Opsluiting van onze ouderen is (nog) niet rechtsgeldig?

door | 6 jun 2020 | COVID-19 ziekte, Overig

Er zijn vele mensen in Nederland die zich afvragen wat er aan de hand is. Burgers delen hun verhaal, informeren zich en of zoeken uit wat hun rechten zijn. Het zijn gewone, normale, liefdevolle en verstandige burgers. En eindelijk… ze kunnen niet langer worden weggezet als complotdenkers of antivaxxers. Het middel is erger dan de kwaal. Ouderen die ongevraagd door de overheid ‘beschermd worden’ met sociaal isolement, worden niet beschermd. Ze gaan hard achteruit, kwijnen weg en sterven van ellende en eenzaamheid. Wie van u voelt dat we hier niet langer in mee kunnen gaan? Het onderstaande bericht bereikte mij, ik hoop dat het vele mensen mag inspireren.

 

 

Bevrijd uit lockdown

Na veel onderzoek en telefoontjes hebben wij onze moeder uit haar LOCKDOWN bevrijd op 27-05-2020. Zij mag weer naar buiten en zonder consequenties weer naar binnen! Hier is mijn verhaal:

Zoals velen met mij, weten wij dat ouderen nog steeds in de lockdown zitten. Zo ook mijn moeder van 83 jaar. In de afgelopen maanden zag ik haar, allebei aan een kant van een raam.

In de laatste 3 weken was er veel verdriet. Zij wilde dit niet laten zien, maar de tranen stonden haar in de ogen. Mijn gevoel van weerstand werd met de dag groter. Hoe kan het nu zijn dat de ouderen nog steeds muurvast zitten? Waarom kunnen ook zij niet even een blokje om, of met gepaste afstand samen op het terras voor het verzorgingshuis zitten? Ook kreeg ik verhalen te horen van andere ouderen die straf kregen en 14 dagen in quarantaine gingen als ze even stiekem door een hoog stalen hek met familie hadden gesproken!

De weerstand werd nog meer gevoed door deze verhalen. Ik dacht, hebben we het hier over mensen? Of over dieren? Vorige week was ik weer bij haar. En ik zag een zielig hoopje mens. Bijna niet meer verstaanbaar door haar zachte stem. Haar huidskleur was wit, en haar ogen stonden droevig. Ik maakte een grapje, maar er kwam geen lach meer. Even was ik stil, om daarna haar te vragen: ‘Mam, als ik jou hieruit kan krijgen, zou je dit dan willen? En zou je dit durven’?

 
Haar antwoord was volmondig ‘Ja’! Zij vulde dit aan en zei, ‘Liever dood, dan nog langer vast zitten’! ‘Want zo ga ik ook dood’! Het was duidelijk. Dit kon niet langer meer. Ik moest iets doen. Natuurlijk had ik geen idee wat te doen en waar te beginnen. Maar ik had een missie. Ik begon met bellen met het afdelingshoofd. Zij kon niets doen want zij was bang voor haar baan. Ondanks dat ook zij aangaf dat zij het ook allemaal lang vond duren. Ik heb haar een voorstel gedaan. Wat nu als ik 2x per week mijn moeder ophaal en haar veilig met gepaste afstand bij mij in de tuin een kopje koffie laat drinken? Dan breng ik haar voor het avondeten weer terug. En dan weten jullie dat het op een veilige manier gaat.

Zij durfde het niet aan. Maar er was toevallig dezelfde middag nog groepsoverleg met de directeur. Zij zou het voorleggen, want ze vond het voorstel best een goed idee. Later belde zij terug. De directeur wilde er niets van weten en veegde het direct van tafel!

Toen ging ik het internet op. RIVM-site, daar stond niets over de opsluiting van ouderen. Alleen dat het een advies was. Daarna het wetboek erbij gepakt. Daar was alleen te vinden dat mensen nooit vastgehouden mogen worden. Artikel 11 van de grondwet, Artikel 15 van de grondwet en Artikel 22 van de grondwet waren duidelijk (aanrader om dit te lezen).

Daarna het RIVM gebeld. Daar werd mij uitgelegd dat zij niet gaan over de regels. Zij geven alleen adviezen. Oké, dacht ik, dat is dan best gek als iedereen mij vertelt dat zij de regels van het RIVM opvolgen (ook Rutte). Het zijn dus geen regels, maar aanbevelingen. Dat is iets heel anders!

Weer gebeld met het verzorgingshuis en gevraagd of iemand met meer bevoegdheid mij te woord kon staan. Dit werd de directeur. Best een uitdaging omdat ik zijn standpunt al wist. Hij belde mij terug in de middag. Een gesprek van 45 min. Ik heb hem uitgelegd dat ik het niet meer aan mijn moeder verkopen kon dat zij nog steeds vast moest blijven zitten. En dat haar geestelijke en lichamelijke gesteldheid erg achteruitging. Dat ik vond, dat dit nooit de bedoeling kan zijn van ‘beschermen’. Ook hij kwam weer met regels van RIVM, en overheid. Ik wist hier inmiddels natuurlijk al veel vanaf, en ben de confrontatie aangegaan.

 
Ik heb hem uitgelegd dat dit nergens beschreven stond. En dat de wet iets anders zegt. En dat het vasthouden van mensen dus gijzeling is. Wat weer strafbaar is. Hij verschool zich achter het feit dat het niet wettelijk onderbouwd was en hij geen idee had wat de wet beschreef. Ergens in mij begon iets te borrelen. De antwoorden van hem waren niet logisch. Ik ben toen weer met het plan gekomen. Wat nu, zei ik, als ik 2x per week mijn moeder ophaal. En dat zij onder toezicht van mij met mij mee gaat naar mijn achtertuin. Zodat zij daar even een kopje koffie kan drinken en dan breng ik haar ook weer voor het avondeten weer terug. Nou dit kon niet. Want wat als zij corona mee terug nam! Dan kon het hele huis besmet worden. Ik hoorde alleen maar angst, angst, angst.

