Tweede Kamer stemt tegen invoering van coronapaspoort

door | 7 jan 2021 | COVID-19 ziekte

Dit artikel werd geplaatst op security.nl, een website die sinds 1999 dagelijks het laatste nieuws en achtergronden brengt op het gebied van informatiebeveiliging, privacy en gegevensbescherming.

En op 6 januari 2021 heeft security.nl GOED NIEUWS!

 

 

Tweede Kamer stemt tegen invoering van coronapaspoort

 
De Tweede Kamer heeft gisteren tegen de invoering van een coronapaspoort gestemd dat zou kunnen worden ingezet bij het verstrekken van toegang tot publieke voorzieningen. Vorige maand vroeg minister De Jonge van Volksgezondheid aan de Gezondheidsraad om advies onder welke voorwaarden een ‘coronapaspoort’ zou kunnen worden gebruikt om toegang te krijgen tot onderwijsinstellingen, zorginstellingen, publieke voorzieningen, werkomgeving en sociale gelegenheden zoals horeca, uitgaansgelegenheden of evenementen.1

Het advies van de Gezondheidsraad zou halverwege deze maand moeten verschijnen. Tijdens een debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus dat gisteren (05-01-21) in de Tweede Kamer plaatsvond diende Azarkan van DENK een motie in tegen het coronapaspoort.2 Volgens Azarkan ervaren burgers een dergelijk paspoort als een ‘sneaky manier’ om vaccinatie toch te verplichten. “Wat DENK betreft zijn coronapaspoorten, verplichte vaccinaties en alle andere maatregelen die inbreuk doen op de privacy en op zelfbeschikking onacceptabel”, aldus het Kamerlid.

“Er zijn twee adviesaanvragen geweest, aan de Commissie Ethiek en recht van de Gezondheidsraad. De eerste vraag gaat over testen. Daar komt u inderdaad dat coronapaspoort in tegen. Dat heeft te maken met gewoon de ideeën die daarover zijn”, antwoordde minister De Jonge van Volksgezondheid op Azarkan.

Het DENK-Kamerlid diende aan het einde van het debat zijn motie tegen het coronapaspoort in.3 Daarin stelt Azarkan dat het niet hebben van een coronapaspoort toegang tot publieke voorzieningen, zoals het openbaar vervoer of het stadhuis, de burger in zijn functioneren in de samenleving kan beperken. De regering wordt vervolgens opgeroepen om toegang tot publieke voorzieningen voor iedereen mogelijk te maken ongeacht vaccinatie- of teststatus.

De motie werd vervolgens door middel van handopsteken aangenomen. Van de Kamerleden stemden er 79 voor en 70 tegen. De tegenstemmen waren afkomstig van het CDA, D66 en de VVD.

 

 

 

 
Bronnen:

1. https://www.gezondheidsraad.nl/documenten/adviesaanvragen/2020/12/17/adviesaanvraag-ethisch-kader-uitgebreid-testprogramma-covid-19
2. https://debatgemist.tweedekamer.nl/debatten/ontwikkelingen-rondom-het-coronavirus-17
3. https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/moties/detail?id=2021Z00114&did=2021D00541

 

 

Website

De website van Vaccinvrij wordt steeds uitgebreid.
Ga regelmatig kijken!

 

Gratis boek

Download GRATIS boek: ‘Zorgwekkende gevolgen van vaccinaties’

 

Blog

De informatie op dit blog is onderbouwd met officiële bronnen. De bronnen staan onder de betreffende blogs; iedereen die dat wil kan ze controleren of bestuderen.

In de reguliere voorlichting ontbreken veel specifieke bronnen en relevante informatie. Deel daarom dit blog in uw netwerk. Dit kan door op de social media iconen te klikken aan de linkerkant van deze pagina.

Volg ons op social media

Sinds kort ook actief op Telegram.

Meld u aan voor de nieuwsbrief

 

 

Share This