Wat er (niet) in de krant staat!
Ellen Vader en Door Frankema geven aanvullende informatie – en stellen vragen over wat we in de kranten lezen. (in het rood tussen de zwarte tekst, overgenomen uit de krant)
De meeste slachtoffers zijn tussen de 5 en 14 jaar. De WHO waarschuwt voor een slinkende vaccinatievoorraad.
De huidige meningitisepidemie in Nigeria heeft in de afgelopen vijf maanden vermoedelijk al aan 745 mensen het leven gekost. Dat maakte het Nigeria Centre for Disease Control (NCDC) woensdag bekend (pdf) bekend. Het centrum vermoedt dat er tot nu toe ruim 8.000 mensen zijn geïnfecteerd met de verantwoordelijke bacterie. Een week geleden werd nog gesproken van 611 doden en 5.600 geïnfecteerden.
Meningitis (hersenvliesontsteking) is zonder behandeling in de helft van de gevallen dodelijk. De meeste slachtoffers in Nigeria zijn kinderen van 5 tot 14 jaar.
Elke dag sterven er 21.000 kinderen aan de honger – elke dag – en de WHO waarschuwt voor een slinkende vaccinatievoorraad. Wat zijn hun prioriteiten? (bron: www.globalissues.org/article/715/today-21000-children-died-around-the-world) Hoeveel van de kinderen tussen de 5 en 14 jaar in Nigeria zijn ernstig ondervoed? Hoeveel van de kinderen die ‘sterven aan een ontsteking’ hadden geen enkele weerstand meer? En ook heel belangrijk… waarom krijgen ze die ontsteking juist in hun hersenen?
Van A naar C
In Nigeria vinden vaker meningitisepidemieën plaats. In 2009 stierven nog bijna 2.500 mensen tijdens een uitbraak in het land. De vorige uitbraak in Nigeria, en buurland Niger, kostte in 2015 aan 1.100 mensen het leven. Nu lijkt het echter vooral te gaan om de C-variant van de ziekte, en niet om het A-type waartegen inmiddels honderden miljoenen mensen zijn ingeënt. Van A naar C? Dit zien we vaker… Het ene type is ‘onder controle’ en het andere type neemt het over. Er is zelfs een naam voor: ‘type-replacement’. Schieten we er iets mee op om telkens tegen nieuwe en/ of nog meer types te vaccineren? Moeten we ons niet buigen over de vraag waarom er überhaupt ontstekingen in de hersenen ontstaan? De hersenen zijn zeer goed beschermd. Ten eerste zitten er vliezen omheen en ten tweede nog een schedel. De bacteriën komen dus niet van buiten, maar van binnen! Hoe komt dat?
De huidige uitbraak begon in december 2016. In de afgelopen vier weken is in zes staten in het noorden van Nigeria, waar 190 miljoen mensen wonen, officieel sprake van een epidemie: Zamfara, Sokoto, Katsina, Kebbi, Niger en Yobe. In die laatste staat is nog geen meningitistype C geconstateerd.
Vaccinaties raken op
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakte vorige week bekend anderhalf miljoen vaccinaties tegen meningitis C naar Nigeria te hebben gestuurd. Ruim 800.000 van die vaccinaties zijn geschonken door de Britse overheid. Kunnen we daaruit concluderen dat dat Britse vaccins waren? In Engeland gebruikt men het Nimenrix-vaccin: ACW-135 en Y – een combivaccin met A én C erin. (bron: www.medicines.org.uk/emc/medicine/26514) Is er bijgehouden hoeveel kinderen in de ‘huidige uitbraak’ al tegen C gevaccineerd waren?
Verspreiding van de ziekte naar buurlanden wordt gevreesd. In Niger zijn al 1.300 meningitisgevallen bekend. Ook daar zijn honderdduizenden vaccinaties naartoe gestuurd. De voorraad raakt echter op. De WHO waarschuwde vorige week dat er nog maar 1,2 miljoen vaccinaties over zijn tegen meningitis C. Gehoopt wordt dat als het regenseizoen begint, de verspreiding van de ziekte stagneert. In droge en stoffige lucht kan de bacterie zich makkelijker verspreiden. So what.. er zitten triljoenen bacteriën in de lucht. En ook in ons lichaam trouwens. We ademen elke seconde miljarden bacteriën in en uit. De vraag is waarom bacteriën in de hersenen terecht komen, en waarom ze daar ontstekingen veroorzaken. Wat is daar de oorzaak van??
Meningitis belt
Het gebied ten zuiden van de Sahara, van Senegal tot Ethiopië, wordt door de vele uitbraken ook wel de ‘meningitisriem’ genoemd. Sinds 2010 zijn 260 miljoen mensen ingeënt tegen de A-variant, volgens de WHO. Dat heeft volgens de organisatie geleid tot een vermindering van het aantal meningitisgevallen van 57 procent. Niet in zijn totaliteit. Zo gemakkelijk gaat dat niet met meningitis.
Sinds 2013 is de C-variant opgedoken in Nigeria. Minder A en méér C? Nogmaals: dat heet ‘type replacement’. Het ene type oorzaak wordt minder, maar een ander type neemt het over. Dus er verandert niet zo veel. Er worden alleen meer vaccins verkocht. Eerst in slechts enkele gebieden in de staten Kebbi en Sokoto, maar in 2015 werden 2.500 mensen met dit type geïnfecteerd, verspreid over drie staten. In Niger waren toen 8.500 met de C-variant besmet.
Bestrijding tropische ziektes
De WHO publiceerde woensdag over de bestrijding van tropische ziektes. De organisaties zegt flinke resultaten te hebben geboekt in het bestrijden van voornamelijk de ‘verwaarloosde tropische ziektes’, waarvoor in de regel weinig aandacht bestaat. De steun van regeringen, donaties van liefdadigheidsorganisaties en farmaceutische bedrijven die gratis medicijnen verstrekken, hebben deze resultaten mogelijk gemaakt, aldus het rapport.
Uit het artikel onder de link ‘flinke resultaten te hebben geboekt’ het komen de volgende regels: “Bovendien sterven jaarlijks een half miljoen mensen aan diarree door slecht drinkwater. Nog steeds zouden 2,4 miljard mensen geen toegang tot sanitaire voorzieningen hebben en 660 miljoen mensen drinken uit waterbronnen die niet gezuiverd zijn.” Zouden er niet veel meer levens gespaard worden als we zouden stoppen met de rat-race naar nog meer vaccins, en het geld zouden besteden aan betere voeding (= betere weerstand) en schoon drinkwater (= minder diarree)?!
Originele artikel: https://www.nrc.nl/nieuws/2017/04/19/745-doden-door-meningitis-epidemie-nigeria-a1555156</a
Over de auteurs:
Ellen Vader onderzoekt, verzamelt, en schrijft over vaccin gerelateerde onderwerpen.
Door Frankema is moeder van twee ongevaccineerde kinderen, schrijfster van ‘Vaccinvrij! – Ouders, artsen en wetenschappers over vaccins en vaccinvrij opgroeien’ en initiatiefneemster van de Stiching Vaccinvrij.