Verstoren COVID-vaccins de menstruatiecyclus van vrouwen?

door | 30 apr 2021 | COVID-19 ziekte

Vaccin zwangere vrouwDeskundigen zeggen dat het aannemelijk is dat COVID-vaccins de menstruatiecyclus kunnen verstoren en roepen op tot klinische proeven om veranderingen te volgen en te controleren. In het onderstaande, voor u vertaalde artikel Do Covid-vaccines disrupt womens menstrual cycles? schetst Megan Redshaw de contouren van mogelijk een omvangrijk en onvoorzien probleem van Covid-19 vaccins.

 

 

Verstoren COVID-vaccins de menstruatiecyclus van vrouwen?

 
Voorlopig tasten wetenschappers nog in het duister over vele aspecten van de vrouwelijke gezondheid.

Onderzoekers roepen op tot klinische proeven om veranderingen in de menstruatie bij gevaccineerde vrouwen te volgen en te documenteren nadat sommige vrouwen veranderingen in hun menstruatiecyclus meldden na het ontvangen van een COVID-vaccin.

Vrouwen hebben inwendige bloedingen met stolsels, vertraagde of afwezige menstruaties, plotselinge pre-menopauzale symptomen, maandenlange voortdurende menstruaties en zware onregelmatige bloedingen gemeld nadat zij waren gevaccineerd met een of beide doses van een COVID-vaccin.

“In termen van waarom vrouwen een zwaardere cyclus zouden hebben, denk ik dat we daar geen antwoord op hebben: we weten het niet,” vertelde Dr. Heather Huddleston, een endocrinoloog aan de Universiteit van Californië, San Francisco, aan ABC7News.
 
“Maar we weten wel dat naast het belang van hormonen in de menstruatiecyclus, er een rol is weggelegd voor het immuunsysteem in de baarmoeder,” zei ze. Huddleston suggereerde “dat als er veranderingen zijn, misschien als gevolg van een vaccin, dat dit misschien op een subtiele manier het gedrag van het immuunsysteem in de baarmoeder zou kunnen beïnvloeden.”

 
 
Een onderzoeker van de Universiteit van Illinois beschreef haar eigen ervaring op Twitter en vroeg of anderen menstruele veranderingen ervoeren na vaccinatie. De respons was groot, dus maakten zij en haar collega aan de Washington University in St. Louis er een formele enquête van.
 
Tot nu toe zijn er geen gegevens die een verband leggen tussen COVID-vaccins en veranderingen in de menstruatie. Maar twee deskundigen van Yale University schreven vorige week in The New York Times dat er een verband zou kunnen zijn.

“Er zijn vele redenen waarom vaccinatie de menstruatie zou kunnen veranderen,” schreven Alice Lu-Culligan, een M.D. en Ph.D. student aan de Yale School of Medicine, en Dr. Randi Epstein, schrijver in residence aan de Yale School of Medicine.

 
“Elke maand wordt de baarmoederslijmvlies dikker, aangedreven door een gestage toename van oestrogeen, zodat een bevruchte eicel zich kan innestelen. Als er geen bevruchting plaatsvindt, daalt het progesteronniveau, waardoor het grootste deel van de baarmoederlaag afsterft en de bloeding ontstaat,” legden Lu-Culligan en Epstein uit.
 
Maar bij perioden is ook het immuunsysteem betrokken, omdat “het dikker en dunner worden van de baarmoederslijmvlies wordt bevorderd door verschillende teams van immuuncellen en signalen die van en naar het voortplantingskanaal gaan”.

 
Vaccins zijn ontworpen om een immuunrespons op te wekken, en de vrouwelijke cyclus wordt ondersteund door het immuunsysteem, dus het is mogelijk dat vaccins de normale gang van zaken tijdelijk kunnen veranderen, aldus Lu-Culligan en Epstein.

“Een geactiveerd immuunsysteem zou bijvoorbeeld de gebruikelijke balans van immuuncellen en -moleculen in de baarmoeder kunnen verstoren,” legden ze uit in het opiniestuk. “Dit soort verstoringen blijken in studies bij te dragen aan veranderingen in de menstruatie, waaronder hevige of langdurende menstruaties.”

 
BaarmoederForbes gezondheidsmedewerker Alice G. Walton is het daarmee eens. Volgens haar is een verband tussen het vaccin en menstruele onregelmatigheden aannemelijk gezien de wisselwerking tussen de menstruatiecyclus en het immuunsysteem – het opbouwen en afwerpen van de baarmoederslijmvlies zijn processen die beide afhankelijk zijn van immuunfuncties.

