Probiotica, een alternatief voor vaccinatie? – uit PlaceboNocebo 35

door | 16 jan 2018 | Ongevaccineerde kinderen

PlaceboNoceboEen van de belangrijkste oorzaken van een verzwakte weerstand tegen virussen en bacteriën is een verstoorde darmflora of een verstoord bacterieel evenwicht in de darmen. Een verstoorde darmflora verlaagt bovendien de respons op vaccinatie. Probiotica worden daarom soms gebruikt als adjuvant voor vaccins (een hulpstof om de immuunrespons te verhogen).

Het herstellen van de darmflora is een sleutelfactor voor een goede weerstand, voor de werking van vaccins en voor het voorkomen van neurologische en immunologische complicaties. Suppletie met probiotica is mogelijk een alternatief voor vaccinatie. Het heeft in ieder geval een veel bredere werking dan vaccinatie en het is veel veiliger.

Er is voldoende bewijs voor de effectiviteit van probiotica voor het voorkomen en behandelen van infectieziekten. De darmflora beïnvloedt heel het metabolisme en suppletie met probiotica heeft een brede werking met gunstige effecten in heel het lichaam (Surendran Nair M, 2017).

Infectieziekten waartegen gevaccineerd wordt, blijven wereldwijd een belangrijke doodsoorzaak bij kinderen. Elk jaar sterven naar schatting een miljoen kinderen onder de vijf jaar aan infectieziekten, vooral in de ontwikkelingslanden en vooral aan luchtweginfecties door pneumokokken en rotavirusinfecties. Omdat vaccinatie van alle kinderen met meerdere doses of herhalingsdoses moeilijk haalbaar is in de ontwikkelingslanden, is men op zoek naar strategieën voor een betere en langdurigere bescherming met slechts één dosis. Probiotica worden beschouwd als een van de doeltreffendste manieren om dat te bereiken (Licciardi PV, 2011).

Zowel gelijktijdige inname van probiotica als het gebruik van probiotica als een adjuvant in het vaccin verbetert de respons op vaccinatie (Maidens C, 2013; Sharma K, 2014).

Er is niet onderzocht of probiotica vaccinatie kan vervangen. Het maakt niet immuun (vaccinatie ook niet), maar verhoogt wel de weerstand tegen alle virale, bacteriële, parasitaire en schimmelinfecties. Het vermindert de ernst en de duur van infecties en de kans op complicaties. Het vermindert ook de kans op neurologische of immunologische aandoeningen in plaats van ze te verhogen. Probiotica zijn niet neurotoxisch, immunotoxisch of kankerverwekkend en hebben geen additieven of adjuvanten nodig. Ze hebben ook geen ernstige bijwerkingen.

Op basis van de huidige kennis van de eigenschappen van probiotica kan verwacht worden dat probiotica een doeltreffend en veilig alternatief zijn voor vaccinatie (Hsieh MH, 2014; Amdekar S, 2010).

Bronnen:

  1. Amdekar S, Dwivedi D, Roy P, et al. Probiotics: multifarious oral vaccine against infectious traumas. FEMS Immunol Med Microbiol. 2010 Apr;58(3):299-306.
  2.  Hsieh MH. The microbiome and probiotics in childhood. Semin Reprod Med. 2014 Jan;32(1):23-7.
  3. Licciardi PV, Tang ML. Vaccine adjuvant properties of probiotic bacteria. Discov Med. 2011 Dec;12(67):525-33.
  4. Maidens C, Childs C, Przemska A, et al. Modulation of vaccine response by concomitant probiotic administration. Br J Clin Pharmacol. 2013 Mar;75(3):663-70.
  5. Sharma K, Malik B, Goyal AK, et al. Development of probiotic-based immunoparticles for pulmonary immunization against Hepatitis B. J Pharm Pharmacol. 2014 Nov;66(11):1526-33.
  6. Surendran Nair M, Amalaradjou MA, Venkitanarayanan K. Antivirulence Properties of Probiotics in Combating Microbial Pathogenesis. Adv Appl Microbiol. 2017;98:1-29.

