De griepprik – overzicht van de feiten

door | 14 dec 2016 | Overig

Risicogroepen (RIVM)

jongen met de griep* Mensen met longziekten en aandoeningen aan de luchtwegen, zoals astma, chronische bronchitis of longemfyseem;
* Mensen met hartziekten, zoals mensen die een hartaanval gehad hebben, mensen die hartklachten hebben zoals hartritmestoornissen, of mensen die een hartoperatie hebben ondergaan;
* Mensen met diabetes (suikerziekte); niet alleen mensen die insuline spuiten, maar ook de mensen die tabletten met bloedsuikerverlagende middelen slikken of een diabetesdieet volgen;
* Nierpatiënten; vooral als de nieren door een ziekte niet goed werken (dus niet bij nierstenen);
* Mensen met weinig weerstand door andere ziekten of door een medische behandeling; bijvoorbeeld mensen die recent een beenmergtransplantatie hebben ondergaan, mensen die met hiv zijn geïnfecteerd, mensen waarbij de milt is verwijderd (asplenie), mensen met een auto-immuunziekte, mensen met leukemie (bloedkanker) en mensen die chemotherapie of bestraling ondergaan;
* Kinderen vanaf 6 maanden tot 18 jaar die langdurig salicylaten gebruiken (bijvoorbeeld bij chronische darmaandoeningen);
* Personen met een verstandelijke handicap die in een instelling wonen;
* Personen met verminderde weerstand tegen infecties, bijvoorbeeld door levercirrose;
* Verpleeghuisbewoners die niet vallen onder bovengenoemde categorieën;
* Mensen van 60 jaar en ouder. Voor deze mensen is het belangrijk dat zij jaarlijks tussen half oktober en half november de griepprik halen.
* Dat geldt ook voor vrouwen uit bovenstaande groepen die zwanger zijn. (1)

Merendeel voor niks gevaccineerd

Steeds minder mensen halen een griepprik. Ook dit jaar hebben weer minder mensen dan het jaar daarvoor gehaald. Het is voor het zesde jaar op rij dat het aantal mensen dat een griepprik haalt, gedaald is. Nederlands Huisartsen Genootschap: “Het is moeilijk om bij preventie precies aan te geven wie risico lopen: een op de tien mensen krijgt griep en negen van de tien zijn dus voor niks gevaccineerd.” (2)

Werkzaamheid

– De griepprik werkt minder goed als het eigen afweersysteem niet goed werkt. Bijvoorbeeld door ouderdom, ziekte of medicijnen. U kunt besmet worden met een griepvirus dat niet in de griepprik zit. Dan krijgt u toch griep. (3)
– Tussentijds vaccinonderzoek in Canada toonde aan dat het 2014/2015 vaccin weinig of geen bescherming bood tegen de circulerende A(H3N2) griepstam. (4)
– De griepprik werkt dit jaar (2014-2015) amper. Een groot deel van de bijna drie miljoen Nederlanders die het vaccin hebben gekregen, is voor hooguit 10 tot 20 procent beschermd tegen het circulerende griepvirus. Virologen erkennen de dramatisch slechte effectiviteit van het griepvaccin van dit jaar. Prof. dr. Ab Osterhaus van de Universiteit van Utrecht betitelt het vaccin als een ’mismatch’. (5)
– Volgens Amerikaanse artsen in het vakblad The Lancet Infectious Diseases is de werkzaamheid van de griepprik alleen aangetoond bij jongvolwassenen. Bij ouderen boven de 65 jaar is nauwelijks onderzoek gedaan naar het nut van de prik, terwijl er alle reden is om te denken dat het vaccin bij hen minder goed werkt: hun afweer reageert immers minder goed. (6)

Zwangeren

– Bijsluiters griepvaccins ontraden het vaccineren van kinderen onder de 6 mnd.
– In de Vlaamse gezondheidsdoelstelling die dateert van april 2012, staat dat tegen 2020 de helft van de zwangere vrouwen tegen seizoensgriep gevaccineerd moet zijn. (7)