Wanneer het lichaam een immuunreactie ontwikkelt, hetzij op een ziekte, hetzij op een vaccin, kan deze zich uitbreiden tot de baarmoeder en de immuuncellen beïnvloeden die de menstruatie helpen regelen. Een aantal artsen heeft uitgelegd hoe dit zou kunnen werken, waaronder vruchtbaarheidsspecialist Dr. Natalie Crawford.

“We weten dat het COVID-vaccin een immuunrespons veroorzaakt om antilichamen te maken die vergelijkbaar zijn met hoe een COVID-infectie in je lichaam zou verlopen. En er bestaat daadwerkelijk een studie die spreekt over COVID-infectie en wat het doet met je menstruatie,” zei Crawford.

Een studie in het Reproductive BioMedicine Journal, “Analysis of Sex Hormones and Menstruation in COVID-19 Women of Child-bearing Age,” bekeek retrospectief vrouwen in China die COVID op natuurlijke wijze hadden opgelopen en de invloed van de infectie op geslachtshormonen, de capaciteit van de eierstokken om eicellen te produceren en de menstruatie.

Uit de studie bleek dat bij 28% (of 1 op 4) van de vrouwen de lengte van de menstruatiecyclus was veranderd, bij 25% was het volume van de menstruatiecyclus veranderd en de hormoonconcentraties waren veranderd.

“Als een kwart van de vrouwen die COVID krijgen veranderingen in hun menstruatiecyclus ondervindt, is dat hoogstwaarschijnlijk het gevolg van een cellulaire immuniteitsreactie,” zei Crawford. Ze zei dat het niet verrassend zou zijn als vrouwen dit ook van het vaccin zouden ondervinden, aangezien het een vergelijkbare immuunrespons veroorzaakt.

Om erachter te komen of het COVID-vaccin de menstruatiecyclus werkelijk verstoort, zou er volgens deskundigen een gecontroleerde studie met een placebogroep moeten worden uitgevoerd. Momenteel worden in klinische studies de menstruatiecycli niet bijgehouden, zodat er geen bewijs is om de rapporten van de vrouwen in de juiste context te plaatsen.

“Menstruatie is iets waar we niet genoeg over weten,” zei Dr. Hugh Taylor, voorzitter van de afdeling obstetrie, gynaecologie en voortplantingswetenschappen aan de Yale School of Medicine. “Het is een belangrijke indicator van iemands gezondheid, net als elke andere lichaamsfunctie.”

 
Als zoveel factoren de menstruatie kunnen beïnvloeden en de menstruatie zo’n belangrijke indicator is van de gezondheid, waarom weten we dan niet meer over hoe vaccins de menstruatie beïnvloeden?

Het is onderdeel van een lange geschiedenis waarin de geneeskunde het vrouwenlichaam niet serieus nam, aldus Lu-Culligan en Epstein. Zij legden uit dat pas in 1993 een federale wet verplicht stelde om vrouwen te betrekken bij door de overheid gefinancierd onderzoek, wat kan verklaren waarom er zo weinig bekend is over de invloed van nieuwe medicijnen en behandelingen op de gezondheid van vrouwen.

In plaats van de menstruatiecyclus als onbelangrijk of te gecompliceerd te beschouwen, moeten onderzoekers het bijhouden van de menstruatie in toekomstige studies zien als een potentiële kans, aldus de onderzoekers. Klinische studies zouden menstruatieveranderingen moeten volgen en documenteren, net zoals ze dat doen met andere mogelijke bijwerkingen.

Op dit moment tasten wetenschappers nog steeds in het duister over veel aspecten van de vrouwelijke gezondheid, aldus Lu-Culligan en Epstein. Maar er is een gesprek op gang gekomen, dankzij vrouwen die hun stem laten horen.

 

 

 
Bron artikel: https://childrenshealthdefense.org/defender/covid-vaccines-disrupt-womens-menstrual-cycles/

 

 
Vertaling: Door Frankema

 

 

 

Website

De website van Vaccinvrij wordt steeds uitgebreid.
Ga regelmatig kijken!

 

Gratis boek

Download GRATIS boek: ‘Zorgwekkende gevolgen van vaccinaties’

 

Blog

De informatie op dit blog is onderbouwd met officiële bronnen. De bronnen staan onder de betreffende blogs; iedereen die dat wil kan ze controleren of bestuderen.

In de reguliere voorlichting ontbreken veel specifieke bronnen en relevante informatie. Deel daarom dit blog in uw netwerk. Dit kan door op de social media iconen te klikken aan de linkerkant van deze pagina.

Volg ons op social media

Sinds kort ook actief op Telegram.

Meld u aan voor de nieuwsbrief

 

 

Share This