Op de ‘Vaccinetracker’ van European Centers of Disease Control (ECDC) staat de vaccinatiegraad van Europese Landen.[1] Met een gemiddelde van 11% lijkt het erop dat mensen in Europa geen zin meer hebben in de covid-boosters. Opvallend is dat er grote verschillen zijn tussen de landen die een collectieve herinnering hebben aan een dictatoriaal bewind in het recente verleden en landen die dat niet hebben.
Scandinavië staat de top met Zweden die een vaccinatiegraad van 24% heeft voor de booster. Nederland ligt daar een eind onder met 15,5%, dan volgen Ierland (14%) en Duitsland (13%).
In Roemenië is de vaccinatiegraad voor de laatste booster 0,1% volgens de Vaccinetracker van de Europese Centrum voor Ziektebestrijding (ECDC). Daarboven staan Slovakije (1,1%) en Bulgarije (1,5%).
Het lijkt er nu op dat de boosters – die ijskoud, op -80 graden Celsius bewaard worden – aan het eind van het seizoen de prullenbak in gaan.
Het coronadashboard
Er is iets vreemds gaande bij de weergave van de “corona-cijfers” in Nederland. In de zomer van 2020 heeft het RIVM zich teruggetrokken van het Coronadashboard – een overzichtspagina voor alle cijfers rondom corona. De overheid is zonder de support van het RIVM verdergegaan met het bijhouden hiervan. Het RIVM kon zich niet vinden in de wijze van het meten van de corona-epidemie. De overheid wilde namelijk het aantal positieve testen als maatstaf nemen voor de ernst van de epidemie, terwijl het RIVM aanstuurde op het aantal positieve testen gedeeld door het aantal testen als maatstaf. Kortom de overheid wilde van het percentage positieve testen naar het aantal positieve testen.
Met de overname van de overheid van het Coronadashboard is in feiten de testbereidheid voor deelname aan een onbetrouwbare test de graadmeter geworden voor de ernst van de pandemie.
En alsof dit nog niet genoeg is, is er gebleken dat de PCR-test zelf een totaal onbetrouwbare test is.
Met cijfers kun je alle kanten op. Wat betreft de vaccinatiegraad voor de boosters is het opvallend dat het Coronadashboard van de Nederlandse overheid veel hogere getallen aangeven dan de ‘Vaccinetracker’ van het Europese ECDC. Europese. Dat betekent dus dat één van beide de cijfers niet correct weergeeft.
De Vaccinetracker geeft een percentage van 15,5% in Nederland op 17-11-22. En het Coronadashboard geeft een percentage van 55% (boven de 60 jaar) en 24% (boven de 12 jaar) op 20-11-22.
Als de overheid gelijk zou hebben, is Nederland een enorme uitschieter in heel Europa. Dan zouden we daar toch wel een verklaring voor mogen krijgen. Zo niet, dan is de vraag wat de overheid bezielt om dit zo te publiceren.
Bronnen:
1. https://vaccinetracker.ecdc.europa.eu/public/extensions/COVID-19/vaccine-tracker.html#uptake-tab
2. https://ezaz.nl/wob-waarom-rivm-stopte-met-het-corona-dashboard/
3. https://coronadashboard.government.nl/landelijk/vaccinaties
Over de auteur: Joris Baas is vader van twee gedeeltelijk gevaccineerde kinderen en maakt deel uit van het kernteam van de stichting Vaccinvrij.