Op de werkvloer

– Soms willen werkgevers de griepprik verplicht stellen voor al hun werknemers. Of er ontstaat een schemergebied: de prik is niet verplicht, maar je wordt er natuurlijk wél op aangekeken als je zonder prik toch ziek wordt. Wel hebben deskundigen al aangeven dat 60% van de werknemers die ingeënt worden toch nog griep oplopen. (8)
– ‘Werknemers verplichten tot een griepprik is niet toegestaan.’ (9)

Bijwerkingen

Het aantal meldingen in het seizoen 2013-2014 is toegenomen met 57,5% ten opzichte van vorig seizoen. (10)
Aantal gemelde bijwerkingen (Lareb): 1.998 – Ernstig: 210
(11)

Bijwerkingen griepvaccin

Zeer vaak bij volwassenen en ouderen:

 • Hoofdpijn
 • Spierpijn
 • Een algemeen gevoel van onwelzijn, ongewone vermoeidheid of zwakte
 • Reacties op de plaats van de injectie : pijn, roodheid, zwelling, verharding, jeuk

Vaak bij volwassenen en ouderen:

 • Gewrichtspijn
 • Meer zweten dan normaal
 • Reacties op de plaats van de injectie: blauwe plek, jeuk
 • Rillen, koorts , een algemeen gevoel van onwelzijn, ongewone vermoeidheid of zwakte

Soms bij volwassenen en ouderen:

 • Zwelling van de klieren in de hals, oksel of lies
 • Slaperigheid, duizeligheid
 • Misselijkheid diarree
 • Ziekte die lijkt op griep

Bron: bijsluiters griepvaccins (Vaxigrip/Influvac)

Bijsluiters griepvaccins

Nederland:

http://www.rivm.nl/Onderwerpen/V/Vaccins/Bijsluiters_vaccins/Bijsluiters_griepvaccins

België:

www.zorg-en-gezondheid.be/bijsluiters-vaccins-beschikbaar-in-belgi%C3%AB

Kwik/thimerosal

(Bevestiging van fabrikant): ‘Er wordt door Sanofi Pasteur MSD in Nederland geen Vaxigrip geleverd dat thiomersal (kwik/mercure) bevat‘.

Waarschuwing

– Alle influenzavaccins zijn gecontra-indiceerd bij personen met allergie aan kippeneieren of kippenei-eiwitten. Daarenboven is het levend influenzavaccin gecontra-indiceerd in volgende situaties:

– Immunodepressie als gevolg van een aandoening (o.a. symptomatische HIV-infectie, leukemie, lymfoom) of een immuunsuppressieve behandeling (bv. door hoge doses systemische corticosteroïden, TNF-remmers, methotrexaat, antitumorale middelen).

-Behandeling met acetylsalicylzuur = aspirine (gezien de theoretische mogelijkheid van optreden van Reye syndroom door gebruik van acetylsalicylzuur bij infectie met het influenzavirus). (12)

Jaarlijks griepvaccin niet goed voor zwakkere kinderen

Kinderen met een verzwakt immuunsysteem moeten eigenlijk ieder jaar een griepprik krijgen, maar dat vaccin kan hen juist vatbaarder maken voor gevaarlijkere virussen en epidemieën. Het standaardgriepvaccin verzwakt hun immuunsysteem namelijk nog meer. Dat doet het door verstoring van de productie van killer-T-cellen, die onderdeel zijn van de natuurlijke afweer van het lichaam tegen virussen. Aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam hebben wetenschappers ontdekt dat het T-celgehalte veel hoger is bij kinderen die de jaarlijkse griepprik niet hebben gekregen. Zij vrezen dat deze standaardinenting met het griepvaccin een generatie van kinderen creëert die alleen maar vatbaarder is voor steeds virulentere griepuitbraken en -pandemieën. (13)

