Houd ons voedsel gen-tech vrij!

door | 7 jul 2023 | Overig

Hoe blijf je gezond als je niet vaccineert? Er wordt ons geleerd dat als we niet gevaccineerd zijn, we niet “beschermd” zijn. Maar wat ons geleerd zou moeten worden is dat gezondheid de beste bescherming tegen ziekte is. En dat een van de beste dingen die je voor gezondheid kunt doen is letten op wat je eet!

Dit lijkt nu meer dan ooit het geval te zijn.

Binnenkort wordt in de EU voorgesteld om het gebruik van gentechniek CRISPR-Cas niet te vermelden op etiketten. Hoe weet ik dan of er geknutseld is met mijn eten? Wil jij kunnen blijven kiezen voor gentechvrij? Teken deze petitie! Bij 40.000 handtekeningen komt het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer en er zijn er nu zo’n 25.000.
 
 

Wat is CRISPR-Cas?

 
CRISPR-Cas is een vorm van genetische modificatie waarmee je heel precies DNA kunt aanpassen. Voorstanders van CRISPR-Cas hopen met de techniek sneller gewassen te kunnen ontwikkelen die beter bestand zijn tegen droogte, ziektes en plagen, die aantrekkelijker zijn voor consumenten en die meer voedselzekerheid bieden. Of dat ook lukt is vraag één. Daarbij is er nog een keerzijde: als besloten wordt CRISPR-Cas niet meer onder regelgeving voor GMO te scharen, dan betekent dat er voor gewassen gemodificeerd met deze techniek geen verplichte risicoanalyse en etiketteringsplicht meer nodig is. Daardoor kunnen deze gewassen onzichtbaar in de productie- en voedselketen terecht komen. En dan weten we niet meer of we iets eten dat genetisch gemodificeerd is, of dat er in de gewassen die boeren telen een gentech-component zit. En daarmee verdwijnt de keuzevrijheid voor jou als consument én voor de boer. Daarnaast kan de biologische sector dan ook niet meer garanderen dat ze gentechvrij blijft. Gentechnieken zijn nu niet toegestaan in de biologische sector, maar met de dreigende deregulering (aanpassing van de wet) van de CRISPR-Cas techniek weten we het dus niet meer.

Meer weten over CRISPR-Cas? Zembla maakte er een aflevering over. Bekijk hem hier.
 
 

Is er een alternatief voor gentechnologie?

 
Jazeker! Denk bijvoorbeeld aan biologische veredeling waarmee de bio-sector nieuwe phytophthora-resistente aardappelrassen ontwikkelde. Daardoor zijn er in een paar jaar tijd zo’n 30 nieuwe rassen beschikbaar gekomen. Met zaadvaste veredeling wordt zaadgoed vermeerderd waarmee boeren zelf vrij mee verder kunnen veredelen, zodat ze niet afhankelijk hoeven te zijn van de grote zaadbedrijven. Deze klassieke manier van veredeling kost iets meer tijd, maar is wel vrij te gebruiken. De CRISPR-Cas-methode kost veel geld. Via patenten zullen de investeringen moeten worden terugverdiend. Dit maakt de afhankelijkheid van de grote zaadfirma’s nog groter en brengt vrije gentechvrije veredeling nog verder in gevaar.
 
Meerinfo: Gentechvrij voedsel
 

 
Teken de petitie! klik hier
 

 

Website

De website van Vaccinvrij wordt steeds uitgebreid.
Ga regelmatig kijken!

 

Gratis boek

Download GRATIS boek: ‘Zorgwekkende gevolgen van vaccinaties’

 

Blog

De informatie op dit blog is onderbouwd met officiële bronnen. De bronnen staan onder de betreffende blogs; iedereen die dat wil kan ze controleren of bestuderen.

In de reguliere voorlichting ontbreken veel specifieke bronnen en relevante informatie. Deel daarom dit blog in uw netwerk. Dit kan door op de social media iconen te klikken aan de linkerkant van deze pagina.

Volg ons op social media

Sinds kort ook actief op Telegram.

Meld u aan voor de nieuwsbrief

 

 

Share This