Testen op het coronavirus – niet betrouwbaar en niet nodig?

door | 12 jun 2020 | COVID-19 ziekte, Nationale politiek

Testen op het coronavirus. Is het zinvol om dat op dit moment te doen? Zijn de testen betrouwbaar? Is het nodig dat kleintjes met een snottebel op de kinderopvang worden getest? Kunnen testresultaten worden gemanipuleerd, afhankelijk van de verschillende testmethodes? Dit artikel geeft eerst wat informatie over de betrouwbaarheid van de testen, die zelfs volgens reguliere bronnen zoals een artikel in het artsenblad ‘New England journal of medicine’ worden betwijfeld. Daarna volgt een schets van de problemen die zich in de praktijk voordoen op kinderdagverblijven.

 

 

Zijn de testen betrouwbaar?

 
Op 26 mei zegt CNN, Amerika’s grootste nieuwsstation dat volgens de CDC de testen voor COVID-19 de helft van de tijd niet accuraat zijn. Dit is gebaseerd op nieuwe richtlijnen die de CDC op haar website heeft geplaatst.

 
Het RIVM vindt sneltesten niet betrouwbaar, maar laat zich niet negatief uit over PCR-testen die in Nederland worden gebruikt.1 Maar er circuleren veel artikelen op het internet waarin vraagtekens worden geplaatst bij de PCR-testen, en zelfs bij de gebruikte testmethodes.

Voor mensen die zich hier goed in willen verdiepen is het document van David Crowe ‘Antibody testing for COVID-19’ een aanrader.

En ook het volgende artikel in artsenblad ‘New England Journal of Medicine’: False Negative Tests for SARS-CoV-2 Infection — Challenges and Implications” geeft een goed overzicht van de “uitdagingen en implicaties” van de volgens de schrijvers onbetrouwbare testen.

Het onderstaande filmpje gaat over de PCR-test, de meeste gebruikte test in Nederland, en over de manier waarop er wordt getest.2 De PCR-test blijkt niet nauwkeurig, en welke groepen er worden getest, en of er een controlegroep is zijn bijvoorbeeld factoren die het eindresultaat in hoge mate kunnen beïnvloeden.

 

 

 

Pijnlijke testen voor de kleintjes

Het protocol van het RIVM heeft een probleem veroorzaakt in de kinderopvang. En het is niet verwonderlijk dat kinderdagverblijven en ouders het ook niet meer weten, want het RIVM spreekt zichzelf tegen. Een paar berichten die toenemende weerstand tegen het afnemen van vervelende en pijnlijke testen voor kleintjes met een snottebel.

 
10-06-2020 RTL-nieuws: Snotterende kinderen geweigerd bij opvang:’Deze angst is waanzin’3

“Kinderopvangorganisaties worstelen met de snottebeldiscussie. Kinderdagverblijf Partou – met 400 vestigingen een van de grootste van ons land – laat desgevraagd weten het protocol van het RIVM te volgen. “Als een snottebel dus niet chronisch is en niet hoort bij bekende klachten, dan sturen wij kinderen naar huis”, zegt een woordvoerder. Als een ouder met een test kan aantonen dat het kind geen corona heeft, is het wel gewoon welkom.” Nikkie belde vervolgens de GGD voor een coronatest. “Ik kon dezelfde avond nog terecht,maar de mevrouw waarschuwde dat de test best heel vervelend en pijnlijk was voor kleintjes.’”

 

10-06-2020 AD: Veel ouders beklagen zich over de weigering van hun snotterende kinderen door kinderdagverblijven4

“Kinderen onder de 12 jaar krijgen nauwelijks een coronatest en huisartsen geven geen gezondheidsbriefjes af. “Ouders staan met de rug tegen de muur en zijn boos.’’ Dat zegt ouderorganisatie Boink. Ze krijgt tientallen telefoontjes per uur van ouders die met hun kind thuiszitten. Ondanks vernieuwde regels voor kinderen met langdurige verkoudheidsklachten worden veel kleintjes geweigerd. In het RIVM-protocol staat dat kinderen met klachten thuis moeten blijven. Als ze een week of langer school of opvang moeten missen, kunnen ouders om een coronatest vragen. Het RIVM adviseert ouders in gesprek te gaan met de kinderopvang en aan te geven dat ze de klachten als chronisch probleem herkennen.’Kinderen onder de 12 jaar worden nauwelijks getest, omdat die testen ingrijpend zijn. Een coronakweek komt diep uit de neus en keel.”