 

© Hilde Maris, 2017

Over de auteur: Hilde Maris is medisch journalist en schrijft voor het Belgische blad Placebo Nocebo. Bovenstaand artikel is een Fragment uit PlaceboNocebo 35. In uitgave Januari/Februari van Pacebo Nocebo staan veel artikelen over vaccineren. Voor informatie over lidmaatschap of het bestellen van losse nummers ga naar: http://www.placebonocebo.be/Artikels/PlaceboNocebo-35.aspx

Hieronder vindt u een greep uit de inhoud van Placebo Nocebo-35:

Vaccinatie – pag. 10 Vaccinatie is een controversieel en beladen onderwerp. De voorstanders menen dat het vaccinatiebeleid berust op harde bewijzen dat vaccins levens redden en dat ze veilig zijn, de tegenstanders zeggen dat er geen bewijs is voor de effectiviteit van vaccins en maken zich vooral zorgen over de bijwerkingen. Vaccinatie is in België en Nederland niet verplicht (behalve het poliovaccin in België), maar de meeste ouders denken dat het verplicht is, omdat het niet expliciet gezegd wordt dat ze een keuze hebben. Ze krijgen ook heel weinig – en heel eenzijdige – informatie om hun keuze op te baseren. Ouders die hun kinderen niet laten vaccineren, worden als onverantwoordelijk bestempeld en bang gemaakt voor levensbedreigende ziekten. Om een bewuste, verantwoorde keuze te maken moet men in de eerste plaats weten of vaccins werken en of ze veilig zijn. Maar er zijn nog een paar andere belangrijke vragen die men zich moet stellen. Zijn vaccins verantwoordelijk voor de afname van infectieziekten? Zijn virussen en bacteriën de oorzaak van die ziekten? Zijn de virussen en bacteriën waar men tegen vaccineert werkelijk zo gevaarlijk? Zijn de ziekten die men met vaccinatie wil uitroeien dodelijk? Is vaccinatie even doeltreffend als het eigen immuunsysteem? Zijn gevaccineerde kinderen gezonder dan niet-gevaccineerde kinderen? En wat zijn de gevolgen van vaccinatie op lange termijn?

HPV & baarmoederhalskanker – pag. 36 Baarmoederhalskanker ontwikkelt zich uit abnormale cellen in de baarmoederhals – cervicale dysplasie of cervicale intra-epitheliale neoplasie (CIN). Hoewel CIN heel veel voorkomt, krijgen de meeste vrouwen met deze goedaardige woekeringen geen baarmoederhalskanker. Cervicale dysplasie wordt gelinkt aan infectie met het humaan papillomavirus (HPV). Sinds enkele jaren worden daarom campagnes gevoerd om meisjes rond de leeftijd van twaalf jaar (voor ze seksueel actief zijn) te vaccineren met het HPV-vaccin. In verschillende landen raadt men aan om ook jongens te vaccineren. Het HPV-vaccin zou op basis van hypothetische modellen 70% van de baarmoederhalskankers voorkomen. Dat is echter nooit aangetoond. Baarmoederhalskanker ontwikkelt zich heel traag. Het duurt twintig tot dertig jaar voor milde cervicale dysplasie zich ontwikkelt tot kanker. Slechts een fractie van HPV-infecties leidt tot baarmoederhalskanker. Er zijn veel andere, belangrijkere factoren dan HPV die bijdragen aan baarmoederhalskanker en die niet door het vaccin beïnvloed worden. Bovendien is het HPV-vaccin gelinkt aan ernstige neurologische complicaties die moeilijker te behandelen zijn dan een HPV-infectie.