Hoezo? Vroeg ik. Als ik gezond ben en zij ook en we houden 1,5 meter afstand, dan kan er geen besmetting plaats vinden. Daarbij, corona besmettingen zijn er bijna niet meer. Maar nee, hij hield zijn poot stijf. Hij begon zelfs te schermen met, ‘Als uw moeder dan corona krijgt, is het uw schuld’! ‘Wilt u dit op uw geweten hebben’? Het gesprek werd er niet vrolijker op (in deze fase moet men sterk gaan staan, want de weerstand die deze mensen bieden is enorm!).

Ik was er klaar mee. Ik heb hem verteld, ‘het gaat niet om wat u of ik wil’. Ook niet of zij wel of niet besmet wordt. En ook niet dat u of de rest het een beter idee vindt. Het gaat erom dat mijn moeder het recht heeft op haar vrijheid! En als zij het risico wil nemen het nog altijd haar keuze zal zijn! En als nergens beschreven staat, dat het vastzetten van ouderen rechtsgeldig is? Dat ik het verzorgingshuis dan aan zal klagen! Dat dit niet is wat ik wil, maar dat er dan helaas geen andere manier meer is (dit had ik ook echt gedaan).

Weer het internet op. Wie staat er boven deze directeur, wie kan ik nog meer bellen? De klachtenafdeling. Ook hier weer een gesprek over de rechten van de mens. Dit was een verrassend gesprek, want wat ik al uitgezocht had, wisten zij nog niet. Maar zij nam het wel serieus en beloofde dat zij op zoek ging naar antwoorden. Later belde zij terug. Zij was zeer onder de indruk van het speurwerk wat ik gedaan had. En ik denk dat zij iemand geraadpleegd heeft die verstand van de wet heeft, want zij wist ineens heel veel.

En zij zei, ‘u heeft gelijk’! De regels die gemaakt worden zijn inderdaad advies regels! En als uw moeder het huis wil verlaten mag niemand haar tegen houden. Het verzorgingshuis moet haar laten gaan en er mogen geen consequenties zijn in de vorm van 14 dagen quarantaine. Uw moeder huurt de kamer en neemt service af. Daar betaalt zij voor en dit is contractueel vast gelegd. En aangezien uw moeder via een vrijwillige weg, zonder dwang opname en zonder bijzondere hulp binnen gekomen is, heeft zij beschikking over haar eigen wil. Ook vertelde zij dat landelijk al een aantal ouderen ook op deze manier hun vrijheid in deze laatste weken terug gekregen hebben.

 
Ik was even stil. Even ging er van alles door mij heen. Wat is hier nu eigenlijk gebeurd? Met al die ouderen, in Nederland? Wat is er met ons mensen gebeurd dat wij dit niet eerder gezien hebben?

Het voelde alsof het doek viel. Waarom geloven wij alles wat wij horen? Het is nog iets waar ik met mijzelf nog mee om de tafel moet. Maar, mijn moeder mag eruit! Ik mocht haar eventueel direct ophalen! En zij zou dit ook direct doorbellen naar de directeur en de leidinggevenden. Ik heb direct mijn moeder gebeld met het goede nieuws. Die kon even niet meer praten. Het was allemaal erg veel voor haar geweest.

Dezelfde avond kwam er een verhaal via facebook binnen. Weer zo’n schrijnend geval van een oudere. Ik voel mij nu verplicht mijn verhaal te vertellen. En tegen iedereen die dit wil horen, zeggen” “Er is een weg. Wat hier gebeurd is, mag niet. En kan niet!” Ik moet erbij zeggen, dit verhaal gaat over mijn moeder die vrijwillig een kamer huurt en service afneemt. Ik weet niet hoe het zit met mensen die in andere situaties in een lockdown zitten. Maar mijn raad zou zijn, ga op zoek. Vraag advies van een jurist. Ik heb dit alles in 4 dagen bereikt. En als u niet goed bent in onderhandelen? Vraag hulp van iemand die u helpen kan. En komt het op een advocaat aan? Doe dit dan als familie. Dat kan de kosten drukken.

Wat er ook gaat gebeuren in de toekomst. Ook al komt corona weer terug, mijn moeder gaat nooit meer opgesloten worden als zij dit niet wil. Het wordt de hoogste tijd dat wij de ouderen bevrijden! En hun nooit weer op laten sluiten!

Met dank aan deze moedige en doorzettende dochter die haar verhaal naar buiten brengt!

 

 
 
Vindt u deze informatie belangrijk? Deel het met een vriend(in) middels een van de mogelijkheden (Facebook, Twitter etc.) onder de knoppen links op dit scherm

Website

De website van Vaccinvrij wordt steeds uitgebreid.
Ga regelmatig kijken!

 

Gratis boek

Download GRATIS boek: ‘Zorgwekkende gevolgen van vaccinaties’

 

Blog

De informatie op dit blog is onderbouwd met officiële bronnen. De bronnen staan onder de betreffende blogs; iedereen die dat wil kan ze controleren of bestuderen.

In de reguliere voorlichting ontbreken veel specifieke bronnen en relevante informatie. Deel daarom dit blog in uw netwerk. Dit kan door op de social media iconen te klikken aan de linkerkant van deze pagina.

Volg ons op social media

Sinds kort ook actief op Telegram.

Meld u aan voor de nieuwsbrief

 

 

Share This