Wereldgezondheidsorganisatie – dragen van mondkapjes voor bevolking creëert vals gevoel van veiligheid

door | 30 apr 2020 | COVID-19 ziekte, WHO

Het volgende artikel is een vertaling van “FACE IT: The Evidence Proving the Effectiveness of Community Mask Wearing Doesn’t Exist; The WHO Agrees”, dat werd gepubliceerd op www.greenmedinfo.com

 

 

Het bewijs van effectiviteit van het dragen van mondkapjes bestaat niet

Meerdere steden in Amerika willen het gebruik van mondkapjes in het openbaar verplicht stellen. Maar de Wereldgezondheidsorganisatie raadt het dragen van mondkapjes in haar 2020-richtlijnen af, wegens een gebrek aan ondersteunend wetenschappelijk bewijs en de mogelijkheid van een verhoogde ziekteoverdracht door onjuist gebruik.

In het “Advice on the use of masks in the community, during home care and in healthcare settings in the context of the novel coronavirus (2019-nCoV) outbreak: interim guidance, 29 Januari 2020” staat:

“Het dragen van mondkapjes, kan onnodige kosten en een vals gevoel van veiligheid veroorzaken, wat kan leiden tot het verwaarlozen van andere essentiële maatregelen, zoals maatregelen op het gebied van handhygiëne”.

In feite is het advies van de WHO een waarschuwing dat het onjuiste gebruik van mondkapjes zelfs “het risico van overdracht kan verhogen vanwege het onjuiste gebruik en verwijdering van mondkapjes.”

 
Gezien het feit dat sommige steden in de Verenigde Staten nu het gebruik van mondkapjes verplichten, zouden de volgende strenge aanbevelingen van de WHO moeten worden opgevolgd om een theoretisch voordeel te bieden:
 

• Plaats het mondkapje zorgvuldig om mond en neus te bedekken en bind het stevig vast om eventuele gaten tussen het gezicht en het masker te minimaliseren.

• Tijdens het gebruik het mondkapje niet aanraken en het mondkapje met de juiste techniek verwijderen (d.w.z. de voorkant niet aanraken, maar de veter van achteren verwijderen).

• Na verwijdering, of wanneer u per ongeluk een gebruikt mondkapje aanraakt, reinigt u uw handen met een vloeibare zeep op alcoholbasis of met water en zeep, met name wanneer het mondkapje zichtbaar vervuild is.

• Vervang het mondkapje door een nieuw, schoon en droog masker zodra het vochtig wordt.

• Gebruik mondkapjes voor eenmalig gebruik niet nog een keer

• Gooi de mondkapjes voor eenmalig gebruik direct na elk gebruik weg.

• Stoffen mondkapjes (bijv. katoen of gaas) worden onder geen enkele omstandigheid aanbevolen.

 
Aangezien deze aanbevelingen zijn overgenomen uit de gezondheidszorg, is het niet vanzelfsprekend dat mensen binnen de reguliere gemeenschappen – zonder medische opleiding, toezicht, benodigdheden en faciliteiten – met inbegrip van jonge kinderen, de aanbevelingen strikt op zullen volgen.

In uitzonderlijk vochtige plaatsen zoals Florida, zijn doe-het-zelf-maskers die gemaakt zijn van katoen niet ongebruikelijk. De onlangs aangekondigde maatregelen in steden zoals Miami eisen dat iedereen de mondkapjes in de openbare ruimte draagt, terwijl het type of het juiste gebruik van de mondkapjes niet wordt gespecificeerd. Dit zou volgens de richtlijnen van de WHO kunnen bijdragen aan een verergeren van de crisis.

 

 

Het bewijs voor de effectiviteit van het dragen van maskers bestaat niet

Een artikel gepubliceerd in tijdschrift The Sun, getiteld “FACE IT: Face masks can ‘increase risk’ of catching coronavirus – how to protect yourself”, interviewde Elie Perencevich, een specialist op het gebied van het voorkomen van infectie en professor in de geneeskunde en epidemiologie aan de Universiteit van Iowa’s College of Medicine die verklaarde:

“Mondkapjes beschermen de doorsnee persoon niet. Omdat bij verkeerd gebruik mensen zichzelf zullen besmetten (autocontamineren).”

Prof. Perencevich voegde eraan toe: “Ik heb nog niemand gezien die zich hield aan handhygiëne voor het verwijderen van een mondkapje, en vooral ook na het verwijderen van het mondkapje.” Hij verklaarde in het gerenommeerde tijdschrift ‘Forbes’ dat de gemiddelde gezonde persoon geen mondkapje nodig heeft.

“Er is geen bewijs dat het dragen van mondkapjes gezonde mensen zal beschermen. Ze dragen ze verkeerd en ze kunnen het risico op infectie verhogen omdat ze vaker hun gezicht aanraken.”

Meta-analyses van klinisch onderzoek naar het gebruik van mondkapjes voor de overdracht van virussen die een klinische gelijkenis met COVID-19 vertonen, zoals influenza, vonden weinig bewijs ter ondersteuning van de effectiviteit van een dergelijke interventie.

 
coronavirus groene achtergrondIn 2010 werd een onderzoek gedaan dat al het tot dan toe verrichtte wetenschappelijk onderzoek naar het effect van mondkapjes evalueerde. In dit onderzoek, dat werd gepubliceerd in het tijdschrift “Influenza and Other Respiratory Conditions”, onder de titel “Face masks to prevent transmission of influenza virus: a systematic review”, werd weinig ondersteunend bewijs gevonden. Uit dit onderzoek komt het volgende citaat:

 

“Tot slot blijft er een aanzienlijke kloof bestaan in de wetenschappelijke literatuur over de effectiviteit van mondkapjes om de overdracht van het influenzavirus te verminderen. Er is enige indicatie dat mondkapjes in staat zouden moeten zijn om de besmettelijkheid onder gecontroleerde omstandigheden te verminderen, maar er zijn weinig aanwijzingen voor de vraag of dit zich vertaalt in effectiviteit in een natuurlijke omgeving. In zijn geheel is er weinig bewijs voor de effectiviteit van mondkapjes om het risico van infectie te verminderen.”

 

 

 
Bron originele artikel: “FACE IT: The Evidence Proving the Effectiveness of Community Mask Wearing Doesn’t Exist; The WHO Agrees”

Vertaling: Door Frankema voor Stichting Vaccinvrij

Website

De website van Vaccinvrij wordt steeds uitgebreid.
Ga regelmatig kijken!

 

Gratis boek

Download GRATIS boek: ‘Zorgwekkende gevolgen van vaccinaties’

 

Blog

De informatie op dit blog is onderbouwd met officiële bronnen. De bronnen staan onder de betreffende blogs; iedereen die dat wil kan ze controleren of bestuderen.

In de reguliere voorlichting ontbreken veel specifieke bronnen en relevante informatie. Deel daarom dit blog in uw netwerk. Dit kan door op de social media iconen te klikken aan de linkerkant van deze pagina.

Volg ons op social media

Sinds kort ook actief op Telegram.

Meld u aan voor de nieuwsbrief

 

 

Share This