Dinsdag 15 februari heeft minister Ernst Kuipers de nieuwe versoepelingen kenbaar gemaakt. Versoepelingen die hij zal presenteren als wisselgeld voor hetgeen dat onontkoombaar lijkt: het doorzetten van de corona-pas, waar hij dit jaar nog een slordige 30 miljoen in gaat investeren.
Op dezelfde dag – dinsdag 15 februari – is ook de uitspraak in het hoger beroep inzake de afschaffing van de corona-pas bekend gemaakt. Flavio Pasquino praat hierover met advocaat Bart Maes, neuroloog Jan Bonte en rechtsfilosoof Raisa Blommestijn.
En ook het Canadese Freedom Convoy kmot uitgebreid aan bod. NLP-er Igor van Kaam analyseert de onnavolgbare draai die premier Justin Trudeau heeft gemaakt en we maken inzichtelijk welke omringende landen de corona-maatregelen al geheel of deels hebben afgeschaft, waaronder de corona-pas.
Verklaring Bart Maes na uitspraak rechter inzake afschaffing CTB
Het Hof Den Haag heeft zojuist het vonnis van de Voorzieningenrechter bekrachtigd, hetgeen zoveel betekent als: we hebben verloren. We hebben bewust afschaffing van het gehele CTB gevraagd, maar daarmee vindt het Hof dat het we kind met het badwater willen weggooien. Dat vaccinatie transmissie niet voorkomt, is inmiddels ook wel doorgedrongen tot het Hof, maar het CTB kan volgens het Hof nog wel nuttig zijn als test- en herstelbewijs. Iets wat wij dus uitdrukkelijk niet wilden.
Het Hof zeilt dus om het vaccinatievraagstuk heen en suggereert een nieuwe vorm van 2G: genezen of getest. Het Hof vindt het daarbij kennelijk niet bezwaarlijk dat we – indien niet hersteld – we voor elk wissewasje een stok in onze neus moeten laten duwen.
Want dat is gratis dus wat zeur je nou? Volgens het Hof levert dat ook geen ongeoorloofde vaccinatiedruk op omdat Elke Lenting en ik die tot op heden hebben weten te weerstaan (?). Voor de rest stelt het allemaal niet zoveel voor aldus het Hof want het gaat om een beperkt aantal locaties in niet essentiële sectoren en testen zijn niet of nauwelijks invasief én kosteloos. Over het het ‘hellend vlak’ willen ze niet oordelen, de studie van de TU Delft e.a. komt niet aan de orde, evenmin als de door ons gesuggereerde vragen aan het EU Court of Justice. Sowieso is de EU-rechtelijke component volledig buiten beschouwing gelaten. Een teleurstellende uitspraak met maar een paar pluspunten: 2G is uitgesloten, het CTB mag niet langer gehandhaafd worden dan epidemiologisch genoodzaakt en het testen moet gratis zijn.
Dat mensen die app absoluut niet op hun telefoon willen, de situatie nu zo is dat testen ook weinig zinvol is, het herstelbewijs beperkt is in de duur én de IC’s leeglopen, etc., wordt allemaal volledig buiten beschouwing gelaten. Een ‘benchslap’ voor het OMT bleef ook uit.
Ik mag de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht niet in twijfel trekken en dat doe ik ook niet. Maar ik moet me wel afvragen of ik onder de gegeven omstandigheden en gelet op dit bedroevende rechtsstatelijke niveau van een Nederlands Hof nog wel advocaat kan blijven.
Met andere woorden: kan en wil ik nog wel functioneren in een rechtssysteem wat volledig losgeslagen lijkt van de werkelijkheid en rechtsbescherming van burgers kennelijk heeft ingeruild voor machtsbescherming?
Tijdens deze periode van reflectie, zal ik met ons team blijven vechten voor onze rechten en onze vrijheden. Sowieso overwegen we in cassatie te gaan én ook andere rechterlijke wegen te bewandelen.
Bart Maes