Amsterdam museumplein 20-03-21 – hoe we steeds sterker en bewuster worden

door | 24 mrt 2021 | COVID-19 ziekte

Op 20-03-21 vond een bijzondere, wereldwijde gebeurtenis plaats. In 170 steden in 100 landen kwamen mensen bijeen uit naam van het behoud van onze vrijheid.

De locatie voor de “Worldwide Freedom Rally” in Nederland was het museumplein te Amsterdam. Het onderstaande verslag van Joris Baas, ooggetuige laat zien hoe overtrokken het optreden van de politie is geworden in een vruchteloze poging om verzet tegen de disproportionele en destructieve maatregelen te breken.

Aan het einde van het artikel wordt besproken waarom de opdrachten die burgemeester Femke Halsema aan haar politiecorps geeft mogelijk illegaal zijn.

 

 

Verslag van een ooggetuige

 
Joris Baas: “Ik was samen met mijn dochter de eerste die aanwezig was op het museumplein. Een leeg veld dat zich snel vulde. Voor het eerst stonden er ook artsen en veteranen op het museumplein om zich bij de burgers te voegden. De hulpverleners kwamen het eerste het veld op; ongeveer 15 personen in witte jassen. Helaas waren ze ook daadwerkelijk nodig om eerste hulp te verlenen aan iemand die later op de middag een hartaanval kreeg. Daarna kwamen de eerste burgers die een groepje veteranen met hun baret op onder applaus verwelkomden. Er werd wat muziek gespeeld, het veld stroomde vol en de sfeer was bijna gezellig te noemen.

 

 

 

Maar het duurde maar kort. Eigenlijk werd de bijeenkomst al beëindigd voordat hij goed en wel was begonnen. Om 12:15 kwam de politie en klonk het uit de luidsprekers dat de noodverordening was uitgeroepen en dat de mensen het veld moesten verlaten. Een deel gehoorzaamde – politie geweld kan heel snel escaleren…

Een deel van de mensen bleef op het veld staan en de mensen vormden drie lagen. Voorop stonden de veteranen, in saluut houding tegenover de ME, daarachter stonden de medici en daarachter de burgers.

Het was best wel druk, ondanks het feit dat mensen kennelijk tegengehouden werden om het veld te betreden.

Ik was met mijn dochter via de kant van de Amerikaanse ambassade van het veld afgelopen. Onderweg had ik een praatje gemaakt met een Amsterdamse agent, die het ook niet eens was met alle beslissingen. Ik vroeg hem: “Gaan jullie ons insluiten?” Hij zei: “Nee, je krijgt lang de tijd om weg te komen”. Maar het ging heel snel en vrijwel meteen daarna reden er busjes op het veld.

We konden wegkomen via zijstraatjes en hebben van een afstandje de veldslag bekeken. Met linten werd de straat afgezet aan de kant van het plein. Er kwamen waterkanonnen en de mensen gingen zitten. De militairen stonden in de houding tegen over de ME en ze bleven staan en verweerden zich niet toen er werd gespoten. Ik heb enorm respect voor hen. Het was hartstikke koud, en ze kregen een keiharde straal smerig water over zich heen. En dan hoor je mensen zeggen: “Je moest toch ook gewoon weg? Dan hadden ze maar moeten gaan”. Maar voor alle overtredingen is er een proportionele straf en dit is niet proportioneel. En bovendien: waarom moeten we weg? Waarom wordt ons recht om te protesteren niet gerespecteerd?
 
De reden die wordt gegeven om de demonstraties op te breken is dat we ons niet aan de 1,5 meter houden, maar iedereen weet inmiddels dat het besmettingsgevaar in de buitenlucht nul is.1 En dat de Lockdown niet gaat over gezondheid maar over controle. Dat is waar de burger zich tegen verzet.

 

 

De veteranen oog in oog met de ME

 
De veteranen deden wat de politie zou moeten doen: ze beschermden de burgers.

De ME trok op maar de mensen zaten achter de militairen en hielden vol. Er waren banners met leuzen als virus is ‘Geen test = Geen virus’ en de sfeer was goed. Toen vonden er plotseling willekeurige arrestaties plaats. Shocking vond ik dat: mensen, geen relschoppers, werden willekeurig uit de groep gehaald en afgevoerd – er zat zelfs een arts bij.

