Marc van Ranst is slachtoffer en antivaxxers zijn terroristen?

door | 22 mei 2021 | COVID-19 ziekte

Marc van Ranst, de Belgische Jaap van Dissel is bedreigd door naar verluid een losgeslagen Belgische militair. De Belgische pers staat er vol van, en inmiddels is het verhaal wereldnieuws:

“Sinds dinsdagmiddag houdt de politie een klopjacht op Jürgen Conings uit Dilsen-Stokkem. De 46-jarige militair zou maandagochtend thuis zijn vertrokken naar het werk maar keerde ‘s avonds niet terug. Zijn vriendin sloeg diezelfde avond alarm.”

 

Intussen bleek ook dat Conings naar verschillende personen een afscheidsbrief had gemaild, waarin hij dreigde hij met “een aanslag tegen het regime, tegen de staat en tegen virologen”. In het verleden zou hij al bedreigingen hebben geuit aan het adres van viroloog Marc Van Ranst. Die laatste werd, samen met zijn gezin, door de politie ondergebracht op een veilige locatie. 

 

Voor zijn verdwijning heeft Conings bovendien zware wapens meegenomen uit het munitiedepot in Leopoldsburg. In zijn auto – die werd gevonden aan het bos in Dilsen-Stokkem – werd een deel van die wapens gevonden, maar speurders gaan ervan uit dat de man nog steeds gewapend is.” – HLN (Belgisch grootste online krant)1

 

De vriendin van Jürgen Conings begrijpt er niets van:

“Die man op wie het hele land jacht maakt: in hem herken ik ‘mijne Jürgen’ niet. Voor mij is hij nog altijd mijn lieve man, die ik ontzettend mis.” Gwendy (46) leeft naar eigen zeggen al twee dagen in een nachtmerrie, waaruit ze maar niet wakker wordt.”.– HLN2

 

En Marc van Ranst is onverschillig slachtoffer:

Marc van Ranst is net als Jaap van Dissel zeer prominent aanwezig in de media als ‘expert en voorlichter over alles wat met vaccins te maken heeft’. Zelfs vanuit zijn onderduikadres kan hij het niet laten om de pers te woord te staan. Vanuit zijn schuilplaats zegt hij: “Het is vervelend, maar ook niet meer dan dat”. Hij is het wel gewend om bedreigd te worden.3 Marc en de media lijken met elkaar te zijn getrouwd.

 

 

Wereldnieuws

Het verhaal wordt door veel Belgen zelf niet serieus genomen. De eerste vier reacties van de 64 reacties onder het artikel “Klopjacht op Belgische Rambo Jürgen Conings is wereldnieuws” spreken voor zich.4

 

 

 

 

Is het doel van deze “klopjacht” om antivaxxers verder te stigmatiseren richting “terrorist”?

 • De klopjacht is begonnen omdat na een “bedreiging” de beroepsmilitair op de vlucht is geslagen. Nergens in de media staat dat Conings daadwerkelijk een aanslag heeft gepleegd. Is het logisch om na een bedreiging op de vlucht te slaan?
 • En hij vergeet daarbij zijn wapens in de auto. Een beroepsmilitair vergeet zijn wapens? Onwaarschijnlijk.
 • Maar het betreft een “antivaxxer” en in dezelfde adem “een man met extreem rechtse gedachten”. Ahhhhh, die antivaxxers… nog even en we gaan het leger op hen allemaal inzetten!

 

 

 

Wie is Jürgen Conings?


Jürgen Conings is een 46-jarige beroepsmilitair uit Dilsen-Stokkem. Uit zijn curriculum vitae blijkt dat hij een scherpschutter is met ervaring in oorlogsgebied. Sinds zijn aanwerving in 1992 trok hij mee op missies in Joegoslavië, Bosnië, Kosovo, Libanon, Irak en Afghanistan.

Volgens zijn collega’s bij Defensie was Conings een “anti-vaxxer” met extreemrechtse sympathieën. De militair werd ook al langer in het oog gehouden door de veiligheidsdiensten. Zo stond hij ook op de OCAD-lijst, een lijst met extremisten die een potentieel gevaar voor de veiligheid vormen.1

Hij stond op de lijst met extremisten, maar had een sleutel van het depot en kon zomaar wapens meenemen?

 

 

Wie is Marc van Ranst?

Van Ranst staat niet bekend als integer persoon. Een aantal voorbeelden uit zijn omstreden carrière:

 

Verwarring zaaien

In 2009 eiste De Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) dat viroloog Marc Van Ranst opstapt als griepcommissaris bij Influenza.

“Dokter Roland Lemye, voorzitter van de BVAS, stelt zich de vraag of Van Ranst “niet zijn fouten en zijn chaotische beheer aan het maskeren is, door de fout af te schuiven op de dokters, die bericht en tegenbericht krijgen, foute uitleg, of zelfs regelrechte leugens.”

 

In de ogen van Lemye wekt de houding van Van Ranst “twijfel op over zijn capaciteiten om de gebeurtenissen in goede banen te leiden. Het vertrouwen dat het medische korps in hem kon hebben, is weg”.5

 

 

 Belangenconflicten

Ten tijde van de Mexicaanse griep ontving hij als voorlichter en deel uitmakend van de adviesraad van de overheid geld van de producent van het Mexicaanse griep vaccin GlaxoSmithKline. Op 20-11-2010 berichtte de Belgische krant De Morgen:

“Een derde van de wetenschappelijke experts die het vaccin tegen de Mexicaans griep (H1N1) hadden aanbevolen aan de overheid, kan worden gelinkt aan het farmaciebedrijf GSK. Zo schrijft de krant Le Soir op basis van een bericht in het tijdschrift ‘Politique’. – De Morgen5

“GSK sleepte uiteindelijk het contract voor de vaccins in de wacht. Volgens de journalist van Politique speelde voor maar liefst vijf van de vijftien experts van het wetenschappelijk comité van het Interministerieel Commissariaat Influenza een belangenconflict met GSK. Dat zou ook het geval geweest zijn voor de voorzitter, Marc Van Ranst.” –
De Morgen6

 

 

Labelen en stigmatiseren

Marc van Ranst is een uitgesproken voorstander van vaccineren die afgezien van zijn goede contacten met de media ook goede contacten met de farmaceutische industrie heeft. Hij verstaat de kunst om iedereen die zich bezorgd of kritisch uitlaat over vaccins publiekelijk de grond in te boren.

verbaasde manIn 2019 schreven Ellen Vader en Door Frankema een artikel naar aanleiding van zijn tweets dat “antivaxxers dement zijn”. De pagina achter de link naar een lijst met flinke bedragen die hij als sprekers-vergoedingen en/of advisory board vergoedingen van Astra-Zeneca, GSK, Sanofi-Pasteur/Merck, Sandoz, Johnson & Johnson, en Zoëtis, Biocartis ontving is verdwenen. Maar het artikel zelf kunt u nog wel lezen: ‘Antivaxxers zijn dement? – negatieve beeldvorming in de media treft een groeiende groep bewuste en bezorgde ouders’

 

 

Misleiden

 In 2020 spanden zes ondernemers een rechtszaak tegen hem aan omdat hij “tal van fouten maakte”. Het werd hem verweten dat hij tal van “ongenuanceerde en roekeloze uitspraken’ deed die tot verwarring bij de bevolking en economische schade zouden hebben geleid.” 7

De ondernemers claimden dat: ondernemers heel wat schade geleden – omdat zij hun activiteiten afstemden op foute informatie.”

 Van Ranst was allerminst onder de indruk”. Hij verklaarde: “Het staat iedereen vrij eender wie te dagvaarden, maar ik maak me geen zorgen. Ze zouden beter het virus aanklagen, dan maken ze meer kans om een rechtszaak te winnen.”

 

Wat de Belgische bevolking al in de gaten heeft is dat van Ranst angst zaait. Dat hij arrogant is en kennelijk denkt overal mee weg te komen omdat hem toch wel de hand boven het hoofd gehouden wordt.

 

  

Bangmaken

Nederlandse collega in verwarring en angst zaaien Ab Osterhaus organiseerde op 22 januari 2019 een “Cursus Pandemie Marketing”. De naam van het event was “Communication & Public Engangment” en vond plaats uit hoofde van ESWI, de belangenorgasatie ter bevordering van de vaccinatie bereidheid van burgers.

Op deze conferentie was Marc van Ranst de gastspreker die met humor en flair de Mexicaanse Griep als voorbeeld geeft van zijn grootste succes. Belgie bereikte immers in die pandemie (die later een milde griep bleek te zijn) de hoogste vaccinatiegraad in Europa en daar is Van Ranst trots op. Hij vertelt aan een zaal vol internationale collega’s dan ook triomfantelijk hoe hij dat deed en deelt de kneepjes van het vak. Hoe manipuleer je de pers, de politici en het volk en kun je ze in angst gijzelen zodat ze doen wat je wilt: zich laten vaccineren.

De lezing is op het internet opgedoken en stuitte vele mensen tegen de borst. In de positie van van Ranst komt een dergelijke manier van “voorlichten” neer op pure misleiding. Voor de mensen die deze lezing nog niet hebben gezien – hier is een link:

https://www.blckbx.tv/videos/ab-osterhaus-gaf-een-cursus-pandemie-marketing-met-marc-van-ranst

 

 

 

 

En toen kwam Willem Engel ten tonele

Het was waarschijnlijk niet gepland in de verhaallijn in de media over de klopjacht. Naar aanleiding van het voorval met Jürgen Conings tweette Willem Engel dat hij “niet voor het bedreigen van wie dan ook is”, maar dat Marc van Ranst “een aandeel heeft in het creëren van de angstpandemie”. Van Ranst vergat kennelijk wat hij heeft gezegd in zijn lezing en zette een frontale aanval in op Willem Engel. Hij noemt hem een “mafkees” en zegt dat hij geen “flying fuck geeft om wat hij uitkraamt omdat Engel geen viroloog is.”

 

De Nederlandse media zagen hun kans schoon om Willem Engel weer eens zwart te maken. Alexander Klöpping, oprichter van het Nederlands journalistiek platform Blendle startte een crowdfundingsactie om de twitterdiscussie tussen Engel en van Ranst op bushokjes af te beelden. Een screenshot van een selectie tweets van de veelbesproken twitter-ruzie staat sinds vandaag afgebeeld in 2000 bushokjes en op billboard-schermen door heel Nederland.8

 

 

 

 

De tekst op de afbeelding is een selectie tweets:

 

Van Ranst:
Laat je nakijken, voordat je volledig in een psychose glipt!

Engel:
“Nee dat is wat v Ranst zelf heeft gecreëerd. Opzettelijk mensen in een angst terreur storten”

Engel:
“Is dat een note to self? Ik ben niet voor het bedreigen van wie dan ook, maar v Ranst heeft het zo bont gemaakt dat hij nu extreem gehaat is. Natuurlijk is hij niet alleen verantwoordelijk, maar hij heeft zeker een aandeel in de angst pandemie”

Van Ranst:
“Laten we een kat een kat noemen, Willem: je bent een mafkees. Je kan al je kennis van virologie, immunologie en epidemiologie op de achterkant van een postzegeltje schrijven en zelfs nog plaats over hebben. Maar op de wappiekermis sta je wel met een heel groot en opzichtig kraam.”

Engel:
“Ook jij mag een mening hebben. Wellicht kan je ons onderwijzen is de bedrogologie of de oplichtkunde. Laten we een hond een hond noemen.”

Van Ranst:
“Wanneer we ooit geconfronteerd worden met een salsapandemie, ga ik met veel plezier luisteren naar wat jij als dansleraar te zeggen hebt. Echter, op dit moment geef ik geen flying fuck om wat jij uitkraamt, en Nederland zou dat best ook niet doen.”

 

 

Wat schieten we ermee op?

Wat schieten we op met een twitter-discussie op bushokjes? Willem Engel dringt aan op een openbaar debat over virologie en het nut van de corona-maatregelen, maar van Ranst wijst dat af omdat dat “absoluut geen zin” heeft.9

En daar zit hem de kneep. Willem Engel is een begrip geworden onder een groot deel van de Nederlandse bevolking. Als van Ranst kennelijk zoveel haat oproept dat hij bedreigd wordt, en als hij goed onderbouwde feiten op tafel zou kunnen leggen, dan zou hij bereid moeten zijn om een openbaar, redelijk gesprek te voeren. Het publiek zou op basis van controleerbare data van voor en tegenstanders in staat gesteld moeten worden om zelfstandig en kritisch na te kunnen denken over een vaccinatiekeuze. En uitspraken die bedoeld zijn om angst aan te jagen, maar die niet onderbouwd worden met transparante, controleerbare bronnen, zijn uitspraken waar een snelgroeiende groep burgers geen flying fuck om geeft.

 

 

 

 

 

Bronnen:

 1. https://www.hln.be/dossier-klopjacht-op-jurgen-conings/alles-wat-je-moet-weten-over-de-klopjacht-op-jurgen-conings-in-vijf-vragen~a8cb8fb2/
 2. https://www.hln.be/dossier-klopjacht-limburg/vriendin-van-militair-jurgen-conings-weet-niet-wat-haar-vriend-bezield-heeft-die-man-op-wie-het-hele-land-jacht-maakt-daarin-herken-ik-mijne-jurgen-niet~a73a2e8b/
 3. https://www.hln.be/binnenland/interview-marc-van-ranst-spreekt-vanuit-zijn-schuilplaats-het-is-vervelend-maar-ook-niet-meer-dan-dat~ae426aae/
 4. https://www.hln.be/binnenland/klopjacht-op-belgische-rambo-jurgen-conings-is-wereldnieuws~a6c0eb1a/
 5. https://www.gva.be/cnt/aid874936
 6. https://www.demorgen.be/nieuws/experts-mexicaanse-griep-kregen-geld-van-fabrikant-vaccin~b713932c/
 7. https://www.ad.nl/buitenland/boze-ondernemers-klagen-belgische-topviroloog-aan-hij-maakt-tal-van-fouten~aaad36c4/
 8. https://www.ed.nl/binnenland/twitterruzie-tussen-topviroloog-en-willem-engel-op-2000-reclameborden-je-bent-een-mafkees~a744a147/
 9. https://www.telegraaf.nl/nieuws/849538956/ondergedoken-belgische-viroloog-marc-van-ranst-noemt-willem-engel-mafkees

 

 

 

Over de auteurs:

Joris Bass is vader van twee gedeeltelijk gevaccineerde kinderen en zeer actief op het gebied van verzamelen en verspreiden van informatie over vaccins en aanverwante onderwerpen.

Door Frankema is moeder van twee ongevaccineerde, inmiddels volwassen kinderen, schrijfster van het boek: ‘Vaccinvrij – ouders, artsen en wetenschappers over vaccins en vaccinvrij opgroeien’, en initiatiefneemster van de stichting Vaccinvrij.

 

 

 

Website

De website van Vaccinvrij wordt steeds uitgebreid.
Ga regelmatig kijken!

 

Gratis boek

Download GRATIS boek: ‘Zorgwekkende gevolgen van vaccinaties’

 

Blog

De informatie op dit blog is onderbouwd met officiële bronnen. De bronnen staan onder de betreffende blogs; iedereen die dat wil kan ze controleren of bestuderen.

In de reguliere voorlichting ontbreken veel specifieke bronnen en relevante informatie. Deel daarom dit blog in uw netwerk. Dit kan door op de social media iconen te klikken aan de linkerkant van deze pagina.

Volg ons op social media

Sinds kort ook actief op Telegram.

Meld u aan voor de nieuwsbrief

 

 

Share This