EU-regelgevers en de WHO roepen op tot stopzetting COVID-boosters – de strategie faalt

door | 17 jan 2022 | COVID-19 vaccin, COVID-19 ziekte

Regelgevers voor geneesmiddelen in de EU, deskundigen van de Wereldgezondheidsorganisatie en de voormalige voorzitter van de COVID-taskforce in het VK verklaren allemaal dat er toenemende aanwijzingen dat mRNA COVID boosters niet werken en dat de strategie moet worden losgelaten. Het onderstaande artikel is eerder gepubliceerd op ‘Childrens Health Defense

 

 

EU-regelgevers en de WHO roepen op tot stopzetting COVID-boosters: “de strategie faalt”

 

Regelgevers op het gebied van geneesmiddelen in de Europese Unie hebben dinsdag 11-01-21 gewaarschuwd dat frequente COVID-boosters het immuunsysteem negatief kunnen beïnvloeden, en dat er momenteel geen gegevens zijn die het aanbevelen van herhaalde doses ondersteunen.

Dit komt een maand nadat EU regelgevers voor geneesmiddelen zeiden dat het zinvol is om “COVID-19 vaccin boosters toe te dienen vanaf drie maanden na de eerste twee doses”, vanwege de bezorgdheid over de Omicron variant.

Volgens het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) zouden voortdurende boosterdoses om de vier maanden het risico kunnen inhouden dat het immuunsysteem van mensen wordt overbelast en dat dit tot vermoeidheid leidt.

In plaats daarvan raadt het agentschap landen aan om de intervallen tussen de boosters te spreiden en hun programma’s af te stemmen op het begin van het koude seizoen op elk halfrond – in navolging van bestaande griepvaccinatie-strategieën.

 
“Hoewel het gebruik van extra boosters deel kan uitmaken van noodplannen, vormen herhaalde vaccinaties met korte tussenpozen geen duurzame langetermijnstrategie”, zei Marco Cavaleri, hoofd vaccinstrategie van het EMA, dinsdag tijdens een persbriefing.

Boosters “kunnen één keer worden gedaan, of misschien twee keer, maar het is niet iets waarvan we kunnen denken dat het voortdurend moet worden herhaald,” zei Cavaleri. “We moeten nadenken over hoe we de overgang kunnen maken van de huidige pandemische setting naar een meer endemische setting.”

Cavaleri zei dat er meer gegevens nodig zijn over de impact van Omicron en een beter begrip van de evolutie van de huidige golf om te beslissen of een vaccin specifiek voor deze nieuwe variant nodig is.

“Voorlopige resultaten van recent gepubliceerde studies laten zien dat de effectiviteit van het vaccin tegen de symptomatische ziekte aanzienlijk vermindert voor Omicron, en de neiging heeft om in de loop van de tijd af te nemen,” zei Cavaleri.

“Het is belangrijk dat er een goede discussie is rond de keuze van de samenstelling van het vaccin om ervoor te zorgen dat we een strategie hebben die niet alleen reactief is. En dat we proberen met een aanpak te komen die geschikt zal zijn om een toekomstige variant te voorkomen,” voegde hij eraan toe.

Vorige maand nog zei Cavaleri namens het EMA dat het zinvol was om COVID-boosters al drie maanden na de eerste twee doses toe te dienen, vanwege de “uiterst zorgwekkende” infectiecijfers.

“Hoewel de huidige aanbeveling is om boosters bij voorkeur na zes maanden toe te dienen, ondersteunen de momenteel beschikbare gegevens een veilige en effectieve toediening van een booster al drie maanden na voltooiing,” zei Cavaleri tijdens een persbriefing in december.

 

 

WHO waarschuwt dat herhaalde boosters geen haalbare strategie zijn tegen nieuwe varianten

 
De Technical Advisory Group on COVID-19 Vaccine Composition (TAG-CO-VAC) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft op 11 januari gewaarschuwd dat “een vaccinatiestrategie op basis van herhaalde boosterdoses van de oorspronkelijke samenstelling van het vaccin waarschijnlijk niet geschikt of duurzaam is”.

De groep van deskundigen, die door de WHO is opgericht om de prestaties van COVID-vaccins te beoordelen, zei dat het verstrekken van nieuwe doses van reeds bestaande vaccins als er nieuwe virusstammen opduiken, niet de beste manier is om een pandemie te bestrijden.

