de koorts, want koorts was goéd, daar werd je beter van. Dit duurde meestal drie à vier dagen. Zodra de koorts wat luwde, mocht je de middagboterham aan tafel eten. Daarna weer je bed in. Moeder merkte dat je je beter ging voelen wanneer je om nieuwe boeken begon te vragen. Was de koorts echt weg, dan mocht je bij de halfelf koffie een uurtje ‘op’, aan tafel eten, een middagslaapje en ‘s avonds mocht je kiezen of je aan tafel wilde eten, of toch nog op bed. We waren vier of vijf dagen onderweg nu. Pas de eerste écht koortsvrije dag mocht je douchen, en dat voelde als een soort ‘weer beter’ ritueel. Maar ná de douche, op meestal nog wat bibberige benen want je was wel flink ziek geweest, toch weer je – fris verschoonde – bed in om nog een uurtje te slapen. ‘s Middags mocht je dan – nog steeds in pyjama – wel ‘op’, wat spelen; ‘s avonds echt aan tafel eten.

De volgende dag, als je wilde, mocht je aankleden en binnen spelen. Meestal ‘s middags nog even slapen, tenzij je dat echt niet wilde. Er werd heel zorgvuldig gekeken naar hoe het kind zich voelde maar moeder bepaalde duidelijk de grenzen. Je ging pas weer naar buiten als A) Het lekker weer was en je absoluut niet meer ‘ziek’ was. Niemand had haast om beter te worden, of iedereen begreep dat ziekzijn en beter worden langzame processen zijn. Zowel kinderen als volwassenen. Verjaardagen en visites werden uitgesteld, vakanties werden uitgesteld want er was iemand ziek. Kinderen waren niet vaak ziek, dus zodra dat echt aan de hand was, werd er een ziekenkamer ingericht, en werd de zieke in de gelegenheid gesteld om uit te zieken, met goede verzorging en heel veel rust. Misschien hielp dat wel beter dan het injecteren van kinderen met laboratorium-ziektes.” ~ Dolly Hoffard


Maar toen ik vroeg hoe dat kan, aangezien ik toch 4 jaar geleden het vaccin kreeg, werd het stil. Eerst geen reactie en toen zei ze: Tja, soms heb je er die door de mazen glippen.

Gevaccineerd en toch rubella (roodvonk)
“Toen we 4 jaar geleden in Jette begonnen voor ons IVF parcours, vroegen ze om rubella opnieuw te laten vaccineren, wegens te weinig antistoffen. Eerder zou ik niet mogen beginnen met ons parcours. Naiëf als ik was, heb ik die prik laten zetten. Gelukkig heb ik er nooit (bewust) last van gehad. Nu, 4 jaar later, heb ik dankzij Jette een pracht van een zoon (lekker vaccin vrij) en ben ik bijna 36 weken zwanger van onze dochter (ook dankzij jette). Aangezien ons mannetje net in het ziekenhuis gelegen had met rotavirus, en ook onder de vlekken stond, raadde de gynaecoloog aan om toch bloed te laten prikken bij mij ter controle. Vandaag heb ik die uitslag gehad van mijn bloed en guess what!? Rubella; POSITIEF.. Dus ik bel naar de gynaecoloog om uitleg te vragen. Yup, mama hier, is op de moment drager van het rubella virus; niet schadelijk voor de dochter gelukkig door de vergevorderde zwangerschapstermijn. En ik heb er zelf ook absoluut geen last van. Ik ben alleen moe, maar dat hoort ook bij de termijn denk ik. Maar toen ik vroeg hoe dat kan, aangezien ik toch 4 jaar geleden het vaccin kreeg, werd het stil. Eerst geen reactie en toen zei ze: ‘Tjah, soms heb je er die door de mazen glippen.’” ~ Liesbeth Sietske Endeteckels


Elke moeder moet doen wat goed voelt voor haar kind. Maar het is een heel groot misverstand dat als je kindje gevaccineerd is hij of zij NIET ziek kan worden. Ondanks de BMR hebben onze kids wel bof mazelen en rodehond gehad.

Gevaccineerd en toch kinkhoest, bof, mazelen, rodehond
Ik ben geboren in 1960. Vaccinaties hoorden erbij; in de rij in de gymzaal. Ik zou ook de pokkenvaccinatie moeten krijgen. Maar mijn moeder heeft dit geweigerd omdat er kinderen waren met verlammingsverschijnselen na inenting. Ik heb dus nooit pokkenprikken gehad.
Begin jaren ‘80 kregen onze kinderen vaccinaties. Dit hoorde erbij. Ons 1e kind kreeg DKTP (difterie kinkhoest tetanus polio). Toen hij 5 was werd het oorlog met de huisartsen.
Hij heeft een griepje, ik was een overbezorgde moeder en er werd niet naar mij geluisterd. Uiteindelijk kreeg ik na 6 maanden gelijk, uw zoon heeft kinkhoest!
Hoe kan dit, hij heeft zijn vaccinaties allemaal gekregen. OK, zei de arts, laat hem maar uitzieken (dit duurde één jaar lang). Je wordt geënt met de ziekte zodat als je besmet wordt; je lichaam het herkent het en kan de ziekte bestrijden? Niet dus!
Toen kwamen er cocktails o.a. BMR. Bof, mazelen, en rodehond… Maar dat hoort erbij!
Voor onze dochter in haar pubertijd jaren ‘90 kwam de baarmoederhalskanker vaccinatie.
Hier had ik vraagtekens bij. Je wordt ingeënt met… dat je systeem dit herkent?!
Baarmoederhalskankervaccin, nou mooi niet. Ik heb deze geweigerd voor haar. De laatste jaren wordt deze vaccinatie met chronische vermoeidheid in verband gebracht???
Ik heb alle vaccinaties keurig bijgehouden en alles netjes af laten stempelen. Mijn dochter (27) heeft laatst haar vaccinatiestatus schriftelijk opgevraagd en per post gekregen. We zijn gaan vergelijken Er klopt niets van!!! Veel vaccins waren niet genoteerd.
Erger nog: waar ik erg van ben geschrokken. De tegenwoordige vaccinaties! Wat een cocktails! Daar word je bang van. Ik ben niet ‘voor’ of ‘tegen’… Tenslotte zijn wij uit de kindertjes. Bij elk medicijn zit een bijsluiter. Waar we ook nog eens grof geld voor betalen
Waarom geen bijsluiter bij de vaccinaties? En ik loop hier al langer mee: een vaccinatie is geen garantie voor het NIET ziek worden! Verder moet elke moeder doen wat goed voelt voor haar kind. Maar het is een heel groot misverstand dat als je kindje gevaccineerd is hij/zij NIET ziek kan worden. Ondanks de BMR hebben onze kids wel bof mazelen en rode hond gehad” ~ Sonja van Amstel


Ik geef namelijk liever geen antibiotica, en daar zijn huisartsen gek op. Hij is vanzelf helemaal opgeknapt zonder medicijnen.

Niet gevaccineerd, roodvonk
“Roodvonk? Voor het eerst werd mijn kindje van 23 maanden ziek! Donderdagochtend kwam hij gloeiend uit bed, koorts dus. Hij heeft 48 uur continue koorts gehad en ging steeds minder eten. Drinken doet ie gelukkig wel (borstvoeding). Hoe hoog de koorts was weet ik niet. Wat mij vrijdag of zaterdag opviel was een gekke tong. Ik ging googlen en noemde het aardbeientong. Tot mijn verbazing bleek dit echt te bestaan en ik kwam uit bij Roodvonk en ziekte van Kawasaki. Mijn zoontje heeft: -aardbeientong -een rood oogje (alsof het geïrriteerd is) -48 uur koorts gehad -uitslag op rug, borst en hoof kwam na 3,5 dag -flink gezwollen klierknobbels in de nek Aangezien hij niet wil eten en auw mond zegt neem ik aan dat hij ook keelpijn heeft. Hij is erg prikkelbaar en kan weinig hebben. Gezien het feit dat zijn koorts over was leek het me niet nodig om naar de huisarts te gaan. Ik geef namelijk liever geen antibiotica, en daar zijn huisartsen gek op. Hij is vanzelf helemaal opgeknapt zonder medicijnen.” ~ Irma Westerman


En vooral, hoe hij na de kinderziekte is. Hij heeft een hele ontwikkeling doorgemaakt. Slaapt overdag veel beter, begint te kruipen, staat sterker in het leven en is minder snel overstuur van een onverwachte situatie. Lijkt wel of hij een enorme sprong in zijn persoonlijkheid gemaakt heeft!

Ongevaccineerd: eerste kinderziekte
Mijn zoontje van een half jaar heeft net zijn eerste kinderziekte achter de rug. En wauw, wat sta ik versteld van hoe gemakkelijk mijn zoontje hier doorheen kwam. En vooral, hoe hij na de kinderziekte is. Hij heeft een hele ontwikkeling doorgemaakt. Slaapt overdag veel beter, begint te kruipen, staat sterker in het leven en is minder snel overstuur van een onverwachte situatie. Lijkt wel of hij een enorme sprong in zijn persoonlijkheid gemaakt heeft! Dankbaar dat de natuur dit zo mooi geregeld heeft!” ~ Dorothé Valk


Het commentaar dat we zonder vaccins dood konden gaan vond ik niet logisch: als we niet zonder zouden kunnen leven dan was de menselijke ras al uitgestorven.

Ongevaccineerd, meeste kinderziektes doorgemaakt
“Ik ben zelf niet gevaccineerd als kind. Nu 64 jaar. Mijn dochters zijn niet gevaccineerd. Mijn 2 kleindochters zijn niet gevaccineerd. Mijn achtergrond is niet religieus of iets dergelijks. Door omstandigheden ben ik niet gevaccineerd, en ik heb de meeste kinderziekten doorgemaakt.
Het commentaar dat we zonder vaccins dood konden gaan vond ik niet logisch: als we niet zonder zouden kunnen leven dan was de menselijke ras al uitgestorven.
Wel denk ik dat er in de natuur de selectie is van de sterksten volgt, en het overleven van ziekten en ontstekingen maakt je sterker. Wat ik aan mijn dochters heb gezien in de afgelopen 30 jaar is dat ze zelden ziek waren. Wel af en toe en dan heftig en kort.
Ze zorgen goed voor zichzelf, eten gezond en sporten. Zij hebben de mazelen en waterpokken flink doorgemaakt. Na bloedonderzoek bleek dat ze meer kinderziektes hadden doorgemaakt maar subacuut. Ze hadden wel antistoffen opgebouwd dus geen probleem om zwanger te worden.” ~ Trini Ramos


De enige kinderziekte die de 2 oudste hebben doorlopen zijn de waterpokken.

Niet gevaccineerd, waterpokken
“De enige kinderziekte die de 2 oudste hebben doorlopen zijn de waterpokken. Joppe, nr 3, heeft pas toe hij 9 mnd oud was de eerste keer en ook maar 1 dag koorts gehad. Lore, nr 4 en de jongste is nu 10 mnd en heeft nog nooit koorts gehad. Dit tot tegenstelling van hun neefjes die bijna iedere week ziek zijn.” ~ Desiree Duizings


Ik zou heel graag willen zien dat andere ouders kritischer worden en hun eigen gezondheid en die van hun kinderen niet zomaar uit handen geven.

Niet gevaccineerd, kattenbeet
“Ik wist dat het moment een keer zou komen. Nu was het zover. Mijn kleine dreumes van 13 maanden was gewond geraakt. Een vreemde kat had mijn zoontje in zijn gezicht gebeten en gekrabd en mijn zoontje had nog geen enkele vaccinatie gekregen. Ook geen tetanusvaccinatie dus. “Ik wist dat het moment een keer zou komen. Nu was het zover. Mijn kleine dreumes van 13 maanden was gewond geraakt. Een vreemde kat had mijn zoontje in zijn gezicht gebeten en gekrabd en mijn zoontje had nog geen enkele vaccinatie gekregen. Ook geen tetanusvaccinatie dus. Al vóór mijn zwangerschap wist ik dat ik mijn kindje niet zomaar zou laten vaccineren. Ik had er geen goed gevoel over. Ik heb zelf al mijn hele leven lang veel problemen met mijn gezondheid (waaronder veel verschillende allergieën/voedselintoleranties) en ik houd er rekening mee dat de oorzaak kan liggen in de vaccinaties die ik als kind heb gekregen. In de jaren vóór mijn zwangerschap ben ik al het één en ander gaan lezen over vaccinaties. Enerzijds vanwege mijn eigen gezondheidsproblemen, anderzijds omdat ik mijn hond niet liet vaccineren. Na mijn zwangerschap ben ik nog meer gaan lezen. Niet de stukken van het RIVM of het consultatiebureau. Ik weet wat daar in staat. Ik wilde juist de stukken lezen van onafhankelijke partijen. Wat ik las vond ik schokkend en voelde veelal als de waarheid voor mij. Nu stond ik echter voor een lastige situatie.

De kattenbeet en krab heb ik gelijk goed schoongemaakt met Betadine, maar was dit genoeg om een tetanusinfectie te kunnen voorkomen? Ik heb de huisartsenpraktijk gebeld. De assistente zou gaan overleggen met de huisarts en mij diezelfde vrijdagmiddag nog terugbellen. Ik werd er niet geruster op en belde mijn moeder. Ik hoopte steun te vinden, maar ook voor haar was het een lastige situatie en ook zij moest erover nadenken. De huisartsassistente belde mij na anderhalf uur terug. Ze had contact opgenomen met de GGD en ik weet nog steeds niet waarom. Het advies luidde: Mijn dreumes moest zo snel mogelijk twee injecties en starten met een breedspectrum antibiotica!! Ik heb de assistente bedankt voor de informatie en gemeld dat ik eerst zou gaan overleggen met de vader van mijn zoontje. De assistente bleef vriendelijk, maar meldde dat ze een aantekening moest gaan maken in het systeem. Ik vond het prima. Eenmaal het telefoongesprek beëindigd te hebben, brak de paniek uit! Bij mij dan, mijn zoontje liep nog altijd vrolijk rond. Tetanus kan een vreselijke ziekte zijn! Echter, ik was er inmiddels ook van overtuigd dat een vaccinatie zijn lichaam onherstelbaar zou kunnen beschadigen.