Natuurlijke immuniteit versterken – pag. 40 Het immuunsysteem is een complex samenspel van verschillende organen, bloed, bloedcellen, slijmvliezen, immuuncellen, signaalstoffen, hormonen, bacteriën, virussen en schimmels. Vaccinatie activeert het immuunsysteem, maar op een andere manier dan natuurlijke infectie. Hoewel op dit moment nog grotendeels onbekend is wat (meervoudige en herhaalde) vaccinatie met het complexe immuunsysteem doet, zijn er voldoende aanwijzingen dat vaccinatie de natuurlijke immuniteit vooral verstoort. Vaccinatie maakt niet immuun en beschermt niet tegen alle potentiële infecties. Vaccinatie van de ene generatie maakt de volgende generatie kwetsbaarder voor infectieziekten. Het vaccineren van grote groepen van de bevolking kan ervoor zorgen dat de natuurlijke virussen en bacteriën die in omloop zijn virulentere vormen aannemen. Het volledig uitroeien van bepaalde virussen en bacteriën creëert nieuwe niches voor andere virussen en bacteriën. Er kunnen nieuwe virussen en bacteriën opduiken en verdwenen infectieziekten kunnen terugkomen. De enige doeltreffende bescherming tegen alle infectieziekten is een goed werkend immuunsysteem.

Bijwerkingen van vaccinatie voorkomen of behandelen – pag. 46 Vaccinatie prikkelt het immuunsysteem en gaat daarom meestal gepaard met symptomen zoals koorts, roodheid, zwelling en een algemeen ziek gevoel. Dat zijn normale, vrij onschuldige immuunreacties. Soms kunnen de reacties heftiger zijn en kunnen zich koortsstuipen, epilepsieachtige aanvallen en ernstige allergische reacties (anafylaxie) voordoen, vooral bij baby’s en kinderen. De aanvankelijke immuunreactie kan dus mild of ernstig zijn, afhankelijk van de dosis van de vaccinatie en de gezondheidstoestand van degene die het vaccin krijgt. Deze bijwerkingen worden meestal in de informatiebrochure en op de bijsluiter van het vaccin vermeld. Wanneer het immuunsysteem niet goed functioneert, wanneer het metabolisme verstoord is en wanneer het lichaam niet goed in staat is om giftige stoffen te verwijderen, dan kunnen het immuunsysteem en het zenuwstelsel beschadigd worden. Dat kan uiteenlopende gevolgen hebben, zowel op korte als op lange termijn. Als je kiest voor vaccinatie kan je maatregelen nemen om neurologische of immunologische complicaties te voorkomen. Het is moeilijker om de schade achteraf te herstellen, maar ook dat is nog altijd mogelijk.

Probiotica, een alternatief voor vaccinatie? – pag. 50 Een van de belangrijkste oorzaken van een verzwakte weerstand tegen virussen en bacteriën is een verstoorde darmflora. Een verstoorde darmflora verlaagt bovendien de respons op vaccinatie. Probiotica worden daarom soms gebruikt als adjuvant voor vaccins. Het herstellen van de darmflora is een sleutelfactor voor een goede weerstand, voor de werking van vaccins en voor het voorkomen van neurologische en immunologische complicaties. Suppletie met probiotica is mogelijk een alternatief voor vaccinatie. Het heeft in ieder geval een veel bredere werking dan vaccinatie en het is veel veiliger.

Voor informatie over lidmaatschap of het bestellen van losse nummers ga naar: http://www.placebonocebo.be/Artikels/PlaceboNocebo-35.aspx

Website

De website van Vaccinvrij wordt steeds uitgebreid.
Ga regelmatig kijken!

 

Gratis boek

Download GRATIS boek: ‘Zorgwekkende gevolgen van vaccinaties’

 

Blog

De informatie op dit blog is onderbouwd met officiële bronnen. De bronnen staan onder de betreffende blogs; iedereen die dat wil kan ze controleren of bestuderen.

In de reguliere voorlichting ontbreken veel specifieke bronnen en relevante informatie. Deel daarom dit blog in uw netwerk. Dit kan door op de social media iconen te klikken aan de linkerkant van deze pagina.

Volg ons op social media

Sinds kort ook actief op Telegram.

Meld u aan voor de nieuwsbrief

 

 

Share This