Er werd heel veel gefilmd op mobiele telefoons, maar veel mensen hadden communicatieproblemen in de zin dat ze niet live konden gaan op Facebook. De censuur is overal.

Tot twee keer toe kwam het waterkanon. De politie moest er even tussenuit om ergens een gracht leeg te pompen en de veteranen kregen nogmaals die drek over zich heen. Koud en ongezond. Toen de tweede keer het water kanon kwam zag je beweging… en om half twee was het veld leeg. Wat je hoorde is dat heel veel mensen zo lang mogelijk stand hielden, maar uiteindelijk toch zijn vertrokken.

 

 

Iedereen is weg – maar de demo is nog niet afgelopen

 

Om half twee stond ik weer met mijn dochter op het museumplein. Heel bizar: in minder dan om twee uur was het allemaal weer voorbij en stil rondom het museumplein. Het veld was totaal leeg. Paarden weg, busjes weg, mensen weg… Alleen nog wat remsporen en heel veel water
 

 

Liefde, vrijheid, géén dictatuur

 
Maar het was nog niet afgelopen. Een klein groepje mensen is naar de Dam gegaan. Ik was daar ook om kwart over twee en het was er heel rustig. Er stonden wat Chinezen en Pro-Palestina demonstranten – die overigens ook geen afstand hielden, wie doet dat eigenlijk wel? Er werd een spandoek uitgerold, en binnen een paar minuten stonden er zeven politiebusjes en werd er omgeroepen dat we afstand moesten houden. Er werd niet naar de andere demonstranten gekeken, maar wij moesten vertrekken. Toen ontstond een kat en muis spel waar het spandoek nog een paar keer opgerold en weer uitgerold werd, maar daar bleef het bij.

Er was nog een groep en die was veel groter, en dat nam onderweg nog toe omdat mensen zich aansloten. Er ontstond een spontane protestmars – vreedzaam en zonder rellen met als belangrijkste slogan: “Liefde, vrijheid, géén dictatuur”

Er waren geen rellen, geen incidenten, maar de mensen werden ingesloten door de ME. Met honderden mensen konden ze geen kant op. Ze zijn niet gearresteerd – ze zijn gegijzeld; vijf uur lang mochten ze niet weg. Toen kwamen er bussen en werden ze kilometers verder, aan de rand van de stad of buiten de stad gedumpt. Halverwege Halfweg, in de Bijlmer, Diemen etc. Dat is gijzeling en ontvoering. Of in juridische termen: vrijheidsberoving.

Sommigen kregen het koud, waren er niet op gekleed om urenlang buiten te staan, ze kregen trek etc. Het heeft tot een uur of half zes geduurd voordat alle mensen gedeporteerd waren naar de verschillende locaties buiten of aan de rand van de stad. Toen moesten ze nog thuis zien te komen en dan ook nog de avondklok halen?

De mensen bevonden zich niet meer op het terrein waar de noodvordering was afgekondigd. Maar de politie zei: “Je mag niet demonstreren, dus jullie zijn sowieso fout.” Als er gevraagd werd waarom we niet mochten was het antwoord: “Vanwege de “coronaregels”. Het is allemaal zo krom. Wat zijn dan die coronaregels? Afstand houden. Maar dat werkt niet, dat weet iedereen. En bovendien heeft burgemeester van Amsterdam Femke Halsema gezegd tijdens de “Black Lives Matter demonstratie die op 1 juni 2020 plaatsvond hoe belangrijk zij demonstratievrijheid vindt:

 
Klik hier voor het filmpje:https://twitter.com/TheRightNL/status/1373303670536814595
 

“Ik begrijp dat 1,5 meter afstand niet altijd in acht genomen wordt, maar de demonstratievrijheid is een heel groot goed dus de driehoek ziet geen grond om de demonstratie te ontbinden, daarvoor is de demonstratie te belangrijk en bovendien zijn mensen zelf verantwoordelijk.”2

 

 

We weten dat je buiten niet besmet raakt, dat is bullshit… We weten dat de corona maatregelen niet helpen en dat er stapels wetenschappelijke onderzoeken zijn die zeggen dat Lockdown niet werkt. We zouden er per direct mee moeten stoppen vanwege de schade die het aanricht, maar politici gaat maar verder met kapotmaken van de maatschappij. En demonstranten die voor hun vrijheid opkomen worden eerst uiteen gejaagd omdat ze geen afstand houden. En daarna door dezelfde ME weer zo dicht op elkaar bijeen gedreven dat ze geen afstand kunnen houden. Waar gaat dit nog over?