Volgens de TAG-CO-VAC zijn er COVID-vaccins nodig en moeten er vaccins worden ontwikkeld die infectie en overdracht kunnen voorkomen en bovendien ernstige ziekte en sterfte kunnen voorkomen.

Totdat dergelijke vaccins beschikbaar zijn, en naarmate het SARS-CoV-2-virus evolueert, moet de samenstelling van de huidige COVID-vaccins wellicht worden aangepast, aldus de groep.

COVID-vaccins moeten dicht bij de circulerende SARS-CoV-2-varianten liggen, doeltreffender zijn in de bescherming tegen infectie, en een immuunrespons opwekken die breed, sterk en langdurig is, om de behoefte aan opeenvolgende boosterdoses te verminderen, aldus TAG-CO-VAC.

 
“Het is voorbij, mensen,” schreef Alex Berenson, voormalig New York Times-verslaggever en bestsellerauteur. “Afgezien van een paar ongelukkige Israëli’s, zal niemand een vierde dosis van het oorspronkelijke vaccin krijgen.”

Berenson schreef:

“Iedereen met ogen kan zien dat de booster niet werkt tegen Omicron – en als je op dit moment nog geen derde dosis hebt gekregen, waarom zou je? Je krijgt hooguit een paar weken van marginaal verbeterde bescherming in ruil voor potentieel ernstige bijwerkingen.

“In plaats van telkens herhaalde boosters belooft/eist de WHO nu vaccins die gebaseerd zijn op wat de dominante Sars-Cov-2 stam op dit moment is. Die belofte is net zo loos als alle andere beloftes die de gezondheidsbureaucraten en vaccin-producenten hebben gemaakt.”

Berenson merkte op dat er alleen al in het afgelopen jaar ten minste vijf belangrijke “zorgwekkende varianten” zijn geweest, waarvan er twee wereldwijd dominant zijn geworden.

“Zelfs de mRNA-vaccins kunnen niet snel genoeg worden aangemaakt en afgeleverd om de virusstam die de overhand krijgt te evenaren,” zei Berenson. “COVID is sneller dan de wetenschappers.”

 

 

Britse deskundige roept op om COVID te behandelen als een endemisch virus, vergelijkbaar met griep

 

“COVID moet worden behandeld als een endemisch virus dat vergelijkbaar is met de griep en de massavaccinatie moet worden beëindigd na de boostercampagne, aldus Dr. Clive Dix, voormalig voorzitter van de Britse vaccin taskforce.

Volgens de Centers for Disease Control and Prevention verwijst een endemie naar “de constante aanwezigheid en/of gebruikelijke prevalentie van een ziekte of infectueus agens (virus) in een bevolkingsgroep binnen een geografisch gebied”, terwijl een pandemie een “uit de hand gelopen” epidemie is die zich over meerdere landen of continenten heeft verspreid en meestal een groot aantal mensen treft.

“We moeten analyseren of we de huidige boostercampagne gebruiken om ervoor te zorgen dat de kwetsbaren beschermd zijn als dit nodig wordt geacht,” zei hij. “Massale vaccinatie op bevolkingsniveau in het VK moet nu stoppen.”

Dix riep op tot een “ingrijpende heroverweging” van de COVID-strategie van het VK. En hij moedigde de ministers aan om “dringend steun te verlenen aan onderzoek naar COVID-immuniteit dat verder gaat dan antilichamen” en dat ook B-cellen en witte bloedcellen, de zogenaamde T-cellen, omvat.

Dix zei dat er een verschuiving moet komen van virusverspreiding naar ziektebeheersing en dat “het stoppen van de progressie naar ernstige ziekte bij kwetsbare groepen” de toekomstige doelstelling moet zijn.

 

 
Bron originele artikel: EU Regulators, WHO Call for End to COVID Boosters, Citing Evidence Strategy Is Failing

 

 

Website

De website van Vaccinvrij wordt steeds uitgebreid.
Ga regelmatig kijken!

 

Gratis boek

Download GRATIS boek: ‘Zorgwekkende gevolgen van vaccinaties’

 

Blog

De informatie op dit blog is onderbouwd met officiële bronnen. De bronnen staan onder de betreffende blogs; iedereen die dat wil kan ze controleren of bestuderen.

In de reguliere voorlichting ontbreken veel specifieke bronnen en relevante informatie. Deel daarom dit blog in uw netwerk. Dit kan door op de social media iconen te klikken aan de linkerkant van deze pagina.

Volg ons op social media

Sinds kort ook actief op Telegram.

Meld u aan voor de nieuwsbrief

 

 

Share This