WEF-leiders zijn meer bezorgd over ‘desinformatie’ dan over oorlog of armoede

door | 19 jan 2024 | WEF

“Desinformatie” gedefinieerd door kunstmatige intelligentie (KI) – in plaats van conflicten of armoede – zijn de grootste risico’s voor de wereld in de komende twee jaar, volgens het laatste ‘Global Risks Report van het World Economic Forum‘ (WEF).

Het WEF bracht het rapport uit op 10 januari, vlak voor de jaarlijkse bijeenkomst in Davos, Zwitserland.

Politieke en zakelijke leiders echoden deze bezorgdheid tijdens het evenement. Meer dan 60 staatshoofden en 1.600 bedrijfsleiders behoren dit jaar tot de 2.800 deelnemers uit 120 landen – deelnemers die door de oprichter en voorzitter van het WEF, Klaus Schwab, de “trustees of the future” (beheerders van de toekomst) worden genoemd.
 
Volgens het Global Risks Report zullen “zowel buitenlandse als binnenlandse actoren desinformatie gebruiken om maatschappelijke en politieke verdeeldheid te vergroten” in de komende twee jaar, wat een risico vormt voor verkiezingen in landen als de VS, het Verenigd Koninkrijk en India.

“Misinformatie” wordt in het rapport genoemd als de vijfde grootste bedreiging voor de komende 10 jaar.

“AI kan modellen ontwikkelen om grote groepen kiezers te beïnvloeden op een manier die we nog niet eerder hebben gezien”, zegt Carolina Klint in een interview met CNBC. Klint is commercieel directeur voor Europa bij adviesbureau Marsh McLennan, dat het rapport mede heeft opgesteld.

is een van de “4 hoofdthema’s” van de WEF-bijeenkomst van dit jaar. Het centrale thema is “Herstel van vertrouwen“.

“Het rapport suggereert dat de verspreiding van mis- en desinformatie over de hele wereld kan leiden tot onrust onder de bevolking, maar ook een stimulans kan zijn voor censuur door de overheid, binnenlandse propaganda en controle op de vrije informatiestroom”, aldus het WEF.

De andere top 10 risico’s voor de komende twee jaar zijn “extreme weersomstandigheden”, “maatschappelijke polarisatie”, “cyberonveiligheid”, “gewapende conflicten tussen staten”, “gebrek aan economische kansen”, “inflatie”, “onvrijwillige migratie”, “economische neergang” en “vervuiling”.
 
 

‘Desinformatie’ kan leiden tot ‘grillige besluitvorming’ volgens het WEF

 
In een artikel over de WEF Agenda, gepubliceerd in Time magazine en geschreven door Saadia Zahidi, managing director van het WEF, wordt in het Global Risks Report van dit jaar samengevat en opgemerkt dat het “gebaseerd is op de meningen van bijna 1.500 deskundigen op het gebied van wereldwijde risico’s, beleidsmakers en industrieleiders”.

De wereld wordt geconfronteerd met “enkele van de meest uitdagende economische en geopolitieke omstandigheden in decennia. En de situatie kan vanaf nu alleen maar verslechteren,” schreef Zahidi.

Ze legde uit waarom “verkeerde informatie ” de grootste bedreiging vormt voor de komende twee jaar:

“De dreiging die uitgaat van mis- en desinformatie neemt de eerste plaats in, deels vanwege de mate waarin open toegang tot steeds geavanceerdere technologieën zich kan verspreiden, waardoor het vertrouwen in informatie en instellingen wordt verstoord.
 
De hausse in synthetische inhoud die we in 2023 hebben gezien, zal zich voortzetten en een breed scala aan actoren zal waarschijnlijk munt slaan uit deze trend, met het potentieel om maatschappelijke verdeeldheid te versterken, ideologisch geweld aan te wakkeren en politieke onderdrukking mogelijk te maken.”

Volgens Zahidi kunnen mis- en desinformatie “de echte en vermeende legitimiteit van nieuw gekozen regeringen destabiliseren”, terwijl “manipulatieve campagnes” “democratische processen in het algemeen kunnen ondermijnen”.

“Bovendien zijn verkeerde informatie en maatschappelijke polarisatie inherent met elkaar verweven en kunnen ze elkaar versterken,” schreef ze.

“Gepolariseerde samenlevingen kunnen gepolariseerd raken, niet alleen in hun politieke overtuigingen, maar ook in hun perceptie van de werkelijkheid,” voegde Zahidi eraan toe en zij stelde dat dit zou kunnen leiden tot “voortdurende strijd, onzekerheid en grillige besluitvorming.

Voor Zahidi vereist de oplossing voor “risico’s op korte en langere termijn” “innovatie en betrouwbare besluitvorming”, wat volgens haar “alleen mogelijk is in een wereld waarin de feiten op één lijn liggen.”

Zahidi deed soortgelijke beweringen tijdens een interview op 11 januari met het Indiase CNBC-TV18.
 


 
Zahidi zei dat “misinformatie” en “desinformatie” “heel moeilijk te traceren zijn, vooral zonder traceersystemen, watermerksystemen en vooral zonder dat het publiek goed op de hoogte is van de risico’s van synthetische inhoud en vooral wanneer dat nepnieuws is”.

“We hebben oplossingen nodig die tot stand komen tussen coalities van bereidwilligen, en dat is waar we naartoe zullen werken in Davos,” zei Zahidi.
 
 

Musk: ‘Misinformatie’ is ‘alles wat in strijd is’ met de agenda van het WEF

 
De beweringen van het WEF leidden tot verhitte reacties, onder andere van Elon Musk, voorzitter en chief technology officer van X (voorheen bekend als Twitter) die in een post van 11 januari in reactie op het Global Risks Report van het WEF schreef:
 


 
 
In een post op Substack schreef Steve Kirsch, oprichter van de Vaccine Safety Research Foundation, dat “wereldregeringen een einde kunnen maken aan desinformatie” als ze “stoppen met liegen tegen mensen”, “stoppen met censuur”, fouten toegeven en “alle professionals, op alle gebieden … toestaan om vrijuit tegen het publiek te spreken zonder angst voor vergelding”.

Maar dergelijke standpunten lijken niet gedeeld te worden door de overgrote meerderheid van de deelnemers aan het WEF.

In een gesprek met Euronews dinsdag dreigde Věra Jourová, vicevoorzitter van de Europese Commissie voor waarden en transparantie, Musk met sancties als X zich niet houdt aan de onlangs geïntroduceerde “Digital Services Act” van de Europese Unie, die zogenaamde “misinformatie” en “desinformatie” op sociale mediaplatforms reguleert.

“Nadat de heer Musk Twitter heeft overgenomen met zijn absolute vrijheid van meningsuiting, zijn wij ook de beschermers van de vrijheid van meningsuiting,” zei Jourová. “Maar tegelijkertijd kunnen we bijvoorbeeld de illegale inhoud online en dergelijke niet accepteren.”

 


 
Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, vertelde de deelnemers aan het WEF dinsdag dat “desinformatie” ernstige risico’s vormen “omdat ze ons vermogen beperken om de grote mondiale uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd aan te pakken. En dit maakt het thema van de bijeenkomst in Davos dit jaar nog relevanter: Herstel van vertrouwen.”

Volgens von der Leyen, die niet door het volk is gekozen, “brengt onze vrijheid natuurlijk, net als in alle democratieën, risico’s met zich mee. Er zullen altijd mensen zijn die onze openheid proberen uit te buiten, zowel van binnenuit als van buitenaf. Er zullen altijd pogingen zijn om ons op een dwaalspoor te brengen. Bijvoorbeeld met desinformatie en misinformatie.”
 


 

Volgens von der Leyen zijn er “onmiddellijke en structurele antwoorden” nodig “om de omvang van de mondiale uitdagingen aan te kunnen”, waaronder samenwerking tussen overheden en bedrijven. Hiermee verwijst zij naar publiek-private partnerschappen, een concept dat wordt gepromoot door het WEF.

“Bedrijven hebben de innovatie, de technologie, de talenten om de oplossingen te leveren die we nodig hebben om bedreigingen zoals klimaatverandering of desinformatie op industriële schaal te bestrijden,” zei ze.

Ze verwees ook naar de Digital Services Act, die volgens haar “de verantwoordelijkheid van grote internetplatforms heeft gedefinieerd voor de inhoud die ze promoten en verspreiden. Een verantwoordelijkheid voor kinderen en kwetsbare groepen die het doelwit zijn van haatzaaiende uitingen, maar ook een verantwoordelijkheid voor onze samenlevingen als geheel.”

Volgens von der Leyen wordt de grens tussen online en offline “steeds dunner … de waarden die we offline koesteren moeten ook online worden beschermd.”
 
 

Regeringen moeten sociale mediabedrijven ‘dwingen om het beter te doen’

 
Julie Inman Grant, een voormalige Twitter-medewerker die nu de Australische “eSafety” commissaris is, viel Musk ook aan en riep op tot meer regulering van sociale media.

In haar toespraak op een sessie woensdag – “Protecting the Vulnerable Online” – zei Grant dat instanties zoals de hare “dienen als vangnet” waar de kwetsbare personen “aan ons kunnen rapporteren”.

Dergelijke meldingen zullen leiden tot een onderzoek, zei Grant, en “samenwerking met platforms” zal “zorgen voor snelle acties”.

Ze voegde eraan toe:

“We zijn ook erg gericht op transparantie en we hebben onze transparantie-bevoegdheden gebruikt om echt uit te zoeken wat er onder de motorkap gebeurt.
 
“We hebben bijvoorbeeld net sancties opgelegd aan X Corp. in verband met online haat, dat we onderzocht hebben. We kregen een idee van de mate waarin ze hun veiligheidsingenieurs met 80% hebben ingekrompen, hun inhoudsmoderatoren met 30%, hun beleidsmedewerkers met 70% en vervolgens hebben ze eerder geschorste gebruikers weer toegelaten.”

 


 

Grant prees de pogingen van verschillende landen om sociale mediaplatforms te reguleren en suggereerde dat overheden sociale mediabedrijven zouden moeten “dwingen” om toezicht te houden op uitingen op hun platformen.

“We moeten als regeringen samenwerken om de macht en de ongrijpbaarheid van al deze technologiebedrijven tegen te gaan, en we moeten samenwerken om ze echt te dwingen het beter te doen,” zei ze.

Tijdens de WEF-bijeenkomst in Davos in 2022 zei Grant dat het opnieuw “ijken” van de vrijheid van meningsuiting nodig is.
 


 
Tijdens de WEF-bijeenkomst van dit jaar bekritiseerde ze een gerechtelijk bevel dat in de VS was uitgevaardigd als onderdeel van de rechtszaak Missouri e.a. tegen Biden e.a., waardoor functionarissen van het Witte Huis en de overheid niet met sociale mediabedrijven kunnen overleggen over het censureren van inhoud op hun platforms.

Ze zei:

“Er is momenteel een gerechtelijk bevel van kracht dat de regering Biden verbiedt om te communiceren met sociale mediaplatforms over “interferentie-dreigingen” op het gebied van de verkiezingen die dit jaar voor het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten zullen plaatsvinden.
 
“We bevinden ons in een bizarre situatie waarin – op het moment dat de dreigingen toenemen – de investeringen in het dagelijkse werk van online vertrouwen en veiligheid voor onze informatievoorziening worden teruggedrongen en onder vuur komen te liggen.”

De Australische regering overweegt momenteel om nieuwe bevoegdheden in te voeren om “misinformatie en desinformatie te bestrijden”, met indienen van een “wetsvoorstel misinformatie“.

In hetzelfde panel noemde Maurice Lévy, voorzitter van de raad van toezicht van Publicis Groupe, een van ‘s werelds grootste marketing- en public-relationsbureaus, de samenwerking die voortkwam uit de WEF-bijeenkomsten van voorgaande jaren voor meer moderatie en verwijdering van “desinformatie” op sociale mediaplatforms.

Hij zei:

“Zo’n acht, negen jaar geleden hebben we besloten – de vijf beste wereldwijde bureaus met zo’n 30 topadverteerders – in een vergadering hier in Davos om Facebook … YouTube, Google te vragen om mee te doen, en er zijn enkele regels geweest die zeer krachtig zijn gemaakt door de adverteerders en de bureaus. We willen niet dat onze advertenties naast geweld, terreur, enz. staan.

We hebben zulke strenge regels ingevoerd dat YouTube werd gedwongen om moderatie in te stellen – wat ze eerder niet hadden – en om de content van hun platform op te schonen.”

 


 
Tot de klanten van Publicis Groupe behoren Big Pharma bedrijven zoals GlaxoSmithKline, Pfizer Consumer Healthcare, Merck, AstraZeneca, Johnson & Johnson en Purdue Pharmaceuticals, de makers van Oxycontin, en Big Tech bedrijven zoals Google, Amazon en Microsoft.

Publicis Groupe werkt ook samen met “fact-checking” firma NewsGuard en met het “Center for Countering Digital Hate“. Dit zijn de auteurs van de “Disinformation Dozen” lijst die werd gebruikt om sociale mediaplatforms onder druk te zetten om waarheidsgetrouwe inhoud te censureren die werd geplaatst door figuren zoals Robert F. Kennedy Jr., voorzitter van Children’s Health Defense, tijdens de COVID-19 pandemie.
 
 

Je haalt ze naar plekken zoals Davos

 
Alexandra Reeve Givens, voorzitter en CEO van het Center for Democracy & Technology (CDT) stelde tijdens een sessie woensdag voor om leidinggevenden van sociale mediabedrijven naar Davos te halen om “interventies” te bespreken in de strijd tegen “desinformatie”.
 


 
In antwoord op een vraag van Ravi Agrawal, hoofdredacteur van Foreign Policy, of er een manier is om sociale mediabedrijven te “dwingen” of te “pushen” om “desinformatie” te controleren, zei Givens: “Je brengt ze naar plaatsen als Davos.”

Ze voegde eraan toe:

“Er zijn belangrijke lessen die we hebben geleerd na 2016:
 
Sociale mediabedrijven hebben geleerd over hoe je desinformatiecampagnes opspoort, hoe gecoördineerde onechte activiteiten eruit zien op een netwerk, hoe je verspreiding tegengaat, hoe je, wanneer een gerucht de ronde doet, mensen laat controleren of je dit artikel wel of niet hebt gelezen voordat je het doorstuurt naar fact-checking programma’s.
 
Die architectuur is nog lang geen wondermiddel, maar ze is er in ieder geval en er is nu een heel academisch veld dat bestudeert en analyseert hoe interventies eruit zouden kunnen zien. We moeten ervoor zorgen dat die interventies er dit jaar weer zijn, zodat we op zijn minst dit landschap in kaart kunnen brengen.”

Julie Brill, Microsoft’s Corporate Vice President en Deputy General Counsel, is lid van de raad van bestuur van CDT. In de adviesraad van CDT zitten figuren van Meta – het moederbedrijf van Facebook, Amazon en het Stanford Cyber Policy Center, dat gastheer was van The Virality Project dat volgens de “Twitter Files” een sleutelrol speelde in de censuur van sociale media tijdens de COVID-19 pandemie.

Tijdens een WEF paneldiscussie maandag getiteld “Open Forum: Liberating Science” zei Carlos Afonso Nobre, Ph.D., senior onderzoeker aan het Institute of Advanced Studies van de Universiteit van São Paulo, dat het voor hem als klimaatwetenschapper moeilijk is om “desinformatie” te begrijpen.
 


 
Verwijzend naar zijn thuisland Brazilië zei Nobre: “Veel mensen hebben zich niet laten vaccineren” – en daarmee bedoelde hij de COVID-19 vaccins. Hij wijt dit aan een “erosie van vertrouwen” in de wetenschap die volgens hem wordt gevoed door “onjuiste informatie”.

Nobre zei dat het belangrijk is om te begrijpen hoe je NIET communiceert over wetenschappelijke onderwerpen en om te begrijpen “waarom sommige mensen nog steeds niet geloven” in narratieven.

Buiten de grenzen van de WEF-bijeenkomst waren de aanwezigen minder openhartig met hun standpunten.

Rebel News journalist Avi Yemini confronteerde Meta executives Alex Schultz, de chief marketing officer en vice president of analytics van het bedrijf, en Javier Olivan, de chief operating officer van Facebook, in de straten van Davos met vragen over “fact-checking”, “transparantie” en de inspanningen van het bedrijf om “misinformatie” aan te pakken.
 


 
De twee directieleden ontweken de vragen en zeiden in plaats van redelijke antwoorden tegen Yemini dat ze “niet met hem in discussie gaan”.

 

 

Website

De website van Vaccinvrij wordt steeds uitgebreid.
Ga regelmatig kijken!

 

Gratis boek

Download GRATIS boek: ‘Zorgwekkende gevolgen van vaccinaties’

 

Blog

De informatie op dit blog is onderbouwd met officiële bronnen. De bronnen staan onder de betreffende blogs; iedereen die dat wil kan ze controleren of bestuderen.

In de reguliere voorlichting ontbreken veel specifieke bronnen en relevante informatie. Deel daarom dit blog in uw netwerk. Dit kan door op de social media iconen te klikken aan de linkerkant van deze pagina.

Volg ons op social media

Sinds kort ook actief op Telegram.

Meld u aan voor de nieuwsbrief

 

 

Share This