Europa bereidt zich voor op Covid-vaccinaties – eerst het vaccin op de markt, dan pas onderzoek naar veiligheid

door | 2 jun 2020 | COVID-19 ziekte, Farmaceutische industrie

Op 27-05-20 bericht het Universitair Medisch Centrum Utrecht UMCU op hun website: “Europa bereidt zich voor op COVID-vaccinaties”. Hieruit komt het onderstaande citaat:

“Wereldwijd zijn er meer dan honderd kandidaat-vaccins tegen COVID-19 in ontwikkeling. Zo’n tien daarvan worden nu al op kleine schaal in mensen getest, vooral in China en Amerika.

 
Omdat vaccins de enige oplossing lijken te zijn voor de coronapandemie, inclusief de bijkomende beperkingen in het dagelijks leven, is er een enorme druk om ze de markt op te krijgen. “Normaal duurt de ontwikkeling van een vaccin zo’n tien tot vijftien jaar, nu moet het binnen een jaar” vertelt Miriam Sturkenboom, hoogleraar Observational Data Analysis en werkzaam in het UMC Utrecht.

 
“Daarbij slaan de ontwikkelaars geen stappen over, maar ze doorlopen elke stap versneld. Als een vaccin dan over enige tijd op de markt komt, zal het waarschijnlijk maar in een aantal duizend mensen getest zijn. Vanwege de korte doorlooptijd is de onderzoeksgroep nu eenmaal gelimiteerd en zullen bepaalde subgroepen als ouderen, zwangeren en kinderen niet of nauwelijks in het onderzoek zijn meegenomen.”
UMC1

 

 

Winst belangrijker dan bijwerkingen

Vaccins zijn de enige oplossing vanuit het perspectief van de fabrikant. Alternatieve geneeswijzen worden van tafel geveegd. De concurrentieslag is gaande. Maar de drie grootste voorstanders van vaccins in Amerika: Peter Hotez, Paul Offit en Dr. Anthony Fauci, hebben zich nu al over de problemen die zich met dit vaccin zullen voordoen uitgelaten. En volgens Bill Gates is het zo waarschijnlijk dat het vaccin ernstige bijwerkingen zal geven dat hij complete juridische vrijwaring van aansprakelijkheid voor vaccinatieschade wil. Voor degenen die het onderstaande filmpje nog niet gezien hebben, het is de moeite waard.

 

 

 
Kortom de kans is zeer groot dat dit vaccin sterfte en ernstige bijwerkingen zal veroorzaken. De “druk om de vaccins op de markt te brengen”, is groot. Dat is niet het probleem van de consument, maar zal het wel worden.

Zoals het er nu uitziet zullen “bepaalde stappen niet worden doorlopen”. En het vaccin zal niet worden getest op bejaarden, zwangere vrouwen en kinderen. Het is niet helemaal duidelijk wat hiermee wordt bedoeld. Maar de sterfte aan COVID doet zich in Nederland zo goed als alleen maar voor bij bejaarden, en risicogroepen (mensen met onderliggende aandoeningen).2 Dus dat zou betekenen dat er een hele grote groep is, die praktisch geen risico loopt op overlijden door COVID-19, wel een risico loopt door een voor hen ‘ongetest’ vaccin. De ongeboren baby’s en kinderen zijn onschuldig, en tot op heden ook niet degenen die gevaar lopen. Evenals het merendeel van de volwassenen. Hoeveel van hen zullen er NIET door COVID-19, maar WEL door het vaccin ertegen – overlijden of ernstige aandoeningen oplopen?

We zullen er in de praktijk – gedeeltelijk – achter komen. De instanties die betrokken zijn bij het onderzoek zoals de WHO, EMA en FDA worden grotendeels gefinancierd door de farmaceutische industrie. En de biografie van de projectleider Miriam Strukenboom vermeld dat zij “dient als expert voor de EMA, WHO en FDA”.3 Ons kent ons en de belangen zijn verstrengeld. Dus de kans is groot dat de ‘Benefit-Risk balance in het voordeel van de industrie zal uitvallen.