 

 

RIVM – Kinderen nauwelijks besmettingshaard

Het RIVM zegt op haar website dat kinderen nauwelijks een besmettingshaard zijn.5

“Op basis van de meldingen van GGD’en blijkt dat kinderen van 0-17 jaar 0,9% van alle gemelde patiënten met COVID-19 vertegenwoordigen, terwijl zij 20,7% van de bevolking uitmaken. Van alle in het ziekenhuis opgenomen gemelde patiënten is 0,6% van de kinderen jonger dan 18 jaar. Er zijn geen meldingen van kinderen die aan COVID-19 zijn overleden. het RIVM heeft geen meldingen ontvangen van personeelsleden die door kinderen besmet zijn (gegevens begin juni 2020).” – RIVM

Maar ondanks bovenstaande verklaring houdt het RIVM zich vast aan hun eigen (zinloze) maatregelen. De LCI-richtlijnen die ook op de website van het RIVM staan stellen:

Kindje in kinderdagverblijf

Om verspreiding van COVID-19 tegen te gaan MOET iedereen met verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn
EN/OF
(licht) hoesten
EN/OF
plotsteling verlies van reuk en/of smaak
EN/OF
benauwdheid
EN/OF
verhoging óf koorts boven de 38 graden
thuisblijven en getest worden.

 
Dit geldt ook voor kinderen, die dan dus ook niet naar school of kinderopvang mogen komen. Het is echter niet wenselijk dat kinderen met bekende chronische luchtwegklachten niet toegelaten worden op school of kinderopvang. Ook is het niet wenselijk dat kinderen met nieuwe milde luchtwegklachten langdurig school verzuimen of langdurig geen toegang hebben tot de kinderopvang. Zo nodig beoordeelt een aan de GGD verbonden jeugdarts of arts infectieziektebestrijding de situatie van het individuele kind, in overleg met ouders, kinderopvang en eventueel de huisarts of behandelend arts. Bij twijfel over de oorzaak van de klachten kan het kind getest worden om COVID-19 uit te sluiten of aan te tonen.

 
De bejaarden, de middenstanders, de studenten, de kleintjes.. is er iemand die geen last heeft van de maatregelen?

 

 
Vindt u deze informatie belangrijk? Deel het met een vriend(in) middels een van de mogelijkheden (Facebook, Twitter etc.) onder de knoppen links op dit scherm.

 

 

Bronnen:
1. https://www.rivm.nl/nieuws/sneltesten-niet-betrouwbaar
2. https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/testen
3. https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5148551/kinderen-verkouden-snottebel-kinderdagverblijf-kinderopvang-creche
4. https://www.ad.nl/binnenland/ouders-boos-over-weigeren-kinderen-met-snottebellen~a7c196a1/
5. https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/kinderen
6. https://lci.rivm.nl/langdurig-neusverkouden-kinderen

 

 

Over de auteurs:

Ellen Vader is moderator van de FB-groep van Vaccinvrij en verzamelt en verspreidt informatie over vaccins en aanverwante onderwerpen.
Door Frankema is moeder van twee ongevaccineerde, inmiddels volwassen kinderen, schrijfster van het boek: ‘Vaccinvrij – ouders, artsen en wetenschappers over vaccins en vaccinvrij opgroeien’. Zij is initiatiefneemster van de stichting Vaccinvrij.

Met dank aan Mara Gabriëlle voor de ondertiteling van het filmpje.

Website

De website van Vaccinvrij wordt steeds uitgebreid.
Ga regelmatig kijken!

 

Gratis boek

Download GRATIS boek: ‘Zorgwekkende gevolgen van vaccinaties’

 

Blog

De informatie op dit blog is onderbouwd met officiële bronnen. De bronnen staan onder de betreffende blogs; iedereen die dat wil kan ze controleren of bestuderen.

In de reguliere voorlichting ontbreken veel specifieke bronnen en relevante informatie. Deel daarom dit blog in uw netwerk. Dit kan door op de social media iconen te klikken aan de linkerkant van deze pagina.

Volg ons op social media

Sinds kort ook actief op Telegram.

Meld u aan voor de nieuwsbrief

 

 

Share This