Slechts 13% ziekenhuismedewerkers tegen griep ingeënt

Uit onderzoek blijkt dat de vaccinatiegraad onder medewerkers van 45 Nederlandse ziekenhuizen in de winter van 2012-2013 13% was. Dit is aanzienlijk lager dan de vaccinatiegraad van 62% bij de Nederlandse hoog-risicopopulatie in dezelfde periode. (14)

Griepprik werkt niet voldoende zeggen experts

– Er is veel discussie over de waarde van griepvaccinatie voor gezonde 60-plussers. Volgens critici is niet bewezen dat deze ouderen baat hebben bij de jaarlijkse griepprik. Op dit moment zijn er geen goede argumenten om gezonde zwangere vrouwen te vaccineren tegen griep. Dit schrijft de Gezondheidsraad in een uitgebracht advies aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. (15)

– De achterliggende jaren heeft de Gezondheidsraad diverse keren geadviseerd over risicogroepen die in aanmerking komen voor de jaarlijkse gratis griepprik. Het laatst gebeurde dat in september 2011. Er is echter veel discussie over de bewijskracht van de onderzoeksgegevens waarop de adviezen gebaseerd zijn. Een speciale commissie is op verzoek van minister Schipper bijeengekomen om hierover te brainstormen. Het wachten is op een advies over het al dan niet doorgaan met het verstrekken van de griepprik en het daaraan hangende prijskaartje van meer dan € 60.000.000. Interessant om dan eens een kijkje te nemen wie er zoal in deze commissie zetelt : 14 Nederlandse virologen/hoogleraren, waaronder Ron Fouchier (bekend van het gemanipuleerde vogelgriepvaccin) en Marc Van Ranst uit België (de ‘griepcommissaris’)…
Bron : Graadmeter nr 3, Jaargang 29, september 2013 – Gezondheidsraad (pdf google)
– Huisarts Hans van der Linde geeft tenslotte in een radio-interview heel helder aan waarom hij verwacht dat het advies zal zijn te stoppen met de griepprik. Volgens hem is er ruim voldoende (internationaal) bewijs van de ineffectiviteit van de griepprik en in medische kringen is het draagvlak laag. Ook geeft hij aan dat er wel degelijk bijwerkingen zijn, maar dat deze simpelweg niet onderzocht zijn. Plus het feit dat huisartsen zo’n € 6.000,- per jaar verdienen aan het zetten van de prik, wat behoorlijke belangenverstrengeling met zich meebrengt. (16)

De Overbodige Griepprik

De griepprik is gratis voor ouderen en mensen met een chronische ziekte, maar kost de overheid jaarlijks 55 miljoen euro. Volgens het RIVM, dat verantwoordelijk is voor de vaccinatiecampagne, beschermt de prik tegen de ernstige gevolgen van influenza. Maar klopt dat eigenlijk wel? Hoe effectief is het vaccin? Griepdeskundigen uiten daarover in ZEMBLA hun twijfels. (17)

Daling vaccinatiegraad

22 oktober 2016: De R van griep zit weer in de maand. Wie ouder is dan 60 of tot een zogenaamde risicogroep behoort, kan elk jaar in oktober en november een griepprik halen. Maar steeds minder mensen doen dat. Hoe komt dat, en is dat erg? (18)

Narcolepsie en het Mexicaanse griepvaccin

Ouders van 14 kinderen die ziek zijn geworden door de inenting tegen de Mexicaanse griep stellen de Nederlandse staat aansprakelijk. De advocaat van de getroffen gezinnen heeft de dossiers van de 14 kinderen aan de overheid gestuurd. Het gaat om kinderen die een ernstige slaapziekte hebben ontwikkeld na de inenting in 2009. Het is voor het eerst dat de Nederlandse overheid aansprakelijk wordt gesteld voor vaccinatieschade. Het gaat om het middel Pandemrix van fabrikant Glaxo Smith Kline (GSK). Internationaal onderzoek wijst uit dat er zeer waarschijnlijk een link is tussen het zetten van deze prik en de slaapziekte narcolepsie. Dit is een ernstige aandoening die het slaap-waak ritme verstoort. Letselschade-advocaat John Beer vertegenwoordigt de ouders van de groep van 14. “Wij zijn er echt van overtuigd dat dit zeer ernstig is en dat het zeer ernstige ingrijpende gevolgen heeft voor een heel mensenleven. Op alle fronten eigenlijk worden die kinderen benadeeld, dat mag de overheid zich wel aanrekenen.(19)