Wat zou het tetanus-toxoïd in de vaccinatie in het lichaam van een dreumes van 13 maanden aanrichten? En de giftige hulpstoffen, zoals een kwikverbinding? Natuurlijk weet ik dat het grootste gedeelte van onze kinderen vaccinaties krijgen en dat ook zij gewoon nog rondlopen. Ik zie echter ook heel veel kinderen met gezondheidsklachten en/of leer- en gedragsproblemen: verkoudheden die maar niet overgaan, oor- en oogontstekingen, te witte gezichtjes, eczeem, allergieën, altijd niet of nauwelijks willen eten, dyslexie, ADHD, autisme, enz. Iedereen lijkt dat allemaal doodnormaal te vinden. Naar mijn idee horen kinderen dit soort klachten niet te hebben en niemand kan mij met zekerheid zeggen dat er geen verband bestaat met de vaccinaties. En dan een breedspectrum antibiotica! Deze zullen niet alleen de schadelijke bacteriën in zijn lichaam te lijf gaan, maar ook de goede. Wat zal dat met zijn darmstelsel gaan doen? Op het moment dat de vader van mijn zoontje hier was, barstte ik in tranen uit. Ik moest een, leek het, onmogelijke keuze maken. Ik wilde geen vaccinatie of antibiotica, maar kon ik deze verantwoordelijkheid dragen? Kon ik mij verantwoorden naar de omgeving? Kon ik de vader van mijn zoontje overtuigen van mijn keuze? Gelukkig landt er regelmatig een engeltje op mijn schouder en ook nu, tijdens het tweede telefoongesprek met mijn moeder, werd ik weer helder. Ja, ik nam deze verantwoordelijkheid en hoe vaker ik dit dacht en hardop tegen mijzelf zei, hoe sterker ik mij ging voelen. Alsof mijn moeder dezelfde engel had gehoord, belde ze mij later weer op: Schat, je doet het fantastisch! Laat je niet gek maken. We staan volledig achter je! Dat nam niet weg dat een kind twee ouders heeft en zijn vader was er niet gerust op. We zouden ons tijdens de avonduren verder gaan verdiepen in tetanus en er een nachtje over slapen. De volgende ochtend waren we het eens. Onze dreumes kon ons nog niet vertellen wat hij voelt dus zouden we enkel en alleen voor de tetanus-immunoglobulinen gaan. Dit is een soort antigif. Deze beschermt 28 dagen tegen tetanus en moet binnen 72 uur na de verwonding worden gegeven. Het was zaterdag. Ik maakte een afspraak bij de huisartsenpost en bereidde mij voor. Als ik een arts zou treffen die het mij lastig zou gaan maken dan zou ik ‘alle’ feiten rondom tetanus en de tetanusvaccinatie uit mijn hoofd weten. Wat ik niet wist, omdat ik het niet op internet had kunnen vinden, waren de herkomst en eventuele hulpstoffen van de injectie met de tetanus-immunoglobulinen. Ik zou om de bijsluiter vragen en alsnog weer een keuze moeten maken. Bovendien zou ik controleren of de arts ook daadwerkelijk alleen de tetanus-immunoglobulinen zou gaan injecteren. Verder zou ik rustig en vriendelijk blijven en respect tonen voor zijn of haar beroep. Ik was er klaar voor.

Om tien over tien ’s ochtends zaten we tegenover een voor ons onbekende huisarts en toen leek het opeens allemaal mee te vallen. De jonge vrouwelijke arts was al goed geïnformeerd door de assistente: Geen vaccinatie en geen antibiotica! Ze ging met haar collega overleggen over de tetanus-immunoglobulinen. Na dit overleg en het bekijken van de beet en krab kwamen ze tot de conclusie dat de injectie met de tetanus-immunoglobulinen niet nodig was en ook de nodige bijwerkingen zou hebben. Natuurlijk moest ze vaccinatie adviseren. Dat deed ze dan ook, maar daar bleef het bij. Volgens de arts konden we weer rustig gaan slapen. Na het officiële gedeelte kwamen de vrijblijvende en nieuwsgierige vragen. Hoe ik over vaccineren dacht. Ik voelde een vreugdesprongetje in mijzelf: Een arts die wil horen wat ik ervan denk! Vol trots vertelde ik over mijn gezonde en goed ontwikkelde zoontje en het verschil met sommige leeftijdsgenootjes. Dat ik mij zorgen maak over de gezondheid van de jonge kinderen en dat ik de vaccinaties niet vertrouw. Ja, ook mijn zoontje is weleens ziek, maar ik zie dat zijn immuunsysteem een griep of verkoudheid prima aankan. Ook de arts liet weten dat zij haar vraagtekens plaatst bij het vaccinatiebeleid. Ze mocht daar waarschijnlijk niet over uitwijden. Beiden vroegen we ons af of het vaccinatiebeleid over 10 of 20 jaar nog steeds overeind zou staan. Ik bedankte de arts oprecht voor dit fijne consult en ging huppelend naar huis. Mijn vreugde delend met mijn moeder aan de telefoon. Die avond hebben we zijn gezicht nog op de foto gezet. Twee kleine rode puntjes; de hoektanden van de kat.

Als ik het advies van de GGD had opgevolgd zat mijn kind nu aan een flinke antibioticakuur en zou allerlei andere vreemde stoffen in zijn lichaam hebben gekregen. Hij zou zich waarschijnlijk best wel beroerd hebben gevoeld en zijn lichaam zou uit zijn natuurlijke balans zijn gehaald met alle gevolgen van dien. Bovendien zou zijn eigen afweersysteem geen kans hebben gekregen om de eventuele bacteriën onschadelijk te maken. Je raadt het waarschijnlijk al: Die kleine van mij heeft verder nergens last van gekregen. Natuurlijk…elke situatie is anders en elk lichaam is uniek. In dit geval ben ik heel blij dat ik het algemene advies niet heb opgevolgd. Ik zou heel graag willen zien dat andere ouders kritischer worden en hun eigen gezondheid en die van hun kinderen niet zomaar uit handen geven.” ~ Lieselotte Gorter


Iedereen in deze klas was gevaccineerd, maar toch had meer dan de helft van deze groep kinkhoest. Ik had soms het idee een paar zeehonden in mijn klas te hebben in plaats van kinderen.

Gevaccineerd, kinkhoest
We merken dat de laatste tijd weer flink onrust wordt gezaaid als het gaat om kinkhoest en mazelen. Onze twee kinderen zijn ook niet gevaccineerd. Althans de oudste heeft helaas de eerste 4 dktp prikken gehad omdat we toen nog niet beter wisten. Toen de Mexicaanse griepprik kwam, zat dit ons niet lekker en zijn we onderzoek gaan doen. Uiteindelijk hebben we onze oudste uit het systeem gehaald en onze jongste helemaal niet gevaccineerd. Ik ben leerkracht basisonderwijs en 2 jaar geleden gaf ik les aan groep 5/6. Iedereen in deze klas was gevaccineerd, maar toch had meer dan de helft van deze groep kinkhoest. Ik had soms het idee een paar zeehonden in mijn klas te hebben in plaats van kinderen. Het blijkt dus maar weer dat dit vaccin totaal zijn werk niet doet. Ondanks dat ik midden tussen de ‘blaffende’ kinderen zat, zijn onze kinderen van toen 3 en 6 niet ziek geworden. Laat je dus niet gek maken en volg je hart! Wij zijn blij dat we uiteindelijk onderzoek hebben gedaan en vaccin vrij heeft ons daarbij ook enorm geholpen!


Kinderen mogen niet meer ziek zijn. Aan angst en kinderen wordt erg veel verdiend. Zes van mijn acht kleinkinderen zijn niet gevaccineerd.

Niet gevaccineerd mazelen, kinkhoest
“De jaren ‘50 en ‘60 een gezin met zes kinderen. De kinderziektes zoals mazelen werden verwelkomd omdat je je verdere leven er geen last meer van had. “Gooi ze maar bij elkaar” , zei de bezoekend huisarts. Angst voor de mazelen was er toen nog niet. Je ziekte het gewoon uit. Net als de bof wat mijn jongste broer lange tijd de bijnaam “Bolle” opleverde. Kinkhoest was er ook. Alleen in de hoestbui is het lastig voor het kind en naar om aan te horen. De angst die er nu heerst voor kinderziekten was er vroeger niet. Naarmate er meer en meer vaccinaties kwamen groeide de angst en de roep om nog meer van dat spul. Kinderen mogen niet meer ziek zijn, mogen en kunnen zich niet meer vervelen vanwege alle schermpjes vóór zich terwijl het echte leven achter hen langs wegglijdt. Aan angst en kinderen wordt erg veel verdiend. Zes van mijn acht kleinkinderen zijn niet gevaccineerd.” ~ Juun Looijmans


Zonder paracetamol of wat dan ook, heeft mijn lichaam dit met alleen rust, gewoon zelf opgelost.

Niet gevaccineerd, mazelen, bof
“Ik ben vaccinvrij opgegroeid en heb verschillende kinderziektes doorgemaakt. Dit waren in ieder geval mazelen en bof. Hiervan was ik een aantal dagen tot anderhalve week ongeveer ziek van denk ik. Vooral koorts kan ik me herinneren. Maar zonder paracetamol of wat dan ook, heeft mijn lichaam dit met alleen rust, gewoon zelf opgelost.” ~ J v.d. K


Ik zei tegen de dokter dat hij daar tegen ingeënt was. Zijn antwoord: ja het biedt niet altijd bescherming. Ik zei dat ik het nogal stom vond dat ik hem vol pomp met toxische stoffen als het dan nog niet eens bescherming biedt.

Gevaccineerd, rotavirus
“Mijn jongste zoontje heeft vorige week hevige diarree gehad, omdat ze bij de kinderopvang ook verschoten over hoe waterig het was, besloot ik er toch mee naar de dokter te gaan. Die heeft hem onderzocht en zei dat er niks aan de hand was, waarschijnlijk gewoon wat last van zijn snot enzo… De diarree hield nog 2 dagen verder aan, omdat ik het toch wel hevig vond, heb ik een staal genomen en bij de dokter binnen gedaan met de vraag om het verder te onderzoeken. De diarree heeft in totaal 3 dagen geduurd, ik belde vandaag voor de uitslag, bleek het Rota virus te zijn. Ik zei tegen de dokter dat hij daar tegen ingeënt was. Zijn antwoord: ja het biedt niet altijd bescherming. Ik zei dat ik het nogal stom vond dat ik hem vol pomp met toxische stoffen als het dan nog niet eens bescherming biedt. Zijn antwoord was dat Rota eigenlijk heel onschuldig is en dat ze er sowieso niet veel aan konden doen als kinderen het kregen. Ik: ‘OK, maar waarom heb ik hem dan ingeënt? Hij: ‘Ik merk toch dat kinderen die ingeënt zijn er minder last van hebben als ze het krijgen, dat zie je bijvoorbeeld ook bij de griep. ’Conclusie: mijn laatste twijfels om mijn kind toch in te enten zijn als sneeuw voor de zon verdwenen, wat een zever!!” ~ Delia


Het vaccin werkt niet… Hier in België liggen hele ziekenhuizen vol met gevaccineerde Rota patiëntjes.

Gevaccineerd, rotavirus
“Mijn zoon heeft ook het rota virus gehad en heel heftig ook (week aan het infuus gelegen), en is toch ook daartegen gevaccineerd geweest. Het vaccin werkt niet… Hier in België liggen hele ziekenhuizen vol met gevaccineerde Rota patiëntjes. Onlangs was ik bij de dokter en ze werd gebeld door iemand die een uitslag wilde vragen. Dus de dokter begint te vertellen dat zowel zij als haar kind het rota virus hadden. En die moeder vroeg dus ook hetzelfde als wij. Uiteindelijk had ze opgehangen en ik vroeg haar dus of ze het niet raar vond dat in België zóveel mensen het rota virus krijgen, ondanks de vaccinatie daartegen. Ze reageerde behoorlijk gepikeerd en wist niet hoe snel ze moest overgaan op een ander onnderwerp.. Ze willen het gewoon niet horen, is mijn ervaring.” ~ Cour NourYasin


Ben stiekem ook zo trots dat dat ik me heb kunnen herpakken, en nu is mijn zoontje al 2 dagen helemaal beter, vrolijker dan ooit zelfs. Alle twijfel is weg bij ons!