 

 

Benefit-Risk balance

“De grote vraag is dan wat de zogeheten benefit-risk balance van die vaccins zal zijn, nadat ze op de markt zijn gebracht. Oftewel: hoe effectief zijn ze als er massaal mee gevaccineerd gaat worden? Hebben ze bijwerkingen en zo ja, welke? En: is de verhouding tussen werkzaamheid en risico’s wellicht anders voor bepaalde subgroepen? Miriam: “Wat je nodig hebt om deze vragen snel en goed te kunnen beantwoorden is een grootschalige – Europese – infrastructuur van data toegang, mensen, kennis en tools, die gefinancierd wordt.”

Met andere woorden: er wordt een Europese infrastructuur op gezet om het onderzoek dat eigenlijk moet plaatsvinden voordat het vaccin op de markt komt, uit te voeren nadat het op de markt komt. En door wie het wordt gefinancierd zegt Miriam er niet bij, maar het laat zich raden. De voorbereidingen zijn in volle gang.

“Het ACCESS-project (vACcine Covid-19 monitoring ReadinESS) moet Europa hiervoor de komende zes maanden in gereedheid brengen. De European Medicines Agency (EMA) heeft een contract afgesloten met het European Pharmacoepidemiology & Pharmacovigilance Research Network en de Vaccine monitoring Collaboration for Europe (vac4eu.org). In deze netwerken hebben het UMC Utrecht en de Universiteit Utrecht (UU) een trekkersrol.”

Naast het RIVM, het LAREB, en het PHARMO instituut is het Vaccine monitoring Collaboration Network for Europe (VAC4EU) een belangrijke samenwerkingspartner.

Miriam: “VAC4EU is een Europese non-profit vereniging waar organisaties lid van kunnen worden. Dat is een goed concept om een langdurige samenwerking te realiseren. Op dit moment nemen al 22 organisaties deel en er melden zich nog steeds nieuwe aan. Zo ontstaat een samenwerking van publieke, relatief onafhankelijke partijen.” VAC4EU heeft via de aangesloten leden bijvoorbeeld toegang tot anonieme gezondheidsdata van meer dan honderd miljoen Europeanen, die in de landen zelf op dezelfde wijze geanalyseerd kunnen worden. “Het is belangrijk dat we die snel in groten getale kunnen analyseren en uitwisselen als er met vaccineren begonnen wordt. Dan weten we continu waar we aan toe zijn.”

 

 

De burger heeft geen idee waar we met dit vaccin aan toe zijn

 
Meisje met vraagtekenIs COVID-19 een opgeblazen pandemie? Hoe zou het zijn als we beginnen met het terugdraaien van de bezuinigingen van het kabinet Rutte, en de ruim 200 miljoen Euro die nu door de Nederlandse overheid wordt gedoneerd aan de WHO om de COVID-crisis te bevechten besteden aan het verbeteren van het aantal IC-bedden en langdurige zorg? Waarom die nadruk op het vaccin? Waarom geen campagne over wat we kunnen doen om ons immuunsysteem sterk te maken of te houden en betere zorg te kunnen verlenen aan zwakkeren in de samenleving, ten tijde van de griep? Waarom wordt ons belastinggeld besteed aan de doelen van de WHO – wereldwijde (verplichte) vaccins – en niet die van de burger – voorlichting over de ziekte en de verschillende mogelijkheden om hiermee om te gaan?

 

 

100 miljoen proefkonijnen

“Vandaag gaat het ACCESS-project van start. Het is de bedoeling dat de hele infrastructuur over zes maanden staat. Dat betekent dat protocollen klaar zijn, dat de benodigde big data toegankelijk en bruikbaar zijn, dat de mensen getraind zijn en elkaar weten te vinden, en dat de benodigde tools gereed zijn (zie hier bijvoorbeeld de toolbox van VAC4EU).

