Tuberculose (BCG) vaccin – overzicht van de feiten

door | 11 jan 2017 | Vaccins

‘Risicogroepen’ in Nederland (met name gezonde kinderen binnen multiculturele gezinsvormen) worden sinds kort systematisch opgeroepen om dit vaccin te komen halen. Voorbeeld van een oproep met door de GGD al vastgelegde datum en uur van afspraak ziet in de onderstaande brief.

TBC oproep

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘Het niet in Nederland geregistreerde BCG-vaccin van InterVax, dat het product van AJ Vaccines tijdelijk verving, wordt niet meer geleverd door het RIVM.’
https://www.rivm.nl/Onderwerpen/D/DVP_Dienst_Vaccinvoorziening_en_Preventieprogramma_s/DVP_Centraal_Verkoop_en_Logistiek/Producten/Productinformatie_en_bijsluiters_Kritische_producten_BCG_en_PPD_Tuberculine/Productinformatie_BCG_vaccin

Informatie over het vaccin (tekst in bijsluiter: ‘Lees goed de hele bijsluiter voordat u zich laat vaccineren want er staat belangrijke informatie in voor u’):

Het BCG vaccin SSI bevat een verzwakte stam van de tuberkelbacterie Mycobacterium bovis, die in runderen voorkomt.
De werkzame bestanddelen zijn: 0,75 mg Mycobacterium bovis Danish 1331 per ml. Dit komt overeen met 2.000.000 tot 8.000.000 levende bacteriën per ml. De andere bestanddelen zijn: natriumglutamaat, magnesiumsulfaat, dikaliumfosfaat, citroenzuur (E330), l-asparagine, ferri-ammoniumcitraat, glycerol (E422) en water voor injectie als hulpstoffen
Mogelijke, volgens bijsluiter zelden voorkomende, bijwerking: Besmetting met Mycobacterium bovis (BCG-botinfecties, gegeneraliseerde BCG-infecties). Mogelijke symptomen van BCG-infecties zijn algehele malaise, koorts, problemen met de ademhaling, gewichtsverlies, zwakte, bloedarmoede, of een pijnlijke zwelling.
U mag niet met BCG vaccin SSI worden gevaccineerd als u allergisch bent voor één van de stoffen in het vaccin.
Als de injectie te diep onder de huid gegeven wordt, is de kans op vorming van een etterend gezwel (abces) of een ontsteking van een lymfeklier (lymfadenitis) vergroot.
In de arm die wordt gebruikt voor BCG-vaccinatie mogen gedurende 3 maanden geen verdere vaccinaties worden gegeven vanwege het risico op regionale lymfadenitis.

https://db.cbg-meb.nl/Bijsluiters/h17661.pdf

Informatie van de Belgische Hoge Gezondheidsraad: In westerse landen met een besmettingsrisico van minder dan 0,1% per jaar (in België 0,03% per jaar) is systematische BCG vaccinatie van jonge bevolkingsgroepen NIET aangewezen. BCG vaccinatie is slechts als optie te overwegen bij uitsluitend gezonde personen met een negatieve tuberculinetest. Bij kinderen vanaf 1 jaar wordt aanbevolen voorafgaandelijk een tuberculine huidtest uit te voeren, teneinde een al bestaande TB-infectie uit te sluiten. Bij 1 tot 10% van de gevaccineerden worden post vaccinale bijwerkingen waargenomen. Meestal gaat het om klierzwelling in oksel- of halsstreek. www.health.belgium.be/nl/advies-8821-tuberculose-en-bcg-vaccinatie

 

 
Vergelijking sterftecijfers TBC (tuberculose) Nederland/Frankrijk na de 2e WO. In tegenstelling tot Frankrijk heeft Nederland nooit massaal gevaccineerd met het BCG vaccin. Opmerkelijk ook dat de daling van de TBC sterftecijfers in NL zónder verplichte TBC vaccinatie sneller verliep dan in Frankrijk mét verplichte TBC vaccinatie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over de auteur: Ellen Vader onderzoekt, verzamelt en schrijft over vaccin-gerelateerde onderwerpen voor Vaccinvrij

Website

De website van Vaccinvrij wordt steeds uitgebreid.
Ga regelmatig kijken!

 

Gratis boek

Download GRATIS boek: ‘Zorgwekkende gevolgen van vaccinaties’

 

Blog

De informatie op dit blog is onderbouwd met officiële bronnen. De bronnen staan onder de betreffende blogs; iedereen die dat wil kan ze controleren of bestuderen.

In de reguliere voorlichting ontbreken veel specifieke bronnen en relevante informatie. Deel daarom dit blog in uw netwerk. Dit kan door op de social media iconen te klikken aan de linkerkant van deze pagina.

Volg ons op social media

Sinds kort ook actief op Telegram.

Meld u aan voor de nieuwsbrief

 

 

Share This