 

 

1,5 meter geldt niet voor het bijeendrijven van mensen door de politie?

 
Een feit is dat de politie zelf de maatregelen aan haar laars lapt. Het is gewoon weer een strategie om verzet te breken. Dat is het enige waar dit om gaat. Het verzet tegen de maatregelen zou zo groot kunnen worden dat het andere mensen wakker zou kunnen maken en dat willen ze natuurlijk niet.

Stel je voor dat we te maken zouden hebben met een gevaarlijk virus – wat allang is gebleken niet zo te zijn, maar stel je voor… En de mensen overtreden een maatregel waardoor er een gevaar ontstaat voor de bevolking. Welke politie commissaris zou het dan in zijn hersens halen om de mensen urenlang op elkaar gepropt in te sluiten. Dat is nou precies de overtreding die zogenaamd de reden is om de demonstratie op te breken. Er is zelfs een term voor deze strategie: de methode Koppejan.

“De Amsterdamse hoofdinspecteur Anton Koppejan maakte zich onsterfelijk in de politie annalen door in 1966 honderden demonstranten tegen de escalerende Vietnamoorlog op te laten pakken en te vervoeren naar de rand van de stad om ze daar weer vrij te laten. De methode Koppejan was geboren” – Ons Amsterdam3

 

 

Demonstreren is een recht

 
Bovendien heeft Femke Halsema ook heel duidelijk gezegd dat het demonstratie recht een gegeven is dat je niet eens hoeft aan te vragen:

“Het demonstratierecht is gegeven, dat hoef je niet eens aan te vragen, je mag demonstreren. Je moet het melden, maar als je niet gemeld hebt, mag je nog steeds demonstreren, en dat is zeker in een periode waarin de overheid zich veel macht toe eigent noodzakelijk”4

Hoe komt het dat zij als een blad aan de boom is omgeslagen?
 

 
Klik hier voor het filmpje: https://twitter.com/PoemPie_Loempie/status/1373294362533232641

 

 

 

De media verzwijgen en verdraaien de waarheid

 
De media zwijgen het politiegeweld dood, of ze verdraaien de waarheid. Sinds half januari is het politie geweld uit de hand gelopen, maar de media doen altijd voorkomen dat de demonstranten de overtreders zijn. Of zoals de NOS die het had over een “bont gezelschap: mensen gekleed als zorgmedewerkers en mannen met baretten op”, in plaats van te zeggen dat zelfs artsen en veteranen protesteren. En de politie greep in “omdat de demonstratie niet was aangemeld, en er een noodbevel van kracht was”, zonder achtergrondinformatie hierover.5

 
De actiegroep ‘Vrouwen voor vrijheid’ heeft keurig wekenlang getracht bij verschillende gemeentes om toestemming voor een demonstratie voor elkaar te krijgen. Maar er werden allerlei ongebruikelijke eisen gesteld waar ze niet aan konden voldoen. Er mochten bijvoorbeeld niet meer dan 100 mensen komen; dat lukt tegenwoordig niet meer. Op de meeste demonstraties komen duizenden mensen.

Bij het organiseren van de “World Wide Rally” heeft de gemeente ook weer dwars gelegen. De organisatoren – die geleerd hebben van de ervaring van Vrouwen voor Vrijheid – hebben het na meerdere pogingen opgegeven. Zij hebben via sociale media laten weten dat er geen officiële demonstratie was, maar dat iedereen die zou gaan dat op eigen titel moest doen. Hoezo, de demonstratie was niet aangemeld?! En waarom worden er allerlei ongebruikelijke eisen gesteld?