 
Bij de voorbereiding horen ook berekeningen hoe vaak bepaalde ziektebeelden normaliter voorkomen, dus zonder vaccinatie. Miriam: “We gaan voor 100 miljoen mensen in Europa vast berekenen hoe vaak er zonder vaccinatie sprake is van ernstige ziekten als het acuut respiratoir syndroom, anafylactische shock en het Guillain-Barré syndroom. Dit is nodig om meldingen van bijwerkingen, die komen nadat de vaccins worden geïntroduceerd, goed te kunnen interpreteren.

 
Als we beginnen met massaal vaccineren, bijvoorbeeld bij ouderen en zorgpersoneel, dan kunnen we snel zien of er meer ziektegevallen worden gemeld dan we zouden verwachten. De lijst met relevante aandoeningen waarvoor we deze berekeningen willen maken, zijn we nog aan het samenstellen met de WHO en de EMA.”

Dus dit lijkt de aanpak te zijn. Stap 1 berekenen hoeveel mensen normaal de aandoening krijgen. Stap 2: 100 miljoen mensen het vaccin geven en dan kijken of dat aantal toeneemt.

Maar alles hangt natuurlijk af van welke aandoeningen wel of niet in de lijst zullen worden opgenomen! En de instanties die de lijst samenstellen zijn verre van onafhankelijk. In 2015 al zegt Europarlementslid Michelle Rivasi dat EMA voor 80% wordt gefinancierd door de farmaceutische industrie, en de grootste donateur van de WHO op dit moment is Bill Gates. Een zakenman die tot over zijn oren betrokken is bij de logistiek die nodig is om vaccins wereldwijd (verplicht) toe te dienen.4,5 De samenwerking van de farmaceutische industrie en de door de farmaceutische industrie ondersteunde WHO en EMA komt neer op twee handen op één buik. En dat is waarom wij bij voorbaat al moeite hebben om dit initiatief te vertrouwen.

 

 

 
Bronnen:

1. https://www.umcutrecht.nl/nieuws/europa-bereidt-zich-voor-op-covid-vaccinaties?fbclid=IwAR235SbLKeWVrPmzhzBd9PZlOxMOVhpTgZ1j60JETaWfSC1WOMTJkCMGPDo
2. https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/grafieken
3. https://www.umcutrecht.nl/en/research/researchers/sturkenboom-miriam-mcjm
4. https://www.youtube.com/watch?v=vBR42kkZlyM
5. https://stichtingvaccinvrij.nl/bill-gates/

 

 

 
Over de auteurs

Ellen Vader verzamelt en verspreidt informatie over vaccins en aan vaccins gerelateerde onderwerpen. Zij is moderator van de Facebookgroep van de stichting Vaccinvrij

Door Frankema is moeder van twee vaccinvrije, inmiddels volwassen kinderen, schrijfster van het boek ‘Vaccinvrij – ouders, artsen en wetenschappers over vaccins en vaccinvrij opgroeien’, en initiatiefneemster van de stichting Vaccinvrij.

Website

De website van Vaccinvrij wordt steeds uitgebreid.
Ga regelmatig kijken!

 

Gratis boek

Download GRATIS boek: ‘Zorgwekkende gevolgen van vaccinaties’

 

Blog

De informatie op dit blog is onderbouwd met officiële bronnen. De bronnen staan onder de betreffende blogs; iedereen die dat wil kan ze controleren of bestuderen.

In de reguliere voorlichting ontbreken veel specifieke bronnen en relevante informatie. Deel daarom dit blog in uw netwerk. Dit kan door op de social media iconen te klikken aan de linkerkant van deze pagina.

Volg ons op social media

Sinds kort ook actief op Telegram.

Meld u aan voor de nieuwsbrief

 

 

Share This