Opnieuw mismatch griepprik 2015-2016

Het griepvaccin dat ouderen en chronisch zieken moet behoeden voor de griep, sluit voor het tweede jaar op rij niet volledig aan bij de virussen die rondwaren. (20)

Bronnen
 1. www.rivm.nl/Onderwerpen/G/Griep/Griepprik/Voor_wie_is_de_griepprik
 2. www.plusonline.nl/griep-en-verkoudheid/minder-mensen-halen-griepprik
 3. www.rivm.nl/Onderwerpen/G/Griep/Griepprik/Veelgestelde_vragen_griepprik/Hoe_werkt_de_griepprik
 4. www.eurosurveillance.org/
 5. www.telegraaf.nl/reportage/23653626/__Griepprik_doet_niks__.html
 6. www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099%2811%2970295-X/abstract
 7. www.standaard.be/cnt/dmf20130925_00759626
 8. werkwacht.nl/artikel/griepprik/
 9. www.hr-kiosk.nl/hoofdstuk/beloningscomponenten/griepprik
 10. www.lareb.nl/Nieuws/2014/Rapportage-meldingen-griepvaccin-seizoen-2013-2014
 11. databank.lareb.nl/Bijwerkingen/Result?formGroup=Injectie&atc=J07BB02&lang=nl&drug=INFLUVAC+%28INFLUENZAVACCIN+2014%2F2015+SUBUNIT%29
 12. www.bcfi.be/nieuws/index.cfm?welk=708&category=GOW
 13. www.medischdossier.org/archief/jaargang_14/nummer_3/nieuwsbericht_799/jaarlijks-griepvaccin-niet-goed-voor-kinderen.html
 14. www.ntvg.nl/artikelen/lage-influenzavaccinatiegraad-onder-ziekenhuismedewerkers/volledig
 15. www.gezondheidsraad.nl/nl/nieuws/griepprik-gezonde-ouderen-wel-gezonde-zwangeren-niet
 16. centrumvitaal.nl/de-kritische-huisarts-hans-van-der-linde-over-vaccineren/
 17. www.youtube.com/watch?v=2J1s-0hoiG4&feature=youtu.be
 18. kassa.vara.nl/media/365830
 19. gezondheid.eenvandaag.nl/tv-items/68903/nederlandse_staat_aansprakelijk_gesteld_voor_vaccinatie
 20. www.ad.nl/gezond/opnieuw-mismatch-tussen-griepprik-en-heersende-griep~a14ba7d2/

Over de auteur: Ellen Vader onderzoekt, verzamelt en schrijft over vaccin-gerelateerde onderwerpen voor Vaccinvrij

Website

De website van Vaccinvrij wordt steeds uitgebreid.
Ga regelmatig kijken!

 

Gratis boek

Download GRATIS boek: ‘Zorgwekkende gevolgen van vaccinaties’

 

Blog

De informatie op dit blog is onderbouwd met officiële bronnen. De bronnen staan onder de betreffende blogs; iedereen die dat wil kan ze controleren of bestuderen.

In de reguliere voorlichting ontbreken veel specifieke bronnen en relevante informatie. Deel daarom dit blog in uw netwerk. Dit kan door op de social media iconen te klikken aan de linkerkant van deze pagina.

Volg ons op social media

Sinds kort ook actief op Telegram.

Meld u aan voor de nieuwsbrief

 

 

Share This