3D-geprinte huidpleisters voor vaccins in ontwikkeling

door | 16 jun 2023 | COVID-19 vaccin

In een poging om de vraag van consumenten naar COVID-19 injecties te vergroten, hebben onderzoekers een vaccin-printer ontworpen die “COVID messenger RNA (mRNA)-huidpleisters” in bulk kan printen – en 100 pleisters in 48 uur kan produceren. De ‘micronaalden-pleisters’ die mRNA-moleculen in lipide nano-deeltjes bevatten, kunnen de weg vrijmaken voor een onbeperkte distributie van de covid-injecties omdat artsen de injecties niet meer hoeven toe te dienen, de naalden niet meer hoeven weg te gooien en het product niet meer hoeven te koelen. De micronaalden-pleisters zien eruit als doorzichtige pleisters en worden door de persoon zelf op de huid aangebracht, waardoor de microscopische naalden door de huidbarrière heen breken en de mRNA-technologie afleveren zonder dat een arts het hoeft toe te dienen.1

De ‘micronaalden-pleisters’ zijn ongeveer één bij één centimeter lang en bevatten een raster van 10 bij 10 micronaalden die in grootte variëren om gemakkelijker door de huid te dringen. De micronaalden zijn gedoopt in een suikeroplossing van het COVID-biologicum. De ontwikkelaar van de micronaalden-pleister legt uit dat de huid 100 tot 1.000 keer meer migrerende immuuncellen bevat dan spieren, waardoor de huidpleister aanzienlijk meer immuuncellen tegenkomt dan een traditioneel vaccin.2

Deze nieuwe technologie heeft het potentieel om de aankoop en het gebruik van mRNA-biologica wereldwijd uit te breiden. “Met de mogelijkheid om de productie van vaccins op te schalen en de stabiliteit bij hogere temperaturen te verbeteren, kunnen vaccinprinters de algemene toegang tot mRNA-vaccins vergemakkelijken,”3 aldus Joseph DeSimone, PhD, hoogleraar geneeskunde en chemische technologie aan de Stanford University,
 
 

3D Micronaalden Vaccin-pleister creëert hyper-immuunrespons

 
De 3D-geprinte vaccin pleister kwam voor het eerst in het nieuws in 2021 toen een studie, gepubliceerd in de ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’, aantoonde dat de micronaalden-pleister een immuunrespons creëerde die 10 keer groter was dan een traditioneel injecteerbaar vaccin met een naald. De T-cel- en antigeen-specifieke antilichaam-respons was naar verluidt 50 keer hoger dan bij traditionele vaccins.4

Hoewel micronaalden-pleisters in het verleden werden beschouwd als levensvatbare alternatieven voor vaccins, kan de micronaalden-pleister dankzij het gebruik van 3D-printing de hindernissen overwinnen die het gebruik van micronaalden-pleisters voor verschillende soorten vaccins in de weg stonden. Het gebruik van mallen om de patches te maken verhinderde in het verleden dat de micronaalden na verloop van tijd scherp bleven, terwijl het gebruik van de 3D-printer de micronaalden consistent scherp genoeg maakt om door de huid te dringen.5

Arts met vraagtekens en een laptopIn tegenstelling tot de huidige COVID mRNA biologica hoeven de COVID mRNA micronaalden-pleisters niet gekoeld te worden en kunnen ze gemakkelijker naar ontwikkelingslanden worden verscheept. Onderzoekswetenschapper Ana Jaklenec, PhD van het Massachusetts Institute of Technology suggereert dat de 3D-printer zelf naar afgelegen dorpen en vluchtelingenkampen kan worden gestuurd, zodat de hele bevolking snel kan worden gevaccineerd.6

De ontwikkelaars van de vaccin pleister geloven dat de vaccinatiegraad kan worden verhoogd door het gebruik van deze 3D-technologie. Dr. DeSimone zei:

“Met de ontwikkeling van deze technologie hopen we de basis te leggen voor een nog snellere wereldwijde ontwikkeling van vaccins, met lagere doses, op een pijn- en angstvrije manier.”7

Robert Langer, ScD, een van de auteurs van de micronaalden-pleister studie en medeoprichter van Moderna’s Spikevax mRNA COVID biologic, zei dat hij hoopte dat de 3D printer en micronaalden-pleister gebruikt kunnen worden voor de “volgende COVID, of welke crisis dan ook”.

De 3D-geprinte microneedle-pleisters zullen pas over minstens twee jaar beschikbaar zijn.8
 
 

Vaccins met levend virus worden getest voor toediening via huidpleisters

 
Huidpleisters als methode om vaccins toe te dienen worden ook onderzocht voor andere biologische middelen dan COVID-injecties. Micron Biomedical, Inc. uit Atlanta, Georgia kondigde onlangs aan dat zijn klinische proef met een micronaalden-pleister voor het verzwakte levende mazelen-, bof- en rodehondvaccin (BMR) fase 1/2 heeft afgerond. De klinische proeven zijn uitgevoerd op baby’s van negen maanden en ouder in India. Voor de BMR-vaccinpleister zijn nog twee klinische proeven van fase 1/2 gepland.9

De BMR-vaccinpleisters vereisen geen koelopslag of extra voorraden zoals naalden en spuiten bij traditionele vaccins, zijn gemakkelijker te vervoeren en voor de toepassing ervan is geen geavanceerde medische opleiding vereist, waardoor deze vaccins over de hele wereld mogelijk toegankelijker zullen worden.10,11 Oproepen voor investeringsfondsen voor deze technologie zijn gedaan door Gavi, de Vaccine Alliance en haar partners, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), UNICEF, de Bill & Melinda Gates Foundation, Path, CEPI en het Amerikaanse ministerie van Defensie (DoD) en de Biomedical Advanced Research and Development Authority (BARDA).12
 
 

Huidpleisters voor vaccins geven aanleiding tot bezorgdheid

 
Er zijn ernstige vragen en zorgen in verband met deze opkomende technologie. Eén vraag is of de ontvangers (of voogden van ontvangers) van een zelf aan te brengen pleistervaccin voldoende informatie krijgen om een weloverwogen beslissing te nemen. Als de vaccin-pleisters in de handel worden gebracht, zou er dan een Vaccin Informatie Verklaring (VIS) worden verstrekt, zoals vereist krachtens de National Childhood Vaccine Injury Act (NCVIA) van 1986 voor door de overheid aanbevolen vaccins? En zou aan andere federale bepalingen inzake informatie, registratie en rapportage met betrekking tot de veiligheid krachtens die wet worden voldaan voordat de vaccin-pleister wordt gekocht of gebruikt?

Een andere zorg is dat een werkgever een werknemer zou kunnen intimideren om onmiddellijk een huidpleister voor het vaccin aan te brengen in plaats van hem de tijd te geven om de voordelen en risico’s af te wegen en een afspraak te maken met een arts om vragen over de prik te bespreken. Het is veel gemakkelijker om zonder toestemming een pleister op iemands arm te plakken dan iemand met een naald te injecteren.

Een ander risico van de huidpleister met een levend vaccin zou de shedding (uitscheiding van het levende vaccin-virus) door recent gevaccineerde personen kunnen zijn. Net als wanneer iemand een virusinfectie heeft en deze kan overdragen op anderen die in contact komen met besmet speeksel, lichaamsvloeistoffen en huidlaesies, kan iemand die onlangs een levend vaccin heeft gekregen het virus afgeven aan mensen in zijn omgeving.

Shedding van het ingespoten virus na vaccinatie kan dagen tot maanden duren, afhankelijk van het vaccin en de gezondheid van de persoon die het vaccin ontvangt, waarbij mensen met een zwak immuunsysteem langer kunnen shedden.13 Iemand die onlangs het levende, verzwakte influenzavaccin heeft gekregen, kan het virus uitscheiden via afscheidingen van de luchtwegen wanneer hij ademt.

Een in 2018 in PNAS gepubliceerde studie toonde aan dat personen die de levende nasale griepprik hadden gekregen, zes keer meer virus in de lucht uitscheidden in vergelijking met niet-gevaccineerde personen.14 Of een huidpleister met vaccin het potentieel heeft om shedding te vergroten, omdat het oppervlakkig in de bovenste laag van de huid wordt geïnjecteerd, is een onbeantwoorde vraag.
 

 
Bronnen:
 
1. Zhang J. New Vaccine Printers to Produce COVID-19 mRNA Shots on Demand. The Epoch Times Apr. 25, 2023.
2. Miller, K.
A new approach to vaccinations: 3D printed patches. Scope 10k May. 12, 2022.
3. Zhang J.
New Vaccine Printers to Produce COVID-19 mRNA Shots on Demand. The Epoch Times Apr. 25, 2023.
4. A 3D printed vaccine patch offers vaccination without a shot. University of North Carolina at Chapel Hill Sep. 23, 2021.
5. Ibid.
6. Scientists Develop Mobile Printer for mRNA Vaccine Patches. Science & Health Apr. 24, 2023.
7. A 3D printed vaccine patch offers vaccination without a shot. University of North Carolina at Chapel Hill Sep. 23, 2021.
8. New Mobile Printer Produces MRNA Vaccine Patches. Newsmax Apr. 26, 2023.
9. Geddes L. Needle-free vaccines could be available within five years, but investment is needed. Gavi, the Vaccine Alliance May 17, 2023.
10. Farmer B. Needle-free vaccines take the sting out of child immunization. The Telegraph May 19, 2023.
11. Geddes L. Needle-free vaccines could be available within five years, but investment is needed. Gavi, the Vaccine Alliance May 17, 2023.
12. Needle-free vaccine technology has potential to transform immunization. ET Health World May 19, 2023.
13. Fisher BL. The Emerging Risks of Live Virus & Virus Vectored Vaccines: Vaccine Strain Virus Infection, Shedding & Transmission. National Vaccine Information Center 2014.
14. Mercola J. Flu Vaccination Associated With Increased Viral Shedding. The Vaccine Reaction Aug. 25, 2020.
 

 
Bron originele artikel: The Vaccine Reaction
 
Vertaling: Door Frankema
 

 

Website

De website van Vaccinvrij wordt steeds uitgebreid.
Ga regelmatig kijken!

 

Gratis boek

Download GRATIS boek: ‘Zorgwekkende gevolgen van vaccinaties’

 

Blog

De informatie op dit blog is onderbouwd met officiële bronnen. De bronnen staan onder de betreffende blogs; iedereen die dat wil kan ze controleren of bestuderen.

In de reguliere voorlichting ontbreken veel specifieke bronnen en relevante informatie. Deel daarom dit blog in uw netwerk. Dit kan door op de social media iconen te klikken aan de linkerkant van deze pagina.

Volg ons op social media

Sinds kort ook actief op Telegram.

Meld u aan voor de nieuwsbrief

 

 

Share This