Niet gevaccineerd, griep
“Ik moet even wat van me afschrijven hoor, gisteren is voor het eerst mijn kleine vent van 8 mnd écht ziek.. Wat was dat ff schrikken zeg.. Hij is al een klein weekje aan het snotteren etc, en gisteren toen ik zijn temperatuur heb opgemeten had hij 38,5. Een uurtje later had hij al 39,8. Toen schrok ik toch wel even, maar hij had er nog niet heel erg last van. Hij was wat rustiger, maar wel goed alert dus ik liet alles zijn gang gaan. Tijdens zijn laatste fles ben ik lekker zijn bedje gaan verschonen, tot ik ineens heel hard mijn vriend hoorde roepen: Moppie kom gauw schiet op! Ik liet alles vallen en stond echt binnen 3sec in de woonkamer, zat mijn zoontje (en vriend) helemaal van top tot teen, doorweekt onder het spuug. Alles was eruit gekomen, zelf zijn groente van 3uur daarvoor. Vriend was totaal in paniek, waardoor ik ook in paniek raakte. Hij heeft de huisartsenpost gebeld, en we moesten langskomen. Maar voor mijn ukje was het ook bedtijd, en ik moest hem ook nog eens omkleden terwijl hij hartstikke moe was & al half lag te slapen bij ons op bed. (hij reageerde nog steeds op mij als ik tegen hem begon te praten) Dat was het moment waar ik alles ff liet gaan, en mezelf de volgende vragen ging stellen: – is de situatie nu dusdanig ernstig dat we echt langs moeten? – heb ik niet de paniek van mijn vriend overgenomen? – heb ik me niet laten gek maken door te lezen op internet? (Je leest hersenvliesontsteking etc etc) – wat zegt JOUW gevoel, ik sta erg dichtbij mijn gevoel en heb al meerdere keren bevestiging gekregen dat dat áltijd klopt. Toen heb ik de huisartsenpost afgebeld, gezegd dat het uit paniek was, dit is de eerste keer dat ie zo ziek is. Daarna op bed gelegd, hij was nog erg onrustig en hangerig, ik ben continue bij hem gebleven. Mijn vriend en mijn moeder (via de telefoon) zeiden dat ik hem maar een zetpilletje moest geven. Ook daar zei mijn gevoel: nee, koorts is niks om bang voor te zijn, het is juist een goede reactie van het lichaam. Ik ben nog een klein uurtje bij hem geweest, vreselijk zeg om hem zo te zien. Maaaar daarna heeft hij tot half 6 geslapen, zonder zetpil. Daarna voelde hij ook wat minder warm aan, en lag lekker bij me te slapen. Ik wilde hier ook mee zeggen, luister naar je gevoel! Angst kan nare dingen doen met een mens, maar laat alles even gaan, voel even geen angst, vertrouw op je kindje, en vooral: vertrouw op jezelf, ik denk dat moeder natuur het écht heeeel goed geregeld heeft. Oja, vervolgens zei mijn vriend een paar dagen later: ga je nu dan niet twijfelen aan het niet vaccineren? Omdat hij nu zo ziek is en het nogal beangstigend is? Ik heb hem echt een preek gegeven van een uur hahaha, had toevallig 2 afl van ‘The truth about vaccines’ gekeken die ochtend. Ben stiekem ook zo trots dat dat ik me heb kunnen herpakken, en nu is mijn zoontje al 2 dagen helemaal beter, vrolijker dan ooit zelfs. Alle twijfel is weg bij ons! ~ Simone Versteeg


Alles bij elkaar is hij 1 dag en een nacht ziek geweest. Diezelfde week las ik over roodvonk en toen begon het lampje te branden. Dit was precies wat mijn zoon heeft doorgemaakt.

Niet gevaccineerd, roodvonk
“Mijn zoon van 6 ongevaccineerd heeft een paar weken geleden roodvonk gehad. Het begon in de nacht met overgeven. De volgende dag kreeg hij vlekjes en hoge koorts. Zelf dacht ik aan de 5e of 6e ziekte, kwam er niet achter wat het was. Het overgeven stopte de volgende ochtend maar de koorts bleef. In de avond kreeg hij een dikke tong en kon moeilijk slikken. De volgende dag knapte hij alweer op, at weer, wilde naar buiten en voelde zich goed zei hij. Natuurlijk was hij nog wat hangerig en had echt een frambozen / aardbeien tong. Tandenpoetsen mocht niet. Zout deed zeer. Enz. Erg gevoelig was de tong. Weer een dag later begonnen zijn vingers te vervellen. Maar hij was weer beter en voelde zich goed. Alles bij elkaar is hij 1 dag en een nacht ziek geweest. Diezelfde week las ik over roodvonk en toen begon het lampje te branden. Dit was precies wat mijn zoon heeft doorgemaakt. De rode wangen en vlekken op het lijf bleven nog een paar dagen. Maar hij had er geen last van. Mijn zoon van 4 heeft het niet gekregen. We kunnen dus weer een kinderziekte afstrepen die we goed doorgemaakt hebben. Lang leve zijn immuunsysteem!!” ~ Anna Pasterkamp


Ze heeft kruiden-druppels gekregen voor herstel en was binnen paar dagen een weer stuk beter!

Niet gevaccineerd, roodvonk
“Mijn dochter heeft roodvonk gehad als kleuter… Een flinke keelontsteking en daarna oorontsteking. Ze kreeg pijn in haar enkels… En toen haar enkel wat rood en opgezwollen werd en ze rode stipjes op haar been kreeg ging ik naar het ziekenhuis. Daar konden we een nachtje blijven. Roodvonk dus. Ik vond de arts wel overdrijven. Hij had het over acute reuma en hartproblemen en maakte een hartfilmpje, en had het ook gelijk over prednison. Ik zei: ‘Nee dank je!’De volgende ochtend konden we naar huis met een voorschrift voor 4x ibuprofen per dag – bij een kleuter van 4!! En dit 6 weken lang!! Nou, dat hebben we NIET gedaan. Gelijk naar Yann Schroen, een zeer goede traditionele Chinese natuurarts. Hij kon direct uitleggen dat na roodvonk het vaak bij kinderen in de knieën gaat zitten en in mijn dochters geval de enkels. Ze was een binnenvetter. Ze heeft kruiden-druppels gekregen voor herstel en was binnen paar dagen een weer stuk beter! Als ik het nu weer mee zou moeten maken zou ik kiezen voor: hoge dosis vit C, colloïdaal zilver, veel zuiver water, helende kruiden. thee Ik blijf me nog steeds verbazen over ibuprofen… 4x per dag 6 weken lang… aan een 4 jarige…! Zijn ze GEK geworden??!” ~ Flory Gout Ijserinkhuizen


Mijn oudste heeft de bof gehad terwijl hij toen al gewoon volgens schema voor de BMR gevaccineerd was.

Gevaccineerd, bof
“Mijn oudste heeft de bof gehad terwijl hij toen al gewoon volgens schema voor de BMR gevaccineerd was. Hij kreeg het toen hij 7 jaar was. Het begon als een verkoudheid/griepachtig en wat last met slikken, en toen kwam de opgezette klier, bij hem aan 1 kant. Na een goede week was het weer over. Hij was er niet echt ziek van. Alleen het kauwen en slikken was wat pijnlijk.” ~ Wendy van der Kamp


Toen ze een half jaar oud waren, zijn ze blootgesteld aan kinkhoest, herhaaldelijk zelfs door een bevriende, met kinkhoest besmette huisarts (die overigens wel een booster had gehad) en regelmatig bij ons over de vloer kwam.

Niet gevaccineerd, geen kinkhoest
“Het is vooral mijn man geweest die zich vastgebeten heeft in deze materie tijdens mijn zwangerschap van onze tweeling. Gaandeweg werd steeds duidelijker voor ons dat we niet wilden dat onze kinderen gevaccineerd zouden worden. Toen ze een half jaar oud waren, zijn ze blootgesteld aan kinkhoest, herhaaldelijk zelfs door een bevriende, met kinkhoest besmette huisarts (die overigens wel een booster had gehad) en regelmatig bij ons over de vloer kwam. Toen zij erachter kwam dat ze kinkhoest had voelde ze zich enorm schuldig en was ze heel bang dat onze kinderen ook ziek zouden worden. Ze raadde me aan om alsnog te vaccineren. We hebben het niet gedaan, en er altijd vertrouwen in gehad dat ze hetniet zouden krijgen, vooral omdat ze in die periode nog borstvoeding kregen. Uiteindelijk zijn ze allebei niet ziek geworden. Natuurlijk zijn ze af en toe wel ziek; verkouden of hebben ze koorts, maar over het algemeen zijn ze vrolijk, levendig en ontwikkelen ze zich super! Ze gaan gewoon naar een kinderdagverblijf en gelukkig hebben we een hele prettige arts bij het consultatiebureau. Eentje die een open houding heeft en er vooral belang aan hecht dat we onze keuze weloverwogen gemaakt hebben. We hebben ons nooit onder druk gezet gevoeld en er is gewoon een dialoog mogelijk over dit omstreden onderwerp! Wij zijn in ieder geval heel blij dat we ze niet gevaccineerd hebben en iedere dag sta ik nog steeds achter dit besluit. Wij geloven niet in zekerheid, dat heb je nooit, gevaccineerd of ongevaccineerd! Net als vrijwel iedere ouder, willen we gewoon het beste voor onze kinderen. Wij zijn voor de vrije keuze, keuzes op basis van ware feiten en geen angstzaaierij of het veroordelen van. Live and let live!” ~ Catharina Cuijpers


Toen ik ervoor internet las leken de verhalen over hoestbuiten tijdens kinkhoest heel intens. Dat was niet onze realiteit. Ze waren er en vaak kwam er een kokhalsneiging op het eind. Maar het was korter en krachtig, en met enorme flexibiliteit switchten we van een grote hoest tot verder gaan met spel.

Niet gevaccineerd, kinkhoest
N.a.v. de uitnodiging tot het delen van onze ervaring wil ik kort vertellen over hoe het met ons gaat na onze keuze voor het niet vaccineren van onze dochter. Onze dochter is 3 jaar en 8 maanden en is gezond. Ze heeft kinkhoest door gemaakt toen ze 2 was. Dit werd niet vastgesteld totdat de ziekte bijna over was, maar in mijn gevoel en naar aanleiding van wat ik las op internet begreep ik niet dat mijn idee voor kinkhoest niet bevestigd werd (ter verduidelijking wij wonen niet in NL) De dokter adviseerde slijm uit haar keel te laten testen en daaruit kwam dat het geen kinkhoest was.) De meest intense periode duurde maar een tot twee weken geloof ik en het lastigste vond ik ervan dat ik geen bevestiging had dat het om kinkhoest ging, je maakt je dan af en toe zorgen. Toen ik ervoor internet las leken de verhalen over hoestbuiten tijdens kinkhoest heel intens. Dat was niet onze realiteit. Ze waren er en vaak kwam er een kokhalsneiging op het eind. Maar het was korter en krachtig, en met enorme flexibiliteit switche we van een grote hoest tot verder gaan met spel. De duur van de ziekte hield ons bezig, je stemt je erop af en checkt elke keer of het al over is, en dat is een lange sleep. Ik wilde onze ervaring delen om bij te dragen aan een zo compleet mogelijk beeld van de ziekte maar toch niet in de categorie kinderziekte, omdat ik als hoofdzaak eigenlijk gewoon een ervaring van niet vaccineren wil delen, welke goed is.” ~ Hanneke Kabic Peters


In de klas van de oudste (toen 7 jaar) zaten 29 kinderen waarvan er 18 kinkhoest hadden, allemaal gevaccineerd!

Niet gevaccineerd, kinkhoest
“Mijn kinderen zijn inmiddels 21 en 18 en nooit gevaccineerd. Beiden zijn zo gezonder dan de tegenwoordige vissen die ook vol zitten met chemische stoffen. Als mijn kinderen al ziek waren dan was dit een verkoudheid met een diepe blaffende hoest. Het verbaasde me ook niet toen beide kinderen Kinkhoest kregen, tegelijkertijd. In de klas van de oudste (toen 7 jaar) zaten 29 kinderen waarvan er 18 kinkhoest hadden, allemaal gevaccineerd! Hij werd door hun besmet en niet andersom. De kinderen in de klas hoesten maanden aan een stuk, mijn kinderen hebben 3 weken gehoest, waarvan ik hun 2 weken thuis gehouden heb van school. Na die 3 weken hoestte ze nog wel een enkele keer maar het zware slijmende stikkende hoesten was voorbij. Homeopathie hielp daarbij fantastisch. En wat nog fijner was….. die blafhoest hebben we nooit meer bij ze gehoord. Gevoelens zijn niet wetenschappelijk te onderbouwen maar zo belangrijk in het maken van de juiste keuzes voor je kindje.” ~ Moniek Brands


Ik ben in de jaren 70 gevaccineerd tegen de mazelen, rodehond en bof en ik heb ondanks die vaccinaties AL deze ziektes in mijn jeugd gehad (!). En ik ben er nog steeds.. 😉

Gevaccineerd, kinkhoest, bof, rodehond
“Ik ben in de jaren 70 gevaccineerd tegen de mazelen, rodehond en bof en ik heb ondanks die vaccinaties AL deze ziektes in mijn jeugd gehad (!). En ik ben er nog steeds.. 😉 ~ Ingrid Klijn


De jongste was toen 12 maanden oud en er nog niet tegen gevaccineerd. Hij was de laatste die de mazelen kreeg, en als eerste weer beter! Al die tijd zat hij ook gewoon rustig te spelen, terwijl wij in bed lagen. Voor mij weer een bevestiging, dat gevaccineerd zijn NIET betekent dat een ziekte milder verloopt.

Gevaccineerd kinkhoest, bof, rodehond, mazelen
“Eén van mijn zoons heeft kinkhoest gekregen ondanks het feit dat hij tot en met de eerste BMR gevaccineerd is (14 maanden). Hij heeft er 8 maanden mee rondgelopen. Ik ben tig keer met hem naar de huisarts geweest, maar elke keer gaf men aan dat het niet kon, omdat hij ertegen gevaccineerd was. Het werd telkens gegooid op ‘een virusinfectie’. Rond de 8ste maand was ik het echt zat om afgescheept te worden met ‘een virusinfectie’. Ik maakte weer een afspraak en kreeg dit keer een invalarts, van buiten de praktijk. ‘Heeft u al aan kinkhoest gedacht mevrouw?’ vroeg ze. Ik antwoordde: ‘Ik wel, maar uw collega’s weigeren die diagnose te geven. Het kan niet volgens hen, want hij is gevaccineerd.’ Maar juist het feit dat hij gevaccineerd was en er al zo lang er mee liep was voor haar een teken dat het wél kinkhoest was. Ze zag dit vaker bij gevaccineerde kinderen. Uit ervaring kon ze me vertellen dat die er veel langer mee rondliepen dan ongevaccineerde kinderen. Zij wees mij ook op de mogelijkheid van homeopathische behandeling van kinkhoest. Ze had van patiënten van haar gehoord dat ze daar goede ervaringen mee hadden. En reguliere artsen konden er toch niks mee. Zo dat dus werd zoeken naar een homeopaat. Zo gezegd, zo gedaan. Binnen één dag was zijn ziekte van het hoesten tot spugen van dikke slijmslierten/klodders, veranderd in enkel wat kuchen. Dat hield nog een week aan en toen was het klaar. Ik heb door deze ervaring dus geen vertrouwen meer in de ‘bescherming’ van het kinkhoestvaccin. En ik zou een volgende keer bij een van de anderen in het gezin, meteen homeopathie toepassen. We hebben overigens, ondanks het feit dat hij er maanden mee liep, geen van allen kinkhoest gekregen. Verder heeft mijn oudste ondanks vaccins de bof gekregen toen hij 6 jaar oud was. Eén kant van zijn keel was flink opgezet, slikken en kauwen deed hem zeer en hij was wat hangerig, niet helemaal fit zeg maar. Na een dag of 3, werd de pijn minder en kauwen deed hem ook niet meer zo zeer, al was zijn keel nog wel dik. Dit heeft al met al ongeveer een week geduurd. Ikzelf ben volledig gevaccineerd en heb de bof, rodehond (2x), en de mazelen gehad. Mijn beide broertjes kregen ondanks vaccins toch ook de bof en de mazelen. De jongste was toen 12 maanden oud en er nog niet tegen gevaccineerd. Hij was de laatste die de mazelen kreeg, en als eerste weer beter! Al die tijd zat hij ook gewoon rustig te spelen, terwijl wij in bed lagen. Voor mij weer een bevestiging, dat gevaccineerd zijn NIET betekent dat een ziekte milder verloopt. Nog een voorbeeld daarvan is de rodehond die ik kreeg. Niet een keer, maar twee keer, de eerste keer vóór, en daarna nog een keer na de vaccinatie. Beide keren verliepen volgens mijn moeder identiek, dus wat mij betreft ziet de praktijk er anders uit dan wat ons verteld wordt!” ~ Wendy van der Kamp


Een week na kraambezoek voor mijn 5 maanden oude dochtertje kreeg we bericht dat de kindjes die geweest waren de mazelen hadden.

Niet gevaccineerd, mazelen
“Een week na kraambezoek voor mijn 5 maanden oude dochtertje kreeg we bericht dat de kindjes die geweest waren de mazelen hadden. Mijn zoontje van 2 begon net wat hangerig en verkouden te worden. Een paar dagen later had hij ruim 3 dagen hoge koorts, ca. 40*C, was misselijk en erg slaperig. Vervolgens kreeg hij de bekende mazelen vlekjes vooral in zijn gezicht en daarna over zijn romp. Ik heb dit gemeld bij de huisarts, maar het leek hem onwaarschijnlijk gezien het feit dat de mazelen al jaren niet meer voorkwamen in deze regio. Er zou verder ook geen behandeling nodig zijn, zolang de ziekte normaal verliep. Zijn arts heeft hem dus niet gezien. We hebben hem wel paracetamol gegeven om goed te kunnen slapen. Mijn zoontje is nog een paar weken hangerig geweest en wat lusteloos, maar er goed doorgekomen. Zijn neefje heeft het ook gehad na mijn zoontje, en die heeft het virus vervolgens weer overgebracht op ons dochtertje van toen ca. 6 maanden. Mijn dochtertje heeft alleen 3 dagen hoge koorts gehad en wat lichte uitslag in haar gezicht; ze was er snel weer overheen. Onze kindjes hebben geen vaccins gehad.” ~ Johanna Westerink


Ik vraag mij toch af waar al die angst voor gewone kinderziekten vandaan komt. Vroeger werd daar toch een stuk nuchterder mee om gegaan. Mijn beide oma’s werden er niet warm of koud van. Het hoorde er gewoon bij.

Gedeeltelijk gevaccineerd, rodehond, mazelen
“Ik vraag mij toch af waar al die angst voor gewone kinderziekten vandaan komt. Vroeger werd daar toch een stuk nuchterder mee om gegaan. Mijn beide oma’s werden er niet warm of koud van. Het hoorde er gewoon bij. Toen ik 9 was, kreeg ik een prik tegen de rodehond en toen ik aankwam in de gymzaal waren er ook kinderen die het toen nog losse mazelen vaccin kregen. Ik weet niet waarom, maar het staat mij nog altijd bij. Mijn moeder vroeg of ik ook niet tegen de mazelen ingeënt moest worden. En toen zei de verpleegkundige, nee hoor dat is niet nodig en grote kans dat ze de mazelen al heeft gehad. Dus vandaar dat 9-jarigen niet ingeënt hoeven te worden. Rodehond wel, want dat kon gevaarlijk zijn voor ongeboren kinderen. Niemand die toen blijkbaar op het idee kwam om te vragen of ik de rodehond soms al gehad had?” ~ Helen Witlox


Alle 3 hebben we kinkhoest gehad in mei, ik als volwassene ben ermee begonnen, toen onze gevaccineerde dochter en daarna pas onze ongevaccineerde zoon. Vind absoluut niet dat hij zieker was. Voor mij dus een bevestiging dat inenting tegen kinkhoest zinloos is.

Wel en niet gevaccineerd, kinkhoest
“Onze oudste is door onwetendheid tot haar 2e gevaccineerd. Zij is een druk meisje van nu 4 met veel KNO-klachten. Onze jongste van 2 is ongevaccineerd en een stuk rustiger en veel minder vaak ziek dan zijn zus in dezelfde periode was. Alle 3 hebben we kinkhoest gehad in mei, ik als volwassene ben ermee begonnen, toen onze gevaccineerde dochter en daarna pas onze ongevaccineerde zoon. Vind absoluut niet dat hij zieker was. Voor mij dus een bevestiging dat inenting tegen kinkhoest zinloos is.” ~ Mariska Nijhoff


Ze hebben mazelen gehad, zijn daar erg ziek van geweest omdat ze dat op latere leeftijd kregen.

Gedeeltelijk gevaccineerd, mazelen
“Mijn beide kinderen zijn spaarzaam ingeënt en hebben na een jaar 3 x DTP gehad. Wat ik nu zelfs niet meer zou doen! Ondertussen zijn het gezonde pubers. Ze hebben mazelen gehad, zijn daar erg ziek van geweest omdat ze dat op latere leeftijd kregen (mazelen was vroeger echt een jonge kinderen ziekte) maar daarna zijn ze nooit meer ziek geweest!!” ~ Christine Van der Wiel


Toen wij bevallen waren van onze baby kreeg mijn zoontje van 14 maanden kinkhoest. Beide niet gevaccineerd, en de kinkhoest van de oudste was heftig en in de kraamtijd.

Niet gevaccineerd, kinkhoest (moeder en zoontje in de kraamtijd van pasgeboren baby)
“Even een succesverhaal. Toen wij bevallen waren van onze baby kreeg mijn zoontje van 14 maanden kinkhoest. Beide niet gevaccineerd, en de kinkhoest van de oudste was heftig en in de kraamtijd. Maar we hebben het doorstaan met paardenmelk en celzouten en veel fijne middeltjes en vooral liefde. 🙂 De pasgeboren baby heeft geen kinkhoest gekregen, waarschijnlijk door de borstvoeding. Het is een ervaringsverhaal met een positief eind. Vond ik fijn om even te delen.” ~ Mirjam Rieken


Ik ben opgevoed met homeopathische middelen en gezonde voeding. En met het credo dat opvoeden in de wieg begint en 24×7 uur is.

Niet gevaccineerd, waterpokken
“We hebben drie kinderen en nooit nare ziektes mee hoeven te maken. Ze zijn (10, 8 en 5 jaar) en alle drie ongevaccineerd, misschien helpt dat toch :-). Ze hebben de waterpokken gehad, en dat gaat vanzelf over 🙂 Gezonde kinderen gaan niet dood aan een kinderziekte, ze worden er alleen maar sterker van! En ‘wat vanzelf komt gaat vanzelf weer weg’, zeg ik altijd maar. Af en toe hadden ze een flinke verkoudheid, geen echte griep. Een enkele keer weleens zo’n buikgriep virus – de oudste wil weleens keelontsteking hebben, en de jongste oorontsteking. Maar dat lossen we ook homeopathisch op of we zorgen voor rust en veel liefde en dan is het met een paar dagen weer over. Ik snap die paniek niet… waarom mogen kinderen niet gewoon af en toe ziek zijn? Ik ga hiervoor nooit naar een huisarts. Een doorgesneden ui naast het bed helpt bij verkoudheid. Ze hebben dus nog nooit antibiotica gehad of hoeven hebben. Ooit 1 keer een sinaspril gegeven, maar dat was alles – ze krijgen ook geen paracetamol. Met een oorontsteking ga ik naar de homeopaat, zij heeft een middel (naam even kwijt) en de jongste is binnen 24 uur van de pijn af. Wij gingen vroeger ook nooit naar de huisarts. Ik ben opgevoed met homeopathische middelen en gezonde voeding. En met het credo dat opvoeden in de wieg begint en 24×7 uur is. Ik hoop dat deze reactie mensen helpt om niet te vaccineren. Het is zon troep en zo zinloos. Anderen worden rijk door onze kinderen te vergiftigen. Brrrr” ~ Nicole Martens


Ik laat mij nooit inenten tegen de griep, ondanks het feit dat ik in de grootste griep risicogroep val. Ik ben nu 75 jaar en heb de laatste 30 jaar nooit de griep gehad.

Gevaccineerd, kinkhoest, griep
“Ik wil hier aantal dingen vertellen die ik meegemaakt heb in mijn omgeving. Ten eerste: mijn kinderen waren niet ingeënt. Ze zaten op de basisschool en er was kinkhoest uitgebroken. Ik wist het niet tot ik de moeder van het vriendinnetje van mijn dochter sprak. Ze was woedend, en zei: ‘Door dat ene stomme mens dat haar kinderen niet heeft laten inenten heeft mijn kind het nu ook. Maar was dit zo? Er waren dertien kinderen ziek, waarvan twee heel ernstig, en die lagen in het ziekenhuis. Twaalf ervan waren ingeënt en die hebben het toch gekregen. Mijn twee kinderen die niet ingeënt waren hebben geen kinkhoest gekregen. En nog een ervaring: Ik was vroeger werkzaam bij een instelling die baby’s en andere kinderen opving. Het waren baby’s van jonge moeders die ze moesten afstaan. Moeilijke kinderen. Mijn kinderen mochten ook mee. In die tijd stonden de kranten vol over de Alblasserwaard waar Polio was uitgebroken en daar waren de meeste kinderen ook niet tegen ingeënt. Er vielen hatelijke opmerkingen in de koffiepauze over die mensen. Ik vertelde het verhaal dat hierboven staat, en sommige gaven mij gelijk, maar het was een heftige discussie. Totdat het zo hatelijk werd dat de directrice haar verhaal vertelde (ze was voor inentingen). Haar nicht woonde in de Alblasserwaard en zou gaan trouwen, ze was wel ingeënt, maar ze zou haar trouwdag niet laten verpesten door zulke stomme mensen die niet inenten. Ze besloot het zekere voor het onzekere te nemen en zich nogmaals in te laten enten tegen de polio. De directrice ging met een verstikte stem door want ze had de dag ervoor net te horen gekregen dat die nicht in een ijzeren long terecht gekomen was en het huwelijk niet door kon gaan. Of deze vrouw is blijven leven dat weet ik niet. Nog een verhaal, toen mijn dochter geboren was, ik woonde in Den Haag, vertelde een vriendin van mijn ouders dat er bij haar in de straat twee baby’s na inentingen overleden zijn. Bovendien is het mijn mening, maar ook van de meeste antroposofen en veel homeopatische artsen, dat vaccins kankerverwekkende stoffen bevatten. Mijn kinderen hebben zich later wel laten inenten, en ook hun eigen kinderen. Maar mijn jongste zoon die nu 50 jaar oud is, zei dat hij nooit wilde dat ze een bepaalde inenting kregen omdat hij wist wat daarin zat. Hij heeft daar zelf mee gewerkt en zei: ‘Als je dat op je hand laat vallen dan brand er een gat in. ’Ik laat mij nooit inenten tegen de griep, ondanks het feit dat ik in de grootste griep risicogroep val. Ik ben nu 75 jaar en heb de laatste 30 jaar nooit meer de griep gehad, terwijl de mensen om mij heen die wel vaccineerden vaak longontsteking kregen. Dit gold ook mijn moeder, ieder jaar opnieuw. En als ik dan zei: ‘Dat komt door die griepinjectie’, dan was het niet waar. Maar ze belandde zelfs in het ziekenhuis. Ik ken meerdere die een griepinjectie gehad hebben en longontsteking kregen. En zo kan ik nog wel even doorgaan.” ~ Petra Groeneveld


‘Ach echt kwaad kan het niet en de kans op complicaties is heel klein, maar ze zijn er wel flink ziek van maar als hij zich goed voelt mag hij gewoon naar school hoor.’: zei de arts. Laat hij daar nou net wél tegen gevaccineerd zijn omdat we toen nog twijfelden en het maar wel gedaan hebben…

Gevaccineerd, bof
“Een kindje dat zich echt heel ziek voelt, een dikke enorm opgezette kaak, hoge koorts en pijn met slikken. Zelf wisten we al wat het was maar voor de zekerheid (en door de combinatie met het spugen) zijn we nog maar even langs de huisarts gegaan. ‘Nou dat heb ik ook al jaren niet meer gezien’, zegt de huisarts. Diagnose: De bof. En verder: ‘Ach echt kwaad kan het niet en de kans op complicaties is heel klein, maar ze zijn er wel flink ziek van maar als hij zich goed voelt mag hij gewoon naar school hoor.’ Laat hij daar nou net wél tegen gevaccineerd zijn omdat we toen nog twijfelden en het maar wel gedaan hebben… Als vaccinaties zouden werken, waarom zou je dan tegen de bof vaccineren als het dus blijkbaar niet echt kwaad kan? En als het wel echt kwaad zou kunnen waarom zou je een kind met de bof dan naar school mogen sturen? Ik vind het maar vreemd allemaal.” ~ Noelle van de Kuit


Ik dacht eerst: “Het zal wel iets met het doorkomen van haar tandjes te maken hebben”. Ik ben met haar naar de homeopaat geweest en die zei: “Nee, dat zijn geen tandjes, het is de bof!

Niet gevaccineerd, bof, 5e en 6e ziekte
“We hebben een kerngezonde dochter van bijna 2 die zowel de bof, 5de en 6de ziekte heel gemakkelijk is doorgekomen. De bof kreeg ze toen ze 9 maanden was. Het begon met koorts en rechts een rode dikke wang. Ik dacht eerst: “Het zal wel iets met het doorkomen van haar tandjes te maken hebben”. Ik ben met haar naar de homeopaat geweest en die zei: “Nee, dat zijn geen tandjes, het is de bof!” We zijn vanaf dat ze een half jaar was naar de homeopaat gegaan omdat we van de consultatiebureau-arts het advies hadden gekregen onze dochter ‘s nachts wakker te maken voor een voeding. Ze sliep al door vanaf 6 weken en de arts vond dat veel te vroeg. Ze zei dat ze haar voeding nog nodig had ‘s nachts en dat we haar dus maar wakker moesten maken. Ik had geen ervaring en zat nog niet in mijn kracht als moeder en na veel wikken en wegen nam ik dus toch maar aan dat het moest. Maar het verstoorde het hele slaapritme van ons kindje en het resultaat was dat ze iedere drie uur wakker werd! Het brak me helemaal op en ik was blij dat ik van de homeopate een middel kreeg waardoor ze weer als vanouds doorsliep van zeven uur ‘s avonds tot zeven uur ‘s ochtends. Sindsdien komen we zo’n beetje iedere drie maanden bij de homeopaat. Ik zie mijn kindje iedere dag en sommige veranderingen vallen je gewoon niet op, maar de homeopaat ziet alles en stuurt soms een beetje bij als dat nodig is. Zoals bij de bof wat heel goed verlopen is. Een dag of drie flinke koorts en toen nog twee dagen herstellen en dat was het. Haar wang is nog één keer opgekomen, maar er kwam geen koorts bij. We dachten, zit het nog in haar systeem of zo? Het is maar één keer gebeurd en daarna niet meer. En dit kan inderdaad als ze zo jong zijn, de meeste kindjes schijnen de bof pas te krijgen boven de twee jaar. De vijfde ziekte had ze vrij snel daarna toen we op vakantie waren — ze was toen ze 14 maanden. ‘s Middags bij het zwembad was ze niet zichzelf en ‘s avonds werd ze huilend wakker met 41 graden koorts. Dat was wel schrikken. We hebben haar natte sokjes aangedaan. Als je je hoofd gaat koelen gaat je lichaam er warmte naartoe sturen en als je je voeten koelt geeft je lichaam daar warmte aan. Na een half uurtje bij ons op bed met koude sokjes was de temperatuur al een graad gezakt en toen kon ze weer slapen. Dat is wat we wilden, want slapen is natuurlijk het beste medicijn. Dit heeft iets van vier of vijf dagen geduurd. Twee dagen met heftige koorts, dik 40 graden en twee dagen met 39 graden en toen de koorts weer gezakt was kwam er uitslag op haar lichaam. Allemaal rode vlekjes op haar armen en benen. Het jeukte en daar hebben kregen we ook een homeopatisch middel voor. Ze was absoluut niet angstig toen ze zo’n hoge koorts had, wij vonden het eng maar zij zelf was er heel erg rustig onder. De vlekjes duurden nog een paar dagen en toen was ze er doorheen. Toen ze anderhalf was kreeg ze ook nog de 6e ziekte. Ze is een week of twee ziek geweest met overgeven. Ze had de hele week flinke koorts en was heel aanhankelijk. Ze wilde alleen maar bij me zitten en was heel rustig terwijl ze anders heel druk is, maar het vraagt natuurlijk ook veel van zo’n klein lichaampje. Ze had toen ook weer vlekjes op haar buik die na een week of wat langzaam weer wegtrokken. Al met al allemaal niet heel ernstig. Ik schrok alleen wel toen ze zo’n hoge koorts had maar als ik naar haar keek dan had ik wel een soort vertrouwen dat ze het gewoon aan kon. En ik zie het toch allemaal als een boost voor het afweer systeem en ze is er alleen maar sterker van geworden. Door er op de momenten dat je met je kind bent er ook echt te zijn voor je kind zul je symptomen snel signaleren en kun je op tijd hulp inschakelen. Wees je bewust dat er keuzes zijn in het leven en dat je daarmee zelf de richting kunt bepalen.” ~ Margreet van Bergen


Het kwam ineens opzetten die dikke nek. Dat was 1 à 2 dagen en toen zakte het weer af. Ik weet nog dat ik mijn nek niet kon draaien, maar verder geen last had. Ik ben 1 week thuis geweest om te spelen.

Niet gevaccineerd, bof
“Ik ben van 1975 en heb toen ik een jaar of 7 was de bof gehad. Het kwam ineens opzetten die dikke nek. Dat was 1 à 2 dagen en toen zakte het weer af. Ik weet nog dat ik mijn nek niet kon draaien, maar verder geen last had. Ik ben 1 week thuis geweest om te spelen. Toen was het BMR vaccin er nog niet alleen de mazelen. Erg ziek ben ik niet geweest. Ik denk persoonlijk dat ik door de bof meegemaakt te hebben mijn kids een booster heb meegegeven.” ~ Anna-Wietske Jager


Ik ben vroeger als kind niet ingeënt tegen kinkhoest. Ik heb toen ik een jaar of 12 was een tijd op drie jongens gepast, die alle drie de kinkhoest hadden. Ik heb daar een redelijke tijd doorgebracht zonder dat ik zelf besmet ben geraakt met de kinkhoest.

Niet gevaccineerd, géén kinkhoest
“Ik ben vroeger als kind niet ingeënt tegen kinkhoest. Ik heb toen ik een jaar of 12 was een tijd op drie jongens gepast, die alle drie de kinkhoest hadden. Ik heb daar een redelijke tijd doorgebracht zonder dat ik zelf besmet ben geraakt met de kinkhoest. Ik denk dat een goede gezondheid dus meer bijdraagt dan een vaccin.” ~ Ceryl Bruitzman


Ik heb rodehond, de bof, en de waterpokken gewoon gehad, zonder dat ik ertegen gevaccineerd was. Allemaal zonder problemen doorgemaakt.

Niet gevaccineerd, rodehond, bof, waterpokken
“Kom net mijn eigen vaccinatie kaart tegen. Ik heb in 1982 rodehond gehad. Ik weet het nog heel goed. Ik had wat vlekjes maar was niet superziek of zo. En nu zie ik dat ze me er in 1986 nog eens een keer voor hebben gevaccineerd terwijl ik het al had gehad!!! Ik heb overigens ook de bof, en de waterpokken gewoon gehad, zonder dat ik ertegen gevaccineerd was. Ook zonder problemen doorgemaakt. Jammer dat mijn ouders destijds dachten het beste te doen voor hun kind door te vaccineren. Ik neem ze absoluut niks kwalijk, maar wel de overheid. Ik heb namelijk altijd ontzettend veel KNO klachten gehad en ook ADD (begon direct na de vaccinatie tegen de rode hond). De KNO klachten gingen tot buisjes/operatie aan toe. Ik ben ervan overtuigd dat de vaccins ermee te maken hebben en ik heb mijn zoon niet laten vaccineren. Hij is supergezond! Er komt geen enkele spuit bij hem in!” ~ Linda Lucia


Mijn generatie, jaren 50/60 zijn alle opgegroeid zónder BMR prikken, kinkhoest, difterie, tetanus spuiten. Je werd een weekje ziek van de bof, rodehond of mazelen, de halve klas was daardoor afwezig, maar wat heerlijk was het dat je dan extra vertroeteld werd door je moeder!

Niet gevaccineerd, bof, rodehond of mazelen
Graag wilde ik een kleine bijdrage leveren aan het ouderplatform. Mijn generatie, jaren 50/60 zijn alle opgegroeid zónder BMR prikken, kinkhoest, difterie, tetanus spuiten. Je werd een weekje ziek van de bof, rodehond of mazelen, de halve klas was daardoor afwezig, maar wat heerlijk was het dat je dan extra vertroeteld werd door je moeder! En tuurlijk voelde je je niet fijn en deed het slikken pijn of de jeuk. Maar de menthol poeder deed dan wonderen. Gewoon, het hoorde erbij. Als ik nu lees hoe krampachtig er soms over gedaan wordt, dat moeders het gevoel moeten hebben als ze hun kind niet in laten enten, slécht te zijn, te treurig voor woorden! Laat iedere moeder eerst is een bijsluiter vragen van hetgeen er in haar kindje gespoten wordt! Ik kan alleen maar zeggen dat mijn kinderen, inmiddels 34, 32 en 27 jaar nooit ergens voor ingëent zijn, kinderziektes gehad hebben en gezond door het leven gaan. Voor mij staat vast dat al dat inenten de gekte van deze tijd is.” ~ Hanneke Zweistra


Sinds die tijd ben ik echt niet meer bang voor kinkhoest.

Hoogzwanger, kinkhoest
“Ik ken een gezin… waarbij wij hebben gelogeerd toen ze kinkhoest hadden (bleek later). Zij was hoogzwanger en had het, maar het kindje is supergezond geboren en heeft er geen las van gehad. Haar dochter van vijf had het ook, haar man niet. En wij (gezin van vier) hebben het ook niet gekregen. Er is officieel vastgesteld dat het kinkhoest was – ik geloof een week/anderhalve week voordat ze bevallen is. Ze heeft wel homeopathische middelen gebruikt, maar ze hoestte nog toen ze aan het bevallen was. We waren in totaal met zeven personen waarvan maar twee het gehad hebben! Terwijl we twee dagen bij hun hebben geslapen. Dat vind ik ook zo bijzonder. Sinds die tijd ben ik echt niet meer bang voor kinkhoest.” ~ Christine van der Wiel


Ik heb als kind kinkhoest gehad en de enigste die er last van hadden waren de mensen uit onze straat. Jongens wat heb ik gehoest zei mijn moeder, je kon het aan het eind van de straat nog horen.

Ongevaccineerd, kinkhoest
“Ik heb als kind kinkhoest gehad en de enigste die er last van hadden waren de mensen uit onze straat. Jongens wat heb ik gehoest zei mijn moeder, je kon het aan het eind van de straat nog horen. Momenteel ben ik 64 en in blakende gezondheid, nog nooit een vaccinatie gehad”. ~ Henk Schepens


En toen ik ze vroeger had precies hetzelfde verhaal. Ziekjes en jeuk. Meer niet. Dat hier een vaccin voor komt is belachelijk.

Niet gevaccineerd, waterpokken
“Mijn zusje heeft de waterpokken gehad tijdens mijn zwangerschap. En er is helemaal niks gebeurd. Behalve de ontzettend vervelende jeuk en een beetje ziekjes zijn was het zo weer over. Het ergste wat mijn zusje vond is dat ze niet naar school kon met die vlekjes in haar gezicht. Ik heb vroeger ook de waterpokken gehad dus de antistoffen had ik al. Er is tijdens mijn zwangerschap niks gebeurd. En toen ik ze vroeger had precies hetzelfde verhaal. Ziekjes en jeuk. Meer niet. Dat hier een vaccin voor komt is belachelijk. En dat ze in Amerika denken dat het dodelijk is nog erger…” ~ Melissa Robben


Laat mijn kind maar 2 daagjes ziek zijn, dat lijkt mij een stuk gezonder voor het lichaam dan alle hulpstoffen in vaccins.

Niet gevaccineerd, waterpokken
“Laatst las ik weer in de (buitenlandse)media over de gevaarlijke ziekte genaamd waterpokken. Mijn dochter van 13 maanden werd vlak na haar 1e verjaardag rood gestippeld. Twee dagen later kwam de blaasjes en koorts. Dag 1 had ze 39.5 graden koorts, hangerig, maar spelen was belangrijker. De 2e dag 38.4 graden koorts, nog steeds een beetje hangerig en ook vandaag was spelen het meest belangrijk. Vanaf de 3e dag was er niets meer aan de hand, ze zag er gewoon spikkelt uit. Ze heeft nooit zitten krabben dus blijkbaar geen jeuk. Nu 2 weken later maakt ze weer grote sprongen in haar ontwikkeling, ze loopt opeens los, en doet allerlei imitatiespelletjes. Opvallend, de vorige ontwikkelingssprong was na een klein verkoudheidje. Moet dit die gevaarlijke infectieziekte zijn waartegen we moeten gaan inenten? Laat mijn kind maar 2 daagjes ziek zijn, dat lijkt mij een stuk gezonder voor het lichaam dan alle hulpstoffen in vaccins.” ~ Ilja Vreugdehil


Ik heb hem in een bad met havermout gezet en hem daar een tijdje in laten zitten. Bij mijn zoon waren alle pokken/blaasjes na dit bad ingedroogd en heeft hij geen last gehad van jeuk.

Gedeeltelijk gevaccineerd, waterpokken
“Mijn oudste zoon heeft de waterpokken gehad toen hij ongeveer 2 jaar was. (Helaas heeft hij alle vaccinaties gehad tot en met de eerste BMR. Mijn man en ik waren (net als vele anderen)helemaal onervaren op het gebied van vaccinaties.) Onze zoon zat binnen een dag helemaal onder de pokken, maar wat koorts betreft viel het wel mee. Ik heb hem in een bad met havermout gezet en hem daar een tijdje in laten zitten. Je knipt twee panty’s af zodat je twee ‘sokken’ krijgt. Deze vul je met havermout en dan knoop je ze dicht. Het bad vul je met warm water terwijl de ‘sokken’ erin drijven. Er ontstaat een soort pap en daar zet je het kind in (uiteraard er wel bij blijven en eventueel vasthouden of in een badstoeltje zetten). Het kind na het bad niet afspoelen, maar droogdeppen en daarna pyjama aan en slapen. Bij mijn zoon waren alle pokken/blaasjes na dit bad ingedroogd en heeft hij geen last gehad van jeuk. Ik heb hem de volgende dag nog 1 keer in het havermout-bad gezet, om eventueel kleine blaasjes te behandelen.” ~ Claire Hocks


Wij vonden het ook heel gewoon dat een broertje, zusje, vriendje of vriendinnetje een kinderziekte had.

Niet gevaccineerd, kinkhoest, waterpokken
“Op mijn 15e jaar was epilepsie geconstateerd. Ik kwam uit een gezond gezin met 15 kinderen en dit was niet erfelijk, waardoor er bij mij een grote zoektocht ontstond, waar dit vandaan kwam. Op jonge leeftijd werd ik mij dus al bewust dat voeding een grote rol speelde. Voeding in de ruimste zin, alles wat tot mij kwam, had invloed op mijn functioneren. Omdat ik al vroeg overtuigd was dat ‘verantwoord eten’ invloed had én ik ook al op mijn 20ste mijn 1e kindje kreeg, was het voor mij normaal dat ik mijn kinderen niet zou laten vaccineren. Ik, gevoelig voor epilepsie, wilde geen risico’s lopen, omdat ik toen al wist dat men koortsstuipen kon krijgen van inentingen (was toen al bekend). Ik heb 4 kinderen gekregen in 7 jaar, die inmiddels volwassen zijn. Uiteraard heb ik mijn kinderen borstvoeding gegeven en hen een basis van gezonde voeding meegegeven. Ik koos er destijds voor om helemaal geen consultatiebureau te bezoeken, alhoewel het mij leuk leek en ik met mijn 3e kindje wel naar het consultatiebureau ging, slechts 1 x, omdat mijn kindje iets onder het gewicht zat van het gemiddelde. Voor mijn gevoel werd daar moeilijk over gedaan, waarop ik geantwoord heb, dat ik geen gemiddeld kindje had. Ook heeft mijn 1e kindje kinkhoest gehad. Het is altijd vervelend als je kindje ziek is, of hoest. Maar hoesten betekent in mijn ogen, dat er iets uit moet. Op natuurlijke wijze heeft hij zijn kinkhoest uitgehoest. Opmerkelijk vond ik het toen, dat een nichtje, die wel ingeënt was, de kinkhoest vele malen erger had. Drie kinderen kregen waterpokken. Mijn ervaring is, dat dit helemaal niet erg was. Ook kregen er 3 kinderen mazelen, waar je zorgvuldig mee om moet gaan om ze er doorheen te helpen. Daarna doen ze het nog beter. Ook hebben wij met 3 kinderen een wereldreis gemaakt door Europa en Afrika (in malariagebied). Ik kreeg malaria, maar mijn kinderen, opmerkelijk genoeg, niet. Mijn kinderen zijn inmiddels volwassen en gewoon opgegroeid. Ik heb altijd steun ervaren van 2 zussen die ook hun 5 kinderen niet vaccineerden. Ook had ik genoeg vrienden, die niet aan het vaccinatiebeleid meededen. Tenslotte kies je je vrienden zelf uit. Andere familie die wél vaccineerden, hebben gezien dat het prima mogelijk is om groot en gezond te worden zonder inentingen. Daarbij hadden wij 1 neef in onze familie die vroeger vaccinatieschade opgelopen heeft en doofstom geworden is, waardoor ik denk dat, dit wel een rol gespeeld heeft bij de acceptatie van mijn niet-vaccineren. Daarbij wil ik kwijt, dat je nooit garanties krijgt in je leven hoe het moet. Iedereen heeft vrije keuze te beslissen over hetgeen hij doet, alhoewel ik wel vind dat er tegenwoordig, veel gedaan wordt met kinderen, zonder erbij na te denken. Ik ben kritischer geworden op alles wat er voorgeschoteld wordt. In de loop der jaren heb ik veel gezien en ben ik best wel bezorgd over de ‘opvoeding van kinderen’ tegenwoordig. Maar mijn overtuiging dat vaccinaties niet nodig zijn, heeft mijn kinderen gezond doen opgroeien.” ~ Joke Buitelaar


Mijn ongevaccineerde dochtertje heeft hand,- voet,- en mondziekte gehad. Ze heeft het virus achter overgenomen van haar nichtje; die had de week daarvoor blaasjes had op haar handpalmen en in haar mond.

Niet gevaccineerd, hand,- voet,- en mondziekte
“Mijn ongevaccineerde dochtertje heeft hand,- voet,- en mondziekte gehad. Ze heeft het virus achter overgenomen van haar nichtje; die had de week daarvoor blaasjes had op haar handpalmen en in haar mond. Ik de kinderen naar attractiepark slagharen geweest en ze hebben flink geknuffeld dus daar heeft de besmetting plaatsgevonden. We waren maandag geweest en een paar dagen later (donderdag) werd mijn dochtertje met koorts wakker. Ze sliep de hele dag in haar buggy, ze krijste als haar luier verschoond moest worden, en ze wilde niets eten. ‘s Avonds gingen we naar huis en die nacht heeft ze alleen maar gehuild en gehuild. Ze wilde niet aan de borst drinken. Toen ontdekte ik de zweren op haar tong en een klein wit puntje op haar lipje. ‘s Morgens heb ik haar helemaal nagekeken en zag dat ze onder haar rechtervoetjes ook blaasjes had en in haar luiergebied heel veel bultjes. Het leek op de waterpokken, sommige waren ook gevuld met vloeistof. Ik ben meteen gaan smeren met calendulazalf, en heb haar zoveel mogelijk in haar blote bibsie laten rond lopen. Mijn borsten waren inmiddels keihard geworden omdat ze niets wilde drinken, dus ik heb met de handkolf steeds alle melk voor haar bewaard en ik heb dat van een lepeltje aan haar gevoerd. Ook heeft ze veel van die kleurstofvrije waterijsjes op, die gingen er goed in. Het was zo zielig want ze wilde getroost worden aan de borst, maar het deed haar zoveel pijn! Ik heb haar 3 keer paracetamol toe gediend, maar dat wilde ze eigenlijk niet, ze tufte het weer uit. Dus ik heb haar in de draagdoek bij me gedragen, en ze heeft veel geslapen. Zaterdag heb ik mijn homeopaat gebeld, en de symptomen uitgelegd, ze dacht aan een candida variant en gaf mij een tabletje om op te lossen in een glas water en dan ieder uur een slokje. (ze woont om de hoek, mijn zoon is het op gaan halen). Zondag ging het al een stuk beter, ze begon weer bij mij te drinken, ze wilde al weer spelen en met haar papa op de fiets (piets papa piets papa!). Maandag ben ik toch naar de huisarts gegaan om vast te stellen wat het geweest kon zijn. Het was hand,- voet,- en mondziekte. Vannacht is heel goed gegaan, als vanouds. Ze eet alweer lekker boterhammetjes, rozijntjes, en banaan, dus het is zo goed als voorbij! Dit is de eerste keer dat ze ziek is geweest, en ze is erg snel hersteld. Ik denk toch wel met dank aan de borstvoeding!” ~ Ramona Nelemans


Ik ben het tiende kind uit een gezin met twaalf kinderen, geboren in de periode 1929-1946. Wij waren alleen tegen pokken ingeënt. Niemand kreeg tetanus, 1 kreeg kinkhoest, 1 difterie, 1 roodvonk en 1 of 2 mazelen en 2 bof of waterpokken. Niemand heeft blijvende schade opgelopen terwijl de hygiënische omstandigheden veel slechter waren dan nu.

Niet gevaccineerd, difterie, roodvonk, kinkhoest, mazelen, bof, waterpokken
“Ik ben het tiende kind uit een gezin met twaalf kinderen, geboren in de periode 1929-1946. Wij waren alleen tegen pokken ingeënt. Niemand kreeg tetanus, 1 kreeg kinkhoest, 1 difterie, 1 roodvonk en 1 of 2 mazelen en 2 bof of waterpokken. Niemand heeft blijvende schade opgelopen terwijl de hygiënische omstandigheden veel slechter waren dan nu, waarbij mijn moeder wel haar uiterste best deed om ons en de boel schoon te houden. De huisarts maakte zich geen grote zorgen maar hield het allemaal goed in de gaten. Wij vonden het ook heel gewoon dat een broertje, zusje, vriendje of vriendinnetje een kinderziekte had. Behalve de roodvonk en kinkhoest waren de andere ziektes binnen 1 á 2 weken genezen.” ~ Joop Klingers


Zwanger van de tweede kreeg de oudste (toen bijna 2,5 jaar) kinkhoest. Ik was toen 7 maanden zwanger. Ik ben volledig gevaccineerd, maar kreeg toch de kinkhoest tijdens mijn zwangerschap.

Gevaccineerd, zwanger, kinkhoest
“Zwanger van de tweede kreeg de oudste (toen bijna 2,5 jaar) kinkhoest. Ik was toen 7 maanden zwanger. Ik ben volledig gevaccineerd, maar kreeg toch de kinkhoest tijdens mijn zwangerschap. Overal las ik dat het gevaarlijk was, hoog risico. Een pasgeborene kon zelfs overlijden. Alleen ik ben iemand van de cijfers. Hoe hoog is het risico? Ondertussen wikken en wegen wat te doen en heb besloten dat antibiotica slechter zou zijn dan de kinkhoest. Mijn dochter en ik, waren allebei onder homeopathische behandeling. Ik heb wel daarom besloten om de namen te veranderen van de kleine op komst en mijn partner (nu ex-partner) was akkoord. Drie namen heeft ze meegekregen welke staan voor gezond. Erg toepasselijk in deze periode, vond ik. Rond de periode dat ik mocht bevallen, zat de oudste in fase 2 en ik in fase 3 (gevaccineerd hè, haha). Dus eigenlijk uit de gevarenzone. Regulier was niemand op de hoogte, de huisarts niet noch de verloskundige. Een week eerder dan gepland (ze proberen altijd te plannen) ben ik thuis bevallen van een kerngezonde dochter. De oudste nog steeds hoestende en ik ook. Er is nooit naar gevraagd en het is allemaal goed gegaan. Ik heb nooit een antwoord kunnen vinden, hoe hoog het risico nu daadwerkelijk was, maar voor de zekerheid stond er op het geboortekaartje: ‘gelieve geen afspraak te maken bij zere keel, hoest en/of verkoudheid’. Want ondertussen wist ik dat de verkoudheidsepidemie (toen heel erg in het nieuws), eigenlijk de kinkhoest was. Het was voor mij het volgen van je gevoel van de minst slechte keuze, zeg maar. Achteraf zelfs de beste keuze En wanneer je kiest, zorg dat je er dan als een blok achterstaat en het op jouw manier vormgeeft. Ik heb aan mijn angsten min of meer toegegeven door die zin op dat geboortekaartje en haar namen, maar dat betekent niet dat ik heb gehandeld uit angst Ik heb gehandeld waardoor ik de angst kon accepteren. Eigenlijk hetzelfde bij het oversteken op een drukke weg met 5 kinderen. Je doet het vol overtuiging, ook al is het eng.” ~ Liset Neutel


Mijn neefje was ingeënt heeft toch kinkhoest gekregen.

Ongevaccineerd, bof
“Jaaaaaarenlang hebben wij in de veronderstelling geleefd dat een vriend van mijn ouders onvruchtbaar is geworden nadat hij door mij besmet is geraakt met de bof. Mijn ouders hebben altijd mijn keuze om niet te vaccineren gerespecteerd, maar we hebben af en toe wel wat gesprekken hierover. Met respect ook. Mijn moeder was vooral bang, gek genoeg voor de bof. Ik heb deze ziekte prima doorgemaakt! Maar die vriend… mijn zoontje zou maar onvruchtbaar raken. Nu was deze vriend gisterenavond op bezoek. Wat blijkt? Hij is niet onvruchtbaar hahaha! Als volwassen man was de bof geen pretje maar OK, niets aan de hand!!! In een klap alle zorgen weg! Zo werkt dat… Ik beken eerlijk dat ik ook blij ben want ik voelde dat dit verhaal niet klopte. Er zat angst bij hem voor het vaderschap en dat heb ik altijd geweten. Gek hoe gevoel en intuïtie het wederom wint! Wilde dit even delen…” ~ Ilja Darling


Mijn neefje was ingeënt heeft toch kinkhoest gekregen (een jaar was hij toen). Vaccinaties geven echt geen garantie dat ze het niet krijgen.

Gevaccineerd, kinkhoest
“Mijn neefje was ingeënt heeft toch kinkhoest gekregen (een jaar was hij toen). Vaccinaties geven echt geen garantie dat ze het niet krijgen.” ~ Michaela van Geijt


Ik moet zeggen dat na iedere ziekte je kind wel een sprongetje maakt is mijn ervaring, maar bij de mazelen was dit heel duidelijk.

Gedeeltelijk gevaccineerd, mazelen
“Ik moet zeggen dat na iedere ziekte je kind wel een sprongetje maakt is mijn ervaring, maar bij de mazelen was dit heel duidelijk. Mijn zoon was 4 jaar en altijd al erg kwakkelend geweest met zijn gezondheid. Veel verkouden en oorontstekingen. Na de mazelen kreeg ik een ander kind terug. Zelf had ik destijds ook de mazelen en mijn dochter ook. Ik geloof dat het bij mij wel het heftigste was. In mijn tijd geboren 1969 werd je nog niet gevaccineerd. Ik merkte wel dat mijn omgeving met een schuin oog meekeek. Ik denk dat het goed is om de kinderziekten mee te maken. Wel heb ik ervoor gekozen om mijn kinderen in de puberteit alsnog te laten vaccineren. De jongens voor de bof en de meisjes voor de rode hond. Helaas kon ik die via mijn huisarts op dat moment alleen via de cocktail krijgen (BMR). Advies gebruik citroensokjes om koortsstuipen te voorkomen. Sokken gedrenkt in verse citroensap met lauw water. Wel nagaan of de voeten ook warm zijn, anders eerst op een kruikje leggen. Zelf ook geprobeerd en ik moet zeggen, Heerlijk verlichtend en koortsverlagend. Ik heb dit ontdekt nadat 2 van mijn kinderen koortsstuipen kregen als gevolg van zetpil die uitwerkte. Dit was overigens niet tijdens de mazelen. En wees voorzichtig met licht tijdens de mazelen, dus geen TV (in verband met ogen).” ~ Maya


Elke kinderziekte was een groeispurt. Wel heb ik echt ruim de tijd genomen om hem uit te laten zieken omdat ik bang was om op het laatste moment nog extra complicaties te krijgen. Maar dat is niet gebeurd.

Niet gevaccineerd, mazelen
“Ik kan me er niet zo veel meer van herinneren. Hermann heeft vlak voor zijn tweede verjaardag de mazelen gehad (hij was niet gevaccineerd). Ik was 7,5 maand zwanger van Louwrine en kreeg bijna gelijktijdig de griep. Ik kan me herinneren dat we beiden ruim twee weken in bed hebben gelegen, beiden met hoge koorts en het heel gezellig hebben gehad. Hermann kreeg sowieso bij elke ziekte hoge koorts. Hij was heel verkouden, was hangerig en heeft eindeloos zijn zusje in de buik geaaid. Daarna was hij een ‘groter’ kind. Elke kinderziekte was een groeispurt, deze ook. Wel heb ik echt ruim de tijd genomen om hem uit te laten zieken omdat ik bang was om op het laatste moment nog extra complicaties te krijgen. Maar dat is niet gebeurd.” ~ Catharina Giskens


Mijn vier kinderen zijn niet gevaccineerd, kregen allemaal de mazelen, leeftijd 5 à 6 jaar, alleen middelen gegeven die in het homeopatisch handboek stonden, geen antibiotica.

Niet gevaccineerd, mazelen
“Mijn vier kinderen zijn niet gevaccineerd, kregen allemaal de mazelen, leeftijd 5 à 6 jaar, alleen middelen gegeven die in het homeopatisch handboek stonden, geen antibiotica, (waardoor ik een onverantwoorde moeder was volgens de lerares op school). Na een week gingen ze weer naar school, net als de kinderen die wel antibiotica kregen. Ik wil er wel bij vermelden dat mijn kinderen nu volwassen zijn en erg dankbaar dat ze niet gevaccineerd zijn.” ~ Emmy


Toen ik 30 was kreeg mijn niet gevaccineerde buurmeisje mazelen.

Ongevaccineerd, mazelen
“Toen ik 30 was kreeg mijn niet gevaccineerde buurmeisje mazelen. Ik bracht haar die avond naar bed. Ongeveer een week later werd ik ‘s morgens wakker en hoorde mijzelf hoesten. Ik dacht meteen aan mazelen. Kreeg verhoging, daarna hoge koorts en de vlekjes. De dokter bevestigde mazelen, hoewel mijn moeder zeker wist dat ik die al heel jong had gehad. Ben een hele week goed ziek geweest met 40/41 graden koorts, de dokter kwam ook steeds kijken. Gelukkig knapte ik daarna weer op. Net zoals mijn buurmeisje al eerder deed.” ~ Anna


En ze is nooit ingeënt! Wel kreeg ze de mazelen. En behoorlijk fors. Hoge koorts, en ze was er 3 weken zoet mee.

Niet gevaccineerd, mazelen
“Liselot werd geboren na een hele zware zwangerschap en via de keizersnee, in het ziekenhuis werd al gelijk ontdekt dat ze zwaar intolerant was voor melk en na een aantal pogingen met geitenmelk e.d. bleek nutramigen het enige dat ze enigzins kon handelen. Borstvoeding was niet mogelijk. Ze bleef echter een baby met veel problemen, slapen was moeilijk, veel krampen en veel huilen. Ik had het idee dat juist dit soort kindjes slecht zouden reageren op inenting, dus die stelde ik uit. Daarbij was ze altijd snotterig of ziek, dus ook het consultatiebureau (inmiddels antroposofisch, want het reguliere bureau vond dat ze er waren voor gezonde kinderen, niet voor zieke!) Vond inenten steeds niet aan de orde. Gelukkig maar, achteraf! Na 3 jaar ellende was ze inmiddels intolerant voor 60! verschillende voedingsstoffen, waaronder coeliakie, en kon ze nog nauwelijks lopen! Om een heel lang en ellendig verhaal kort te maken, reguliere artsen vonden dat we er maar mee moesten leren leven, het was geen leven, werd ze weer gezond via alternatief pad! Haar achterstand liep ze in een jaar of 2 helemaal in. En ze is nooit ingeënt! Wel kreeg ze de mazelen. En behoorlijk fors. Hoge koorts, en ze was er 3 weken zoet mee. Ik inmiddels wijzer, heb naast haar geslapen, met de autosleutels op het gangkastje, en goed alert op aanwijzingen dat er complicaties zouden optreden. De eerste week was mijn omgeving het nog met mijn aanpak eens, vanaf week 2 vonden velen dat ik onverantwoord bezig was en naar een dokter moest. Mijn vraag was dan: wat ga ik daar doen? Behalve dat ik mensen in een wachtkamer ga aansteken, dat diezelfde mensen ons wellicht ook aansteken met hun problemen, de dokter gaat zeggen: “Ze heeft de mazelen” , en dan gaan we weer naar huis… Afijn, ik moest dus sterk in mijn schoenen staan en me niet gek laten maken! Ze is er prima door gekomen, en was gelijk hele stappen sterker op vele vlakken, niet alleen fysiek, maar ook duidelijk mentaal/emotioneel had ze een hele stap gemaakt! Nooit één moment spijt van gehad. En voor iemand denkt dat ik alles dat regulier is afwijs: nee! Ze is nu 12, ze heeft 1 keer een korte antibioticakuur gehad voor een zeer acute keelontsteking, die zo heftig was dat ik het niet alternatief durfde aan te pakken. De antibiotica sloeg binnen een paar uur aan. En afgelopen jaar was ze bij de eerste hulp na een valpartij. Voor dat soort dingen is regulier gelukkig aanwezig, en dan zijn ze ook adequaat en goed. Maar zodra iets chronisch is en niet acuut bedreigend, kies ik alternatief. Ze is een heel gezond, prachtig meisje van 12 jaar nu, en dus niet ingeënt. En inmiddels ben ik door haar goed geïnformeerd, en heel gerust over de keuzes die ik maak en heb gemaakt. En ik moet zeggen dat ik die enkele keer dat ik nu artsen tegenkom, ook veel respectvoller en begripvoller wordt benaderd dan in die jaren dat we zo worstelden met haar gezondheid. Het lijkt alsof de keuze voor niet inenten door veel meer artsen nu wordt begrepen en minstens wordt gerespecteerd dan destijds.” ~ Sophie Wassenberg


Mijn ongevaccineerde dochter heeft twee weken terug de mazelen gehad. Zeer mild verlopen, twee dagen wat verkouden, wat koortsig en traan oogjes en daarna helemaal onder de mazelen uitslag maar toen was ze eigenlijk alweer beter. Al met al heeft het een dag of vier geduurd.

Niet gevaccineerd, mazelen
“Mijn ongevaccineerde dochter heeft twee weken terug de mazelen gehad. Zeer mild verlopen, twee dagen wat verkouden, wat koortsig en traan oogjes en daarna helemaal onder de mazelen uitslag maar toen was ze eigenlijk alweer beter. Al met al heeft het een dag of vier geduurd. En ze heeft me toch een sprong gemaakt, opeens weer heel veel nieuw woorden geleerd, zo mooi! Ik ben zo dankbaar dat ik mij heb laten informeren over het NIET vaccineren van mijn kinderen. Ze zijn kerngezond en zeer levenslustig, zelden ziek… En als ze ziek zijn, mogen ze ook lekker uitzieken. Ik moet er niet aan denken om mijn kinderen te vaccineren, hun immuunsysteem te manipuleren met gifstoffen die dit opjaagt, stoffen die in de hersens van kinderen komen etc. Ik zou tegen iedere moeder willen zeggen, luister naar je intuïtie, informeer jezelf heel goed via sites van: http://www.nvkp.nl en http://www.vaccinvrij.nl of ga naar een lezing van Door Frankema. Informeer je en laat je niet onder druk zetten door het uitvoerende orgaan van het RIVM, namelijk het consultatiebureau.” ~ Esther


Ik kan me niet herinneren dat ik erg ziek was. Wel dat ik vertroeteld werd.

Niet gevaccineerd, mazelen, rodehond, bof
“Ik ben erg huiverig voor inentingen, nadat een neefje van mij na de inenting stuipen kreeg. Door zuurstoftekort is hij verstandelijk gehandicapt geworden. Deze gebeurtenis heeft bij mij als een rem gewerkt, al zullen de vaccins in de loop de jaren wel verbeterd zijn. Zelf heb ik de mazelen gehad. Ik kan me niet herinneren dat ik erg ziek was. Wel dat ik vertroeteld werd. Samen met mijn broertje. We kregen cadeautjes. Mijn eigen kinderen hebben ook de mazelen gehad. Jongetje van anderhalf was het minst ziek, qua koorts. Hij had wel de meeste huisuitslag. Meisje van twaalf was echt heel erg ziek. Twee dagen 40 graden koorts. Ik was bang. Hield het normale verloop van de mazelen in mijn hoofd vast en lette op de symptomen van blauwe mazelen. Maar nee, de koorts zakte en we hadden een goede herstelperiode. Gezellig ook wel. Ik voelde me opgelucht en dankbaar. Drinken en afsponsen is belangrijk. Als mazelen geen uitslag zou veroorzaakt hebben, had ik het ervaren als een hevige griep. Nu er weer een nieuwe mazelen periode aangebroken is, heb ik toch even getwijfeld. Een inenting halen of niet? Maar mijn twee kinderen, die het nog niet hebben gehad hebben al rodehond, bof en twee andere vlekjes ziekten gehad. Bestaat er een losstaand mazelen vaccin? En wat als ze het al in hun lijf hebben? Mijn man en ik hebben besloten om het niet te doen. Mijn dochter is 13, zoon is 9 en we hebben het open met hen besproken. Ik heb nu geen vakantie afgesproken en we gaan kijken wat het ons gaat brengen. We wonen in een omgeving waar de mazelen al heerst (op de scholen). Ik heb nooit op een ontwikkelingssprong gelet. Ze waren wijzer, toen ze beter waren van de mazelen. Wat ik in huis haal: sambucol.” ~ Rene


Mijn 2 kinderen toendertijd 8 en 10 jaar kregen tegelijk de mazelen. Gewoon uitzieken.

Niet gevaccineerd, mazelen
“Mijn 2 kinderen toendertijd 8 en 10 jaar kregen tegelijk de mazelen. Gewoon uitzieken. Ze kregen pijn op de ogen. Zolang moet je de overgordijnen sluiten, tot het niet meer pijnlijk is. En bij erge jeuk werd de huid gepoederd met mentholpoeder en dat allemaal op advies van de huisarts dit is ongeveer 35 jaar geleden. Er werd helemaal geen probleem gemaakt. Het zijn de kinderziektes die je overkwamen zonder alle ophef die er vandaag aan de dag van gemaakt wordt. Volgens mij weten ze van gekte niet meer om iets te vinden om er geld aan te verdienen, de kinderen krijgen steeds minder afweerstoffen op deze manier.” ~ Rika


Buiten schoolziek was ik verder altijd gezond; mazelen is mazzelen

Niet gevaccineerd, mazelen
“In mijn tijd werd er door de kerk een plastic varken uitgegeven dat jaarlijks opgehaald werd door lieden van de kerk in de verwachting dat het flink vetgemest was met kleingeld. Het gezin waar in ik opgroeide had het niet ruim, om dat varken vet te mesten was de regel ingesteld dat als je een lelijk woord of vloek gebruikte, je een stuiver in het varken moest gooien. Helaas was ik vrijwel dagelijks de lul en werd het varken door mij snel vet. Hilarisch was het toen ik de mazelen kreeg en in mijn koorts de langste vloek- en scheldtirades hield. Nog steeds lacht mijn familie erover en het heeft me nooit een cent gekost. Buiten schoolziek was ik verder altijd gezond; mazelen is mazzelen.” ~ Cor


Ik heb mazelen gehad en rodehond en waterpokken wat nog meer — alles! Ben 58 en heb alles overleefd en een goed immuunsysteem opgebouwd toch? Wat een onzin!!!

Niet gevaccineerd, mazelen, rodehond, waterpokken
“Nu hebben ze de rodehond weer erbij gedaan zogenaamd in de biblebelt! (mensen die hun kinderen niet laten inenten!) Ik heb mazelen gehad en rodehond en waterpokken wat nog meer — alles! Ben 58 en heb alles overleefd en een goed immuunsysteem opgebouwd toch? Wat een onzin!!!” ~ Piet


Ik heb vroeger ook de mazelen gehad en toen onze kinderen klein waren lieten wij ze bij kinderen die ook de mazelen hadden want ze konden het maar gehad hebben.

Niet gevaccineerd, mazelen
“Ik heb vroeger ook de mazelen gehad en toen onze kinderen klein waren lieten wij ze bij kinderen die ook de mazelen hadden want ze konden het maar gehad hebben. Als men later oud is en dan pas mazelen krijgt, kan men er aan overlijden. Dus, niet daartegen inenten!” ~ Wim


Het feit dat hij zelf mazelen en bof gehad heeft (ondanks of dankzij?) vaccinatie trok hem over de streep om ons zoontje niet te laten vaccineren.

Gedeeltelijk gevaccineerd, mazelen, bof
“Aangezien mijn zoontje al een keer gereageerd heeft op vaccins wil ik dat niet nog een keer. Dat heb ik mijn man net weer flink voor ogen gehouden, en we zijn het voorlopig weer even eens dat hij niet gevaccineerd wordt. Het feit dat hij zelf mazelen en bof gehad heeft (ondanks of dankzij?) vaccinatie trok hem over de streep! Weer even rust in de tent. Hij zegt ook te zien dat onze zoon gezond is en het goed doet op het eten wat hij krijgt en de borstvoeding. (Zeker als we zijn gezondheid vergelijken met die van andere kinderen in onze omgeving).” ~ Kamama


Tijdens ziekte en koorts ‘kookt’ het potje van je kind en wordt er iets nieuws gebrouwen. Je kind komt er sterker uit!

Gedeeltelijk gevaccineerd, mazelen
“Zelf als kind mazelen gehad en ik weet/herinner mij dat het heftig was, lang ziek en ellendig. Geen complicaties echter. Mijn kindje, nu 8 is niet ingeënt tegen mazelen. Wel DKTP en Hib gehad en daarbij geen complicaties gehad. Toen hij 9 maanden was 6e ziekte gehad, daarna twee opmerkelijke “groeispurts’: eerste tandje en de realisatie dat je om te kunnen lopen eerst moet kruipen, hij was er namelijk nogal halsstarrig van overtuigd dat je vanaf de liggend op je rug positie met hoofd en benen opgeheven (zoals in een bobslee) je vanzelf rechtop kon springen. Een erg grappige manier die helaas niet werkte, dus na ziekte en realisatie van het omdraaien kon hij snel staan en lopen. Na geboorte van Pablito was ik me ten dele bewust van de slechte kanten van vaccineren. Dus half jaar later begonnen met DKTP en Hib, vanaf zijn 4e jaar meer gelezen en nagedacht en besloten niet meer te vaccineren. Het mooiste/duidelijkste wat ik daarover las was dit (in Weleda tijdschrifje): ‘Tijdens ziekte en koorts ‘kookt’ het potje van je kind en wordt er iets nieuws gebrouwen. Je kind komt er sterker uit.’ Ook nog nooit antibiotica nodig gehad of andere medicijnen, wel soms wat homeopatisch, maar zelfs dat werkt slechter dan zijn eigen kracht. Had waarschijnlijk lichte vorm van bof en roodvonk, heeft kort geleden zijn waterwratjes overwonnen na 8 jaar. Enige terugkerende klacht is ontsteking aan voorhuid, maar hij is er zelf van overtuigd dat dat ook overgaat.” ~ Els


Twee dagen met heftige koorts, dik 40 graden en twee dagen met 39 graden en toen de koorts weer gezakt was kwam er uitslag op haar lichaam. Allemaal rode vlekjes op haar armen en benen.

Niet gevaccineerd, bof, 5e en 6e ziekte
“Samen met mijn partner heb ik ervoor gekozen om onze dochter niet te vaccineren. Deze beslissing is mede tot stand gekomen doordat ik zelf als kind astmatisch was, een aandoening die in verband wordt gebracht met vaccins. De astma belemmerde me, ik voelde me benauwd en niet vrij. Op mijn 16e gebruikte ik de inhalator 10 keer per dag en de huisarts vertelde dat ik er nooit meer vanaf zou komen. Ik kon het niet geloven en ook niet accepteren. Ik ben meer gaan sporten en door mezelf en andere daarmee te verbazen kreeg ik meer zelfvertrouwen. De benauwdheid werd minder en ik vergat af en toe zelfs de inhalator en op een gegeven moment had ik het niet meer nodig. Of de astma is ontstaan door vaccinatieschade weet ik niet, maar wat ik me wel kan herinneren is dat ik heel ziek ben geweest van de laatste 2 vaccinaties die ik heb gehad (m.n. de BMR) Ik had hoge koorts en een zere arm. Ook mijn partner kon zich herinneren ziek te zijn geweest van de BMR. Vijf jaar geleden ben ik begonnen met studeren aan de Hogeschool voor natuurgeneeskunde Hippocrates. Tijdens deze studie ben ik me ervan bewust geworden dat ik de kapitein ben van mijn schip en dat ik aan het roer sta van mijn leven. En dat er keuzes zijn, zo ook de keuze om wel of niet te vaccineren. Toen ik in verwachting was in 2009 zijn we ons gaan verdiepen in vaccins en hebben we de voors en tegens tegen elkaar afgewogen. Daarnaast zijn we bij een lezing geweest, die verzorgd werd door Anneke Bleeker van ‘Verontruste Moeders’ . Dit gaf voor ons de doorslag om onze kinderen niet te laten enten. We vonden de keuze zelf op zich niet moeilijk, maar later merkte we dat het toch wel lastig is als je het gevoel hebt er alleen in te staan. En ook de afkeur van de reguliere zorg met betrekking tot onze beslissing maakt het niet makkelijk. Daarom hebben we er bewust voor gekozen om ook naar een praktijk te gaan voor klassieke homeopathie, zodat een homeopatie ons kan begeleiden en onze vragen betreffende onze dochter kan beantwoorden. Ze begeleidt ons ook tijdens het doormaken van kinderziektes. Dat geeft rust en vertrouwen, want ja de reacties van het dagverblijf, consultatiebureau, vrienden en ouders die je niet begrijpen halen je soms toch uit balans. Wat betreft de voeding heeft onze dochter de eerste 9 maanden van haar leven borstvoeding gehad; dat is naar onze mening het allerbeste voor een baby. Nu proberen we ons kindje zoveel mogelijk te voeden met biologische voeding. We hebben een kerngezonde dochter van bijna 2 die zowel de bof, 5de en 6de ziekte heel gemakkelijk is doorgekomen. De bof kreeg ze toen ze 9 maanden was. Het begon met koorts en rechts een rode dikke wang. Ik dacht eerst: ” Het zal wel iets met het doorkomen van haar tandjes te maken hebben”. Ik ben met haar naar de homeopaat geweest en die zei: ” Nee, dat zijn geen tandjes, het is de bof!” We zijn vanaf dat ze een half jaar was naar de homeopaat gegaan omdat we van de consultatiebureau-arts het advies hadden gekregen onze dochter ‘s nachts wakker te maken voor een voeding. Ze sliep al door vanaf 6 weken en de arts vond dat veel te vroeg. Ze zei dat ze haar voeding nog nodig had ‘s nachts en dat we haar dus maar wakker moesten maken. Ik had geen ervaring en zat nog niet in mijn kracht als moeder en na veel wikken en wegen nam ik dus toch maar aan dat het moest. Maar het verstoorde het hele slaapritme van ons kindje en het resultaat was dat ze iedere drie uur wakker werd! Het brak me helemaal op en ik was blij dat ik van de homeopate een middel kreeg waardoor ze weer als vanouds doorsliep van zeven uur ‘s avonds tot zeven uur ‘s ochtends. Sindsdien komen we zo’n beetje iedere drie maanden bij de homeopaat. Ik zie mijn kindje iedere dag en sommige veranderingen vallen je gewoon niet op, maar de homeopaat ziet alles en stuurt soms een beetje bij als dat nodig is. Zoals bij de bof wat heel goed verlopen is. Een dag of drie flinke koorts en toen nog twee dagen herstellen en dat was het. Haar wang is nog één keer opgekomen, maar er kwam geen koorts bij. We dachten, zit het nog in haar systeem of zo? Het is maar één keer gebeurd en daarna niet meer. En dit kan inderdaad als ze zo jong zijn, de meeste kindjes schijnen de bof pas te krijgen boven de twee jaar. De vijfde ziekte had ze vrij snel daarna toen we op vakantie waren — ze was toen ze 14 maanden. ‘s Middags bij het zwembad was ze niet zichzelf en ‘s avonds werd ze huilend wakker met 41 graden koorts. Dat was wel schrikken. We hebben haar natte sokjes aangedaan. Als je je hoofd gaat koelen gaat je lichaam er warmte naartoe sturen en als je je voeten koelt geeft je lichaam daar warmte aan. Na een half uurtje bij ons op bed met koude sokjes was de temperatuur al een graad gezakt en toen kon ze weer slapen. Dat is wat we wilden, want slapen is natuurlijk het beste medicijn. Dit heeft iets van vier of vijf dagen geduurd. Twee dagen met heftige koorts, dik 40 graden en twee dagen met 39 graden en toen de koorts weer gezakt was kwam er uitslag op haar lichaam. Allemaal rode vlekjes op haar armen en benen. Het jeukte en daar hebben kregen we ook een homeopatisch middel voor. Ze was absoluut niet angstig toen ze zo’n hoge koorts had, wij vonden het eng maar zij zelf was er heel erg rustig onder. De vlekjes duurden nog een paar dagen en toen was ze er doorheen. Toen ze anderhalf was kreeg ze ook nog de 6e ziekte. Ze is een week of twee ziek geweest met overgeven. Ze had de hele week flinke koorts en was heel aanhankelijk. Ze wilde alleen maar bij me zitten en was heel rustig terwijl ze anders heel druk is, maar het vraagt natuurlijk ook veel van zo’n klein lichaampje. Ze had toen ook weer vlekjes op haar buik die na een week of wat langzaam weer wegtrokken. Al met al allemaal niet heel ernstig. Ik schrok alleen wel toen ze zo’n hoge koorts had maar als ik naar haar keek dan had ik wel een soort vertrouwen dat ze het gewoon aan kon. En ik zie het toch allemaal als een boost voor het afweersysteem en ze is er alleen maar sterker van geworden. Door er op de momenten dat je met je kind bent er ook echt te zijn voor je kind zul je symptomen snel signaleren en kun je op tijd hulp inschakelen. Wees je bewust dat er keuzes zijn in het leven en dat je daarmee zelf de richting kunt bepalen.” ~ Margreet Bergen


Overigens zijn er bij mijn dochter in de klas tot tweemaal toe een paar GEVACCINEERDE kindjes besmet geraakt met kinkhoest.

Niet gevaccineerd, waterpokken, krentenbaard
“Mijn kinderen hebben beide de waterpokken gehad en krentenbaard. Ook hebben ze beide vlekjesziekte gehad om het zo maar te noemen. Welke weet ik niet daar ze altijd binnen 2 dagen weer opgeknapt zijn en ik het advies van mijn huisarts had opgevolgd om 2 dagen aan te kijken. Om heel eerlijk te zijn mijn kinderen zelden ziek of rollen ze er tot nu toe wel heel gemakkelijk doorheen. Het laatste oudergesprek op school werd me nog gevraagd hoe het toch kon dat mijn kinderen haast nooit ziekmeldingen hadden. Ze zitten nu in Gr 6 & Gr 8 en zijn beide pas 2 x 2 dagen ziek thuis geweest en een x of 4 een dag schoolziek. Ik heb geantwoord dat ik persoonlijk van mening ben dat dat komt omdat ze vaccinvrij opgroeien. Hun immuunsysteem krijgt rustig de kans om zich sterk te maken tegen ziektes. Moeder natuur geeft ziektes 1 voor 1. Gevaccineerde kinderen hebben in 1 x zoveel ziektes te verwerken. Ben persoonlijk van mening dat dit alleen al niet goed kan zijn. Ik heb destijds het advies gekregen van de kinderarts om mijn kinderen rond hun twaalfde jaar te laten testen op antistoffen. Zelf was ze een zogenoemde kritisch Prikker en had haar kinderen o.a de BMR niet gegeven. Later bleek uit de test dat haar kinderen de ziektes toch echt gehad moesten hebben daar ze antistoffen hadden opgebouwd. Dit gesprek was naar aanleiding van mijn zeggen over de vlekjes die mijn zoontje destijds 2 dagen had. Overigens zijn er bij mijn dochter in de klas tot tweemaal toe een paar GEVACCINEERDE kindjes besmet geraakt met kinkhoest. Eén maal in gr 3 en éénmaal in groep 4. Zo zat bij de kindjes ook haar vriendinnetje waar ze een paar daagjes van te voren nog gelogeerd had. Knus samen in een twee persoons bedje. Beide keren is mijn ONGEVACCINEERDE dochter niet besmet geraakt. De nadelen van het kinkhoest vaccin liegen er niet om. Na mijn persoonlijke ervaring ben ik van mening dat het vaccin dus duidelijk niet werkt. Zelf ben ik geboren in 1969. Het was toen heel vanzelfsprekend dat je de bof mazelen en rodehond zou krijgen. Ik heb alle kinderziektes gehad en met mij al mijn vrienden en klasgenoten. Ik ken geen enkel verhaal in mijn omgeving van een kindje waarbij deze kinderziektes hun fataal zijn geweest. Het doormaken van deze ziektes geeft je levenslang bescherming! Dit is bij vaccinatie niet het geval! Vaccineren voor kinderziektes houdt overigens niet in dat kinderen de ziektes niet kunnen krijgen! Persoonlijk heb ik geen vertrouwen in de veiligheid van vaccinatie. Het voelt voor mij als Russisch roulette met mijn meest dierbare. Ik zou elke onderzoekende ouder willen adviseren zichzelf goed in te lezen. Niet alleen in de voor,- en nadelen van de vaccins maar vooral ook wat te doen bij kinderziektes. Dat heeft mij enorm geholpen bij me besluit niet te vaccineren. Mijn angst dat mijn kind iets zou overkomen nam af. Het gaf mij rust en vertrouwen in mijn besluit. Ik wens iedereen veel succes op hun eigen zoektocht. Wat je besluit ook mag zijn. Zorg er in ieder geval voor dat je er 100% achter staat. Angst mag niet de boventoon voeren van je uiteindelijke keuze. Het boek ‘Ziektes en vaccins nader bekeken’ van de NVKP is een echte aanrader!” ~ Jeno Mens


Ik merk dat hij eigenlijk de ziektes heel makkelijk doorkomt en bijna nooit ziek is (buiten verkoudheid).

Niet gevaccineerd, waterpokken
Ik heb mijn zoontje bewust niet laten vaccineren. Maar daarnaast heb ik er ook voor gekozen om hem zo gezond mogelijk te voeden (biologisch en zo min mogelijk slechte suikers) Zijn weerstand is erg goed, ik weet bijna 100% zeker dat hij roodvonk heeft gehad (veel rode vlekjes en handjes die aan het vervellen waren, vuurrode binnenkant mond) nu moet ik zeggen dat mijn kind schijnbaar een klein bikkeltje is en alles half relaxed doorloopt. Hij is vrijwel nooit ziek maar als hij koorts heeft is het weleens s’ nachts geweest terwijl hij sliep en de volgende dag was het weer verdwenen. Nu heeft hij de waterpokken, dit begon met zo’n zelfde koortsnacht, snotneus, zeer linkeroor. Volgende dag rode vlekjes met blaasjes, overduidelijk waterpokken… maar dag 5 gaat nu aanbreken en hij heeft er welgeteld 1 in het gezicht, 24 op de rest van zijn lijf, voornamelijk borst rug billen en schaamdeel. Na vanmorgen zijn er nog geen nieuwe bijgekomen. Ik merk dat hij eigenlijk de ziektes heel makkelijk doorkomt en bijna nooit ziek is (buiten verkoudheid).” ~ Jesse Bousema


Share This