 

 

 

 

Hypocrisie van Halsema

 
De hypocrisie van Halsema is zo groot dat de Telegraaf er zelfs wat over schreef:

Op 20-03-21 schreef de Telegraaf: Kritiek op ’hypocriete’ Halsema rond coronademonstratie

“De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema wordt hypocrisie verweten nu zij wekelijks de ME hard laat optreden tegen anti-lockdown demonstranten. Eerder ging de GL-bestuurder er namelijk prat op dat betogen een grondrecht is en weigerde ze een Black Lives Matter demonstratie op de Dam te ontbinden omdat die volgens haar ’te belangrijk’ was.”
 
“Op sociale media barstte de kritiek al snel los toen de demonstratie van zaterdagmiddag op het Museumplein koud van start was of er al een oproep via de megafoon te horen was. „De burgemeester heeft een noodbevel uitgevaardigd”, klonk het. De betogers moesten weg van het plein, en werden richting het Concertgebouw gedwongen. De demo was iets meer dan tien minuten oud.” – Telegraaf6

 

 

Eurotop 1997

 
Ik vind het opvallend dat de Telegraaf in dat artikel ook de behandeling van demonstranten bij de Eurotop in 1997 noemt. Het arresteren van honderden mensen die niet in overtreding waren was reden voor Halsema om uit de PvdA te stappen. En nu gebruikt zij een vergelijkbare methode om met demonstranten om te gaan – die zelfs nog meer lijkt op die van Koppejan uit haar geboortejaar en neerkomt op het illegaal beroven van vrijheid. De mensen werden opgepakt en wisten niet waar zij terecht zouden komen. Wanneer hebben we dit voor het laatst meegemaakt in Nederland?

In een interview met Vrij Nederland eind 1997 gaf Halsema – toen nog verbonden aan de PvdA – aan afscheid van die partij te hebben genomen na het oppakken van vijfhonderd mensen bij de Europese top, kort daarvoor. De arrestaties door de Eurotop waren verricht zonder proces verbaal en het ging om het ‘preventief oppakken van mogelijke ordeverstoorders. De rechtsgrond ontbrak, moest minister Winnie Sorgdrager in de Tweede Kamer destijds toegeven. En zij concludeerde: “Ook de wetshandhavers dienen zich aan de wet te houden.”

Hoe is het mogelijk dat Femke Halsema in 1997 haar PvdA lidmaatschap om deze reden beëindigde en nu mensen laat gijzelen en deporteren – zelfs zonder een arrestatie. Over het betreffende incident schrijft ‘Ons Amsterdam’:

“Arrestatie zonder proces verbaal is vrijheidsberoving, stelden zowel de Amsterdamse hoofdofficier van justitie Jan Hartsuiker als de ministers van Binnenlandse Zaken en van Justitie. Een jaar later kwam de Commissie-Enschedé (die het politieoptreden van de zomer van 1966 onderzocht) tot dezelfde conclusie.” – Ons Amsterdam3

 
De vraag is niet alleen: Waarom is Halsema als een blad aan de boom omgeslagen? Maar nog veel meer: Is het illegaal wat zij doet? En is het illegaal wat de ME onder haar leiding doet?
 

Bij mij gaan alle alarmbellen rinkelen bij het fenomeen willekeurige arrestaties. Dat ruikt naar een dictatuur en het gebeurt op dit moment in Nederland. Wat is de volgende stap, dat we zo maar van de straat geplukt kunnen worden en gebeurt dit al?

Het is voor het eerst dat ik zie dat de media eens de andere kant opgaan. Tot nog toe berichten ze niet over politie geweld. Wat wel interessant is, dat is dat op het Malieveld in Den Haag vorige week het journalisten team van ‘Hart voor Nederland’ stond. Ze waren helemaal flabbergasted om te zien hoeveel geweld er werd gebruikt tegen de mensen op het veld. Dat gebeurt iedere week, maar ze hadden het nog niet geregistreerd. Hart voor Nederland had een beveiliger meegenomen om de cameraman en de verslaggeefster te beveiligen tegen de wappies, maar wat bleek – ze hadden de beveiliger nodig om de verslaggeefster te beschermen tegen de politie – toen is er iets gebeurd. Het muntje viel eindelijk.

Ook de journalisten worden wakker. En dat kan niet uitblijven als ze zelf live fysiek aanwezig zijn. Dan voel je de adrenaline door je systeem jagen, en dan pas zie je hoe erg het is. Het absurde is dat telkens de kranten vol staan om met denigrerende termen als wappies de schuld te geven de burger, maar dat de journalisten op een uitzondering na niet eens aanwezig zijn bij de bijeenkomsten.

 

 

Bewustwording en liefde zijn onoverwinnelijk

 
Gek genoeg hebben de demonstranten het wel gezellig gehad toen ze waren ingesloten. Ze hebben urenlang gepraat en gedanst met elkaar. Ik vind het zo bijzonder dat kennelijk niets de spirit van de mensen die eenmaal staan voor hun vrijheid kan breken. Dit is een verslag van een van de mensen die erbij was:

‘Voorschot op de toekomst – Gister heb ik iets unieks mogen waarnemen. Ingesloten met naar schatting 1000 mensen op de Leidse Kade in Amsterdam. In weer en wind. Deze mensen zitten een stuk hoger in hun energie dan de gemiddelde Nederlander. Merkbaar. Want ondanks dat het een onprettige situatie geweest zou moeten zijn, was er een totale afwezig van negativiteit. Tot aan het afvoeren van al die mensen 5 uur later is er niets onvertogens voorgevallen. Niet onderling, en niet naar de ME’ers die aan beide uitgangen van de gracht de weg versperden. Zelfs toen mensen na al die tijd afgevoerd werden, keek de ME in grotendeels vrolijke gezichten, maar op zijn minst naar hartelijkheid. In dat kader was de missie van de ME om te “ontmoedigen” geheel niet geslaagd. Ik neem aan dat het niet de bedoeling was dat ik euforisch richting huis ging…
 
In de tussentijd werd de kou bezworen met een dansje, de honger gestild met gedeelde eetwaren, een dipje door een hart onder de riem, en verder elk ongemak zonder veel omhaal opgelost met enorm veel creativiteit. (Een tip voor de volgende insluiting: de pizzaboer levert gewoon aan de “gegijzelden”, ME of geen ME.)

 
Mensen die aan de insluiting waren ontsnapt leverden support vanaf de overkant van het water, terwijl ze ook naar huis hadden kunnen gaan. En ze bleven dat doen. Er werden zakjes noten en mandarijnen over de ME heen gegooid om ons te ondersteunen. Er was muziek, live en verder in elk genre uit de aanwezige speakers. Zelfs het uitzicht op vervoersproblemen terug naar auto, fiets of scooter, gecreëerd door het per bus verplaatsen van de ingeslotenen naar een random plaats in de omgeving van Amsterdam, was al opgelost voor het begon: snel een groep aangemaakt in Telegram, waarop je kon melden waar je was gedumpt en er stond binnen minuten iemand klaar om je naar je vervoermiddel te brengen. Dan kon je op jouw beurt weer iemand ophalen.
 
Uiteindelijk zijn wij in groepsverband teruggelopen naar omgeving Museumplein. In het donker zag ik een klein groepje staan, met een hart en verlichting erbij. Bij nadere inspectie waren het mensen die ook ingesloten waren geweest, en Tessa, die ik in het geheel niet ken, maar die had bedacht dat terugkerende demonstranten wel honger of dorst zouden hebben, dus een flinke thermosfles warme thee en appels had meegenomen. Zomaar. Omdat het kan.
 
Zόveel liefde en saamhorigheid! Volgens mij is het leven zo bedoeld. Waar we mee hebben moeten leven tot dusver is een slap aftreksel van wat er mogelijk is. Uiteraard zijn wij allemaal bezig met het opbouwen van onze gewenste toekomst. Ik kies voor een toekomst als vandaag. Maar dan wel zonder begeleiding van de heren in blauw!’7

 

 

Solidariteit & Bewustwording

 
Dat de mensen zo liefdevol zijn gebleven is heel opmerkelijk, en dat is de weg die we moeten gaan. Ze hebben door hun gedrag de wind uit de zeilen gehaald voor enige rechtvaardiging van de manier waarop er met hen omgegaan wordt. Ook binnen de ME zijn er mensen die dit beseffen.

Het bijzondere van totale onredelijkheid is dat de angst voor autoriteit kennelijk als een zeepbel uit elkaar spat. De mensen weten dat niet zij, maar de politie te ver gaat en waarschijnlijk zelfs in overtreding is. Er ontstonden oproepen om mensen te gaan ophalen en dat is ook gebeurt; er ontstond een solidariteit met de mensen die ingesloten hadden gezeten.

Solidariteit en bewustwording ontstaan door onderdrukking, en hoe harder de politie handelt des te sneller de groei. Bewustwording vindt op dit moment in versneld tempo plaats. Versnelling is een exponentiële functie van snelheid… versnelling is iets heel bijzonders. Als er een vijver is en er groeit een plantje op dat zich elke dag verdubbelt, is na een bijvoorbeeld een halve maand de halve vijver vol. Hoe lang duurt het dan totdat de hele vijver vol is? Het antwoord is niet nog een halve maand maar een half uur. Het is bijna niet voor te stellen, maar zo snel werkt exponentiële groei.

Een ander fenomeen dat er ontstaat is dat er naar buiten komt is dat de mensen van de politie zich helemaal niet meer lekker voelen hierbij. De opstand is niet alleen besmettelijk voor andere mensen, maar ook voor mensen binnen de politie. Op dit moment hebben al 47 agenten een verklaring afgelegd voor de buitenparlementaire onderzoekscommissie – en willen getuigen in de rechtbank. Bewustwording wordt niet tegen gehouden door een politie uniform. Ook binnen de politie zeggen ze: “We gaan heel anders om met een Wappie demonstratie dan met een Black Lives Matter demonstratie”. En dat is discriminatie.

Vandaag was het woord ‘walgelijk’ trending in Nederland. De demonstratie op het Museumplein in Amsterdam was een wereldwijde demonstratie en bijvoorbeeld in Engeland mochten mensen gewoon lopen en waren er veel mensen op de been. In Nederland werden we met veel machtsmisbruik tegengehouden en dat is walgelijk. Ons recht om te demonstreren is ons ontnomen; de aanval is ingezet op veteranen en medici en de Nederlandse politie houdt zich bezig met vrijheidsberoving. Geen mooi visitekaartje voor ons land.

Maar de groei van ons bewustzijn is niet meer tegen te houden, en dat geldt ook voor het verlangen naar een nieuwe maatschappij.”

 

 

 

 


 

 

 
Bronnen:

1. Blz 63 https://crisislab.nl/wordpress/wp-content/uploads/Wat-is-er-bekend-over-corona-def-24-8-2020.pdf
2. https://twitter.com/TheRightNL/status/1373303670536814595
3. https://onsamsterdam.nl/17-juli-1966-de-methode-koppejan
4. https://twitter.com/PoemPie_Loempie/status/1373294362533232641
5. https://www.npostart.nl/nos-journaal/20-03-2021/POW_04820342
6. https://www.telegraaf.nl/nieuws/1133936028/kritiek-op-hypocriete-halsema-rond-coronademonstratie
7. https://www.facebook.com/archimara/posts/10224176578151932

 

 
Over de auteur Door Frankema is moeder van twee inmiddels volwasssen ongevaccineerde kinderen, schrijfster van het boek: “Vaccinvrij, ouders, artsen en wetenschappers over vaccins en vaccinvrij opgroeien”, en initiatiefneemster van de stichting Vaccinvrij

 

 

Website

De website van Vaccinvrij wordt steeds uitgebreid.
Ga regelmatig kijken!

 

Gratis boek

Download GRATIS boek: ‘Zorgwekkende gevolgen van vaccinaties’

 

Blog

De informatie op dit blog is onderbouwd met officiële bronnen. De bronnen staan onder de betreffende blogs; iedereen die dat wil kan ze controleren of bestuderen.

In de reguliere voorlichting ontbreken veel specifieke bronnen en relevante informatie. Deel daarom dit blog in uw netwerk. Dit kan door op de social media iconen te klikken aan de linkerkant van deze pagina.

Volg ons op social media

Sinds kort ook actief op Telegram.

Meld u aan voor de nieuwsbrief

 

 

Share This