VS besteedt het meest aan gezondheidszorg, en heeft slechtste gezondheidsresultaten

door | 31 okt 2023 | COVID-19 ziekte

De Westerse geneeskunde schiet haar doel voorbij? Hoe kan het dat rijke landen een fortuin uitgeven aan “gezondheidszorg” en niet blaken van gezondheid? De VS geeft het meeste geld uit van de hoge-inkomenslanden, maar heeft de slechtste gezondheidsresultaten blijkt uit nieuw rapport. The Vaccine Reaction deed verslag van de onderzoeksuitslagen.
 
 

VS besteedt het meest aan gezondheidszorg, en heeft slechtste gezondheidsresultaten

 
Ondanks dat de Verenigde Staten twee keer zoveel geld uitgeven aan gezondheidszorg, is de gezondheid van Amerikanen slechter dan die van andere landen met een hoog inkomen in de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) volgens een rapport uit 2023 van het Commonwealth Fund.1 In 2021 bedroegen de Amerikaanse uitgaven voor gezondheidszorg $11.912 per persoon. Duitsland was de volgende op de lijst met $7.382 uitgegeven per persoon, en Zuid-Korea had de laagste uitgaven per persoon met $3.914.2

In het rapport werd grondig gekeken naar de uitgaven voor gezondheidszorg in twaalf ontwikkelde landen met een hoog inkomen, waaronder Canada, Australië, Japan, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea, Zweden, Noorwegen, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. Als we de VS vergelijken met het gemiddelde van 38 hoge-inkomenslanden in de OESO3, dan is de gezondheid van de inwoners van de VS het slechtst. De VS had de laagste levensverwachting bij geboorte, het hoogste sterftecijfer onder zuigelingen en moeders, het hoogste sterftecijfer door vermijdbare oorzaken, het hoogste percentage zwaarlijvigheid en het hoogste percentage verschillende chronische ziekten onder deze landen.4

Een van de bevindingen in het rapport is dat Amerikanen minder vaak naar de dokter gingen dan mensen in andere landen en meer geld uitgaven als ze dat wel deden. Van de 12 bestudeerde ontwikkelde landen waren de VS de enige die geen universele dekking voor gezondheidszorg hadden. In 2021 had naar schatting 8,6 procent van de Amerikanen geen zorgverzekering.5

De uitgaven voor gezondheidszorg stegen in alle landen sinds de COVID-19 pandemie, maar de kostenstijging was veel groter in de VS. In 2021 besteedden de VS 17,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp) aan gezondheidszorg. Dit is twee keer zoveel als Duitsland, dat de op één na hoogste uitgaven deed, vier keer zoveel als Zuid-Korea en twee keer zoveel als het gemiddelde van alle onderzochte landen. De uitgaven aan gezondheidszorg omvatten publieke programma’s zoals Medicaid, waaronder het Children’s Health Insurance Program (Medicaid), particuliere verzekeringen, door de werkgever betaalde verzekeringen en uitgaven uit eigen zak.6
 
 

Amerikanen hebben hoogste zuigelingen- en moedersterftecijfers en laagste levensverwachting

 
In 2020 was de levensverwachting in de VS 77 jaar, wat drie jaar lager is dan het gemiddelde van de landen. Vermijdbare sterfgevallen, wat betekent dat er behandeling en preventie beschikbaar is voor de aandoening die de dood veroorzaakte, was het hoogst in de VS vergeleken met de andere landen.

Moedersterftecijfers in de VS blijven de hoogste van alle onderzochte landen met bijna 24 sterfgevallen binnen een jaar na de geboorte voor elke 100.000 levendgeborenen. Dit is drie keer zo veel moedersterfte als in de meeste andere landen en 19 keer zo veel als in Nederland.7,8 Volgens het Commonwealth Fund rapport had de VS in 2020 een kindersterftecijfer van 5,4 sterfgevallen binnen een jaar van elke 1.000 levendgeborenen – het hoogste kindersterftecijfer van alle onderzochte landen.
 
 

VS heeft hoogste percentage chronische ziekten

 
Obesitas-cijfers in de VS waren bijna twee keer zo hoog als het gemiddelde van de andere landen, wat een rol kan spelen in het hoge percentage chronische ziekten onder Amerikanen, waaronder diabetes, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.9 De auteurs van het rapport zeiden dat de VS het op twee na hoogste zelfmoordcijfer heeft, na Zuid-Korea en Japan, en voegden eraan toe: “Verhoogde zelfmoordcijfers, die dramatisch zijn gestegen tijdens de COVID-19 pandemie, kunnen wijzen op een hoge last van psychische aandoeningen.”

Chronische ziekten nemen al tientallen jaren toe in de VS en in 2020 zeiden drie van de tien volwassenen – of 30 procent – dat ze in hun leven gediagnosticeerd waren met twee of meer soorten chronische ziekten. Chronische ziekten omvatten kanker, astma, diabetes, hartaandoeningen, hoge bloeddruk, angst en depressie.10 Slechts een kwart van de andere landen rapporteerde vergelijkbare percentages van chronisch slechte gezondheid.11

De VS maken het meest gebruik van technieken voor vroegtijdige opsporing van kanker. Screening op borstkanker en colorectale kanker was het hoogst van alle landen. Het land heeft ook een van de hoogste percentages van het gebruik van griepvaccins, waarbij twee derde van de oudere Amerikanen de griepprik krijgt.12

De auteurs van het rapport suggereerden dat de hoge uitgaven voor gezondheidszorg in de VS te wijten zijn aan de hoge kosten van de gezondheidszorg, de hogere kosten van artsen en verpleegkundigen in vergelijking met andere landen, de hoge kosten van voorgeschreven medicijnen, het gebrek aan betaalbare zorg voor alle Amerikanen en het falen in het voorkomen en beheren van chronische ziekten.13,14
 

 
Bronnen:
 

1 Tanne J. US spends more than twice as much on health as similar countries for worse outcomes, finds reportBMJ 2023; 383: p2340.
2 Howard J. US spends most on health care but has worst health outcomes among high-income countries, new report finds. CNN Jan. 31, 2023.
3 Ibid.
4 Howard J. US spends most on health care but has worst health outcomes among high-income countries, new report finds. CNN Jan. 31, 2023.
5  Gunja M, Gumas E, Williams R. U.S. Health Care from a Global Perspective, 2022: Accelerating Spending, Worsening Outcomes. The Commonwealth Fund Jan. 31, 2023.
6 Ibid.
7 Ibid.
8 Morrison C. US spends more than twice as much on healthcare as similar countries but scores worse on nearly every health metric, damning report finds. Daily Mail Oct. 11, 2023.
9 Gunja M, Gumas E, Williams R. U.S. Health Care from a Global Perspective, 2022: Accelerating Spending, Worsening Outcomes. The Commonwealth Fund Jan. 31, 2023.
10 O’Mary L. Despite High Spending, U.S. Ranks Last in Health Outcomes: Study. WebMd Jan. 31, 2023.
11 Gunja M, Gumas E, Williams R. U.S. Health Care from a Global Perspective, 2022: Accelerating Spending, Worsening Outcomes. The Commonwealth Fund Jan. 31, 2023.
12 Ibid.
13 Ibid.
14 Morrison C. US spends more than twice as much on healthcare as similar countries but scores worse on nearly every health metric, damning report finds. Daily Mail Oct. 11, 2023.

Website

De website van Vaccinvrij wordt steeds uitgebreid.
Ga regelmatig kijken!

 

Gratis boek

Download GRATIS boek: ‘Zorgwekkende gevolgen van vaccinaties’

 

Blog

De informatie op dit blog is onderbouwd met officiële bronnen. De bronnen staan onder de betreffende blogs; iedereen die dat wil kan ze controleren of bestuderen.

In de reguliere voorlichting ontbreken veel specifieke bronnen en relevante informatie. Deel daarom dit blog in uw netwerk. Dit kan door op de social media iconen te klikken aan de linkerkant van deze pagina.

Volg ons op social media

Sinds kort ook actief op Telegram.

Meld u aan voor de nieuwsbrief

 

 

Share This