COVID-19 en de belofte van de farmaceutische industrie aan de Amerikaanse bevolking

door | 3 nov 2020 | COVID-19 ziekte, Farmaceutische industrie

Het onderstaande artikel is een vertaling van ‘Pharma’s public pledge on COVID-19-vaccines’, dat is gepubliceerd op ‘The Vaccine Reaction’. De farmaceutische industrie doet haar uiterste best om het vertrouwen van de bevolking te winnen.

 

COVID-19 – een belofte van de farmaceutische industrie aan de Amerikaanse bevolking

Op 8-9-20 ondertekenden negen farmaceutische bedrijven, die aan de ontwikkeling van COVID-19- vaccins werken, een schriftelijke belofte die inhoudt dat zij hun experimentele vaccins niet aan de Food and Drug Administration (FDA) zullen voorleggen tenzij het vaccin zowel veilig als effectief is gebleken in Fase 3 klinische proeven op mensen.1,2,3,4,5

De belofte – die is ondertekend door de CEO’s van AstraZeneca plc, BioNTech SE, GlaxoSmithKline plc, Johnson & Johnson, Inc., Merck & Co., Inc., Moderna, Inc., Novavax, Inc, Pfizer Inc. en Sanofi SA – benadrukte het “voortdurende commitment van de bedrijven om potentiële vaccins tegen COVID-19 te ontwikkelen en te testen in overeenstemming met hoge ethische normen en gedegen wetenschappelijke principes”. En ook dat de farmaceutische bedrijven hebben beloofd dat ze “altijd de veiligheid en het welzijn van gevaccineerde personen tot hun hoogste prioriteit zullen maken.”1,2,3,4,5.

De belofte werd slechts twee dagen nadat de resultaten van een CBS Newspeiling van 2.493 geregistreerde kiezers in de V.S. was gepubliceerd, ondertekend. Uit deze peiling blijkt dat 65 procent van de deelnemers sceptisch was over de veiligheid van een COVID-19-vaccin dat dit jaar beschikbaar wordt gesteld vanwege de bezorgdheid over het feit dat het “zonder genoeg testen overhaast wordt ingevoerd”. Pfizer’s CEO, Albert Bourla, verwees indirect naar de opiniepeiling (en andere soortgelijke peilingen) als reden voor de belofte. 5,6,7 Bourla zei:

“Met de toenemende publieke bezorgdheid over de processen die we gebruiken om deze vaccins te ontwikkelen, en nog belangrijker de processen die gebruikt zullen worden om de vaccins te evalueren, dachten we dat het van cruciaal belang was om naar buiten te komen om ons commitment te herhalen.”

De CEO’s zeiden dat ze geloven dat de belofte zal helpen om “het vertrouwen van het publiek in het strenge wetenschappelijke en regelgevende proces waarmee de COVID-19 vaccins worden geëvalueerd en uiteindelijk kunnen worden goedgekeurd, te versterken.”1

 

 

Het vertrouwen van het publiek in de farmaceutische industrie daalt

Of de belofte zal helpen om de angst voor bijwerkingen bij het publiek weg te nemen is de vraag. Gelet op het moment van verschijning werd hij uit eigenbelang gedaan, om het kelderende vertrouwen van het publiek tegen te gaan. Ook is het niet zo dat het vertrouwen van het Amerikaanse publiek in de farmaceutische industrie en de regelgeving en het toezicht van de overheidsinstelling groot te noemen is. In feite blijkt uit een recente enquête van onderzoeksbureau Gallup dat het vertrouwen van het publiek in farmaceutische bedrijven op een historisch dieptepunt ligt.8,9

 

 

De Gallup-peiling concludeert het volgende:

De farmaceutische industrie is nu de minst gewaardeerde industrie in de ogen van de Amerikanen en staat als laatste op een lijst van 25 industrieën die Gallup jaarlijks test. De Amerikanen beoordelen de farmaceutische industrie meer dan twee keer zo vaak negatief (58%) als positief (27%).9

Verwijzend naar de opiniepeiling, merkte een artikel in Biopharma Dive op: “Het publiek ziet de farmaceutische industrie te kort schieten in haar verantwoordelijkheid voor de maatschappij – een tekortkoming die ernstig en hardnekkig genoeg is om het vertrouwen van het publiek te ondermijnen.”

Waarom zou je negen CEO’s geloven van de bedrijven die jaar in jaar uit miljarden dollars omzet zullen maken als hun COVID-19-vaccins – die zwaar gesubsidieerd worden door de belastingbetaler – goedgekeurd en verkocht worden? Het is duidelijk dat er een enorme financiële stimulans is om de belofte uit te spreken en al het mogelijke te doen om het Amerikaanse volk aan te moedigen hun angsten te overwinnen en zich met deze vaccins te laten vaccineren zodra ze beschikbaar zijn.

 

 

Miljarden Dollars op het spel – COVID-19 Vaccins

De analisten bij investeringsbank SVB Leerink van Boston in Massachusetts (V.S) voorspellen dat Pfizer alleen al $3.5 miljard kan verdienen aan de verkoop van zijn COVID-19-vaccin in 2021 en $1.4 miljard per jaar daarna. De analisten van SVB Leerink zeiden dat ze “verwachten dat het virus endemisch (blijvend aanwezig) wordt in de menselijke bevolking” en dat hun “huidige aanname is dat gevaccineerde mensen om de twee jaar opnieuw moeten worden gevaccineerd om de beschermende immuniteit in stand te houden”. Ze voegden eraan toe: “We gingen in eerste instantie uit van een hoge operationele marge van ongeveer 75%-80%, met minimale verkoop- en marketingkosten, wat anders is dan bij andere farmaceutische producten.”

Fierce Pharma, de nieuwswebsite van de industrie, meldde dat de winst voor Pfizer uit zijn COVID-19 vaccin (BNT162b2) significant zou kunnen zijn “gezien de urgentie onder politici en de algemene bevolking om een einde te maken aan de pandemie.”10

De krantenkop van een recent artikel in The New York Times luidt: “COVID-19 Vaccins Offer Drug Makers Chance at Salvation, Financial and Beyond”. (COVID-19 vaccins bieden medicijnproducenten een kans op verlossing – financieel en zelfs meer dan dat) Het artikel opent als volgt: “Grote winsten lonken voor farmaceutische bedrijven, die hun werk aan vaccins al gebruiken om de inspanningen van politici in Washington, om de prijzen van geneesmiddelen in toom te houden, tegen te gaan”. Het artikel vermeldt een geschatte verkoop van $20 miljard voor COVID-19 vaccins in het eerste jaar dat ze worden geïntroduceerd.11 Het artikel gaat verder:

“Al heel lang zijn geneesmiddelenmakers de meest gehate industrie in Amerika. Bedrijven krijgen onder meer de schuld van het opvoeren van de prijzen van levensreddende medicijnen en het verrijken van zichzelf. Nu de farmaceutische bedrijven op zoek zijn naar vaccins om een einde te maken aan de pandemie van het coronavirus, hoopt de industrie haar publieke imago hiermee op te vijzelen.”11

Het artikel leest meer als een waarschuwing dan als een motie van vertrouwen in de morele integriteit van een rijke en politiek machtige industrie die belooft zich te zullen houden aan “hoge ethische normen en gezonde wetenschappelijke principes” bij de ontwikkeling van COVID-19-vaccins. De plotselinge verklaring van de farmaceutische industrie om zich te houden aan ethisch gedrag klinkt niet erg geloofwaardig.

 

Bron originele artikel: ‘Pharma’s public pledge on COVID-19-vaccines’

Vertaling: Door Frankema

Website

De website van Vaccinvrij wordt steeds uitgebreid.
Ga regelmatig kijken!

 

Gratis boek

Download GRATIS boek: ‘Zorgwekkende gevolgen van vaccinaties’

 

Blog

De informatie op dit blog is onderbouwd met officiële bronnen. De bronnen staan onder de betreffende blogs; iedereen die dat wil kan ze controleren of bestuderen.

In de reguliere voorlichting ontbreken veel specifieke bronnen en relevante informatie. Deel daarom dit blog in uw netwerk. Dit kan door op de social media iconen te klikken aan de linkerkant van deze pagina.

Volg ons op social media

Sinds kort ook actief op Telegram.

Meld u aan voor de nieuwsbrief

 

 

Share This