Milieu

Milieuvervuiling veroorzaakt ziekte

Hoe regeringen milieubescherming saboteren

 
Aan de hand van verschillende studies van voorvallen laat Kla.TV-oprichter Ivo Sasek zien hoe regeringen enerzijds milieubescherming wel bij wet afdwingen en zwaar belasten, maar die anderzijds net zo geducht tegenhouden. Milieuvriendelijke technologieën zijn hen al sinds de 18e eeuw een doorn in het oog.
 
 

 
 

 
 

Nederland is het afvoerputje van de hele wereld

 
Waarom is er geen regelgeving voor chemische stoffen in stookolie?
 
 
 

Nederland chemisch afvalputje van de hele wereld
(Arjan Bos) Je zou het op het eerste gezicht niet zeggen, maar toch is Nederland het chemisch afvalputje van de hele wereld. Overal vandaan, en in zeer grote hoeveelheden importeren we hier chemisch afval. De verwerking daarvan is kostbaar, maar omdat Nederland het enige land ter wereld is dat geen adequate regels heeft opgesteld voor wat er in stookolie mag zitten, wordt het chemisch afval hier grotendeels in verwerkt.

Wereldwijd is dit het land waar bedrijven hun chemisch afval voor een prikkie dumpen en hier wordt er vervolgens goedkope stookolie van gemaakt. Zo goedkoop zelfs, dat schepen die 70 tot 100.000 liter per dag gebruiken vanuit de Middellandse zee omvaren, om in Rotterdam te kunnen tanken.

Deze grootverbruikers vervuilen nog veel meer dan vliegtuigen. Sterker nog, slechts 16 grote zeeschepen vervuilen net zoveel als alle auto’s op de hele wereld. Nu tanken er in Rotterdam zo’n 22.000 van die grote zeeschepen, bijna de helft van de wereldvloot. Die schepen die hier tanken verbranden dus gezamenlijk 1.375 keer de totale uitstoot van alle auto’s op de hele wereld. Maar nu met toevoeging van neurotoxinen, cyaniden, zuren, zware metalen en zelfs radioactief afval.

Dat komt allemaal in ons milieu terecht, een gepaste term daarvoor is ecocide. En dat alleen door de missende regelgeving op stookolie. Het komt in de zee, in de vissen, in ons drinkwater en in de lucht. Doordat wij het drinken, eten en inademen, komt dat dus ook in ons!

Voorzichtige schattingen komen, door het gebruik van vervuilde stookolie in de scheepvaart, uit op 60.000 doden per jaar. Deze zijn niet zo zichtbaar als in een oorlog, maar als door eenvoudige en billijke regelgeving minstens 60.000 doden per jaar voorkomen kunnen worden zou je het toch ook genocide kunnen noemen?

Bedrijven met een strafblad door milieudelicten mogen in Nederland meeschrijven aan een cruciale nieuwe milieuwet op het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Ze mogen zelfs bepalen hoe vaak ze gecontroleerd mogen worden en welke chemische stoffen ze met stookolie mogen mengen. En alsof dat nog niet genoeg is blijkt uit onderzoek, dat naast deze rode loper voor dubieuze bedrijven en multinationals, overheidsfunctionarissen in 48% van de gevallen van milieucriminaliteit betrokken te zijn.

Maar in de Tweede Kamer riep Rutte expliciet op tot minder regels en minder controles: al die rompslomp zou bedrijven maar jammerlijk beknotten. Inmiddels heeft de milieu-inspectie driekwart van haar mankracht ingeleverd en dwarsboomt de overheid handhaving en onderzoek expliciet. Frauduleuze afvalverwerkers kunnen zonder vergunning aan de slag, En de betrokken bedrijven strijken ondertussen gretig subsidies op en maken extra winst.

 

 

Giftige bestrijdingsmiddelen mag gewoon

 
In de landbouw mogen boeren en telers gewasbeschermingsmiddelen met glyfosaat gebruiken.
 
 

Monsanto
We onthullen de duistere erfenis van een van de meest controversiële bedrijven in de moderne geschiedenis. Van giftige chemicaliën zoals PCB’s, glyfosaat en Agent Orange tot de verwoesting van het milieu, Monsanto’s winstbejag heeft geleid tot meer dan 100.000 rechtszaken en blijft de wereldwijde gezondheid en ecosystemen beïnvloeden. Ondanks de enorme juridische gevechten, blijft de invloed van het bedrijf bestaan. Dit exposé onthult hoe Monsanto’s acties de planeet hebben vergiftigd en decennialang de wetenschap hebben gemanipuleerd.
